Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Před přečtením tohoto článku jsem tápal, ale teď je mi to úplně jasné.;-D

0 0
možnosti

Vidím, že autor některé chyby upravil, ale pořád je tam nesmysl, že se mRNA v cytoplazmě upravuje na tRNA. Tak to prostě není, to jsou molekuly s odlišným určením. mRNA v cytoplazmě zůstává, je to předloha pro syntézu bílkoviny na základě genetického kódu. Ke čtení tohoto kódu (jako šifrovací klíč) slouží tRNA. Ta je ale produkována ze speciálních genů, nikoli z těch, z nichž je produkována tRNA.

0 0
možnosti
Foto

v principu máte pravdu - já si velmi vážím, že se k textu vyjadřuje někdo více erudovaný - ale do textu se mi příliš zasahovat nechce - beru ho jenom jako takový vzebrubný nástřel - pokus o nastínění principu - prostě jsem si takovýmto způsobem skládal mozaiku - s nepřesnostmi --- možná s k tématu vrátím

0 0
možnosti

Dal jsem karmu za práci a snahu. Pravdu má pan Švadlenka - je to ještě mnohem složitější. Bohužel, kvalitní ilustrace a videa najdeme s anglickými texty. Např. zde

https://cs.wikipedia.org/wiki/Translace_(biologie)#/media/Soubor:Protein_synthesis.svg

červenorůžová je mRNA s kodony, tmavozelená tRNA s antikodony a na jejím rameni beta se pomocí aaRsyntázy ( enzymu, tedy bílkoviny ) tvoří řetězec aminokyselin, tedy určitá bílkovina podle mRNA a dalších postranslačních faktorů. Nakonec se tento řetězec několika set aminokyselin musí poskládat v přesném prostorovém tvaru, aby bílkovina byla funkční. A takových reakcí probíhá v každé buňce tisíce za minutu a všechny potřebují synchronizaci a energii. A stejně si pořád většina úplných laiků nechá nakukat, že věda již přece možný samovolný vznik života dokázala :-)

0 0
možnosti

To se nedá dokázat. Stejně tak neexistuje žádný důkaz existence Boha.

1 0
možnosti
Foto

Jak je vidět objevili se tady odborníci na slovo vzatí, takže mě jistě vysvětlí jak a kde vznikl ten řetízek DNA. Stále se popisuje "stavba domu" , ale ještě nikdo nenapsal jak a kdo dodal potřebné plány ke stavbě? Děkuji za odpovědˇ.

0 0
možnosti

Máte to hodně zmatené. Tak, jak jste to napsal, to není.

V zásadě: genetická informace je uložena v jádře v DNA. Její převod do bílkovin zprostředkovává RNA, ale jinak, než píšete. Nejprve je informace z vlákna DNA v příslušném genu přepsána do RNA, po jejíž úpravách (sestřih, editace) vznikne mRNA (česky mediátorová, anglicky messenger). Ta je potom přenesena do cytoplazmy, kde se určitě nemění v tRNA (nikoli transformovaná, ale transferová). tRNA je produkována samostatně v jádře a jedná se o klíč ke čtení genetického kódu. mRNA vstupuje do ribozómů, což jsou komplexy ribozomální RNA (rRNA) a proteinů (bílkovin). Zde je za pomoci tRNA sekvence nukleotidů v mRNA překládána do sekvence aminokyselin v bílkovině (proces se opravdu nazývá translace, česky překlad).

0 0
možnosti
Foto

děkuju za info - já si podklady pro toto téma dával dohromady z různých fragmentálních zdrojů, asi připíšu dovětek

0 0
možnosti
Foto

Dodnes si presne pamätám, keď sme na biológii na gymnáziu preberali túto tému, lebo to bol môj najemotívnejší zážitok spojený so štúdiom (pri učení som väčšinou nezažívala nijaké emócie a občas len nudu). Nebola som v škole keď sa to učili, tak som si to naštudovala doma. Bola som tak fascinovaná týmto procesom, že som ho so zápalom utekala niekomu porozprávať, otec si vtedy vylihovať vo vani a bol ochotný ma počúvať.

A zároveň to bol zlomový bod, ktorý ma definitívne utvrdil vo viere v Stvoriteľa, lebo neverím, že tento proces vznikol náhodne a samovoľne.

3 0
možnosti

Já to mám bohužel obráceně. Dřív jsem měl jakousi zbytkovou víru, ale čím víc vím, tím víc jsem ochoten připustit náhodu a Stvořitele pouze jako příběh, který vymysleli lidé, aby se vyrovnali s nevyzpytatelností světa a vlastní smrtelností.

1 0
možnosti

Milý Jene,

obdivuji Vaši odvahu. Vysvětlit čtenářům proces vzniku bílkovin (proteosyntézu) vyžaduje od autora přeci jenom jistý stupeň erudice. Při čtení Vašeho příspěvku jsem však neskutečně trpěl. Ale k věci : Šílené jsou hrubky ve slovech jako citoplazma,citosin, ribozony (správně cytoplasma,cytosin, ribosomy). Málem jsem omdlel při spatření slova kondony a antikondony (správně kodony a antikodony). Ještě štěstí, že se do toho vašeho pojednání nevloudily kondomy! A tak snad ještě

že t-RNA se nejmenuje transformovaná, nýbrž transferová atd. atd. Být Vámi, tak bych popularizaci biochemie přenechal odborníkům a raději se věnoval malování a fotografování.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS