Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Proti útoku hackerů pomocí zavirované přílohy e-mailu (phishingu) vcelku spolehlivě chrání jakýkoliv placený a pravidelně aktualizovaný antivirový SW, takže i když nepoučený uživatel takový e-mail otevře, antivir zabrání infiltraci PC. Takže ta nezodpovědnost podle mne nespočívá v tom, že člověk omylem klikne tam, kde neměl, ale že nemá počítač chráněný spolehlivým antivirem. Což bych tedy u novinářů očekával.

K té vaší závěrečné otázce: Sám v textu připouštíte, že chyb v SW se nedá vyvarovat. Jak jim tedy chcete zabránit, když je ani spousta simulací neodhalí a projeví se až v "ostrém" provozu?

0 0
možnosti
Foto

V minulém blogu jsem už psal o případech z let 2001-06 kdy se do počítačů obětí dostal virus, který antiviráky v té době neznaly.

Uživatelé měli antivirový program, fungovala aktualizace, ale útočníkům virus byl lepší. Co mi a těm poškozeným poradíte teď??

Pokud to simulace neodhalí, tak jsou špatné a je třeba ty simulace zdokonalovat.

Existuje ještě jedno řešení. Místo snahy o SW bez chyb (ta je správná), tak se zaměřit na to, aby se do počítačů/ mobilů/ řídících systémů, atd. dostal pouze známý a kvalitně ověřený (to neznamená placený) software.

2 0
možnosti

Dnes je ovšem odhalení nového viru otázka hodin, takže pravděpodobnost nákazy je velmi nízká. I když samozřejmě to nevylučuji. Placený=kvalitní SW platí u antivirových programů, protože existuje spousta free verzí, které uživatele ukolébají, ale přitom jsou málo spolehlivé (zadarmo ani kuře nehrabe:-)).

0 0
možnosti
Foto

To je ono - zadarmo ani kuře nehrabe.

jenže základní bezpečnost v prostředí počítačů a všech moderních technologií by měla být / musí být základní vlastností systémů nebo úkolem státu, podobně jako hygienická, meteorologická služba, radiační ochrana.

Na začátku, u výrobců to dnes nefunguje, resp. někteří říkají, že to lépe nejde. Všechno jde, když se chce.

1 0
možnosti

To je otázka. Zase byste tím zabil konkurenci, což hnací motor ve všech oblastech lidského snažení. Ale v některých oblastech by to asi mělo význam (letectví, doprava, zdravotnictví, obrana státu).

0 0
možnosti

eee ... což je hnací

0 0
možnosti
Foto

Pane Stehlíku a v operačních systémech PC (vlastně i mobilu) existuje a funguje konkurence? Opravdu?

2 0
možnosti

Dostal jste mne, hade!;-D Je pravda, že v oblasti OS PC (u mobilů to tak úplně není) neexistuje konkurence (pokud nebereme v úvahu otevřený Linux), ale to je bohužel dáno tím, že MS získal už v počátcích velký náskok a stačil obšancovat svým OS a návaznými produkty celý svět. Ale i likvidace konkurence je v podstatě výsledek konkurenčního boje.:-)

0 0
možnosti
Foto

Tak a jsem u jádra problémů. Nejenom, že Microsoft ovládl trh s OS, ale přesvědčil svět, že vlastně lépe to dělat nejde.

Ve skutečnosti to jde lépe. Dokonce by na tom i MS mohl vydělávat, když by připustili, že se mylili.

1 0
možnosti

On největší problém je asi v konzervatismu uživatelů (jak přiznává i pan Machaček). Zejména firmám se nechce jít na pole neprobádané a raději zůstávají u ověřeného a aktualizacemi zajištěného MS Windows a doprovodných produktů jako MS Office a pod. Konzervatismus se koneckonců projevuje i u samotného MS, který v podstatě pořád překlápí a vylepšuje stejný systém.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS