Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HD

Stejně jako Greta vyzýváte ke skromnosti ty nepravé. Planetu ničí úplně jiné části světa, než zrovna malé Česko. Ano, říká se, že každý má začít u sebe, ale i kdybychom se vrátili ve vytváření odpadů o století zpět, jaký to bude mít vliv na planetu, když na jiném konci světa daleko větší země tvoří odpad rychlostí, o které nemáme ani ponětí.

12 0
možnosti
PB

P59e21t92r 13B52u70r50i69a24n

21. 8. 2019 12:44

Tolik moralizování, držkování a kázání o střídmosti a pokoře. Vy byste si nezadal ani s Janem Husem.

Nechci vás nějak dehonestovat, pane autore, koneckonců vás osobně neznám, ale silně věřím tomu, že kdybych se vám prošel po baráku najdu tam náklaďák naprosto zbytečných věcí, v garáži, sklepě a kůlně potom dva. Určitě bych tam ovšem nenašel 20 let starou televizi, tlačítkové telefony, tři starší hrnce pod mycákem, lněný pléd v šatníku vaší ženy a tři páry ošlapaných bot v předsíni.

A kdybych se pídil po sociálních sítích, či snad měl možnost vyzpovídat ty stávkující jinochy a jinošky za klima, určo bych se dopátral, že byli na dovče za hranicemi, letecky a s takovou plastovou a elektronickou parádou, že toho třetinu ještě museli u vážení zavazadel vyházet do připravených košů. Jako ta Greta, co uprostřed švédské zimy dlabe ananas s plastové krabičky plastovou lžičkou a u toho srká colu.

12 0
možnosti
Foto

To máte problém uznat,že dnes spousta lidí kupuje zbytečné věci,které nepotřebuje?Není to jen o zbytečných věcech,ale i o tom co jíme a kolik jídla vyhazujeme.Náš prcek má jen pár hraček a skvěle si s nimi vyhraje.Pokud se Greta někdy chová neekologicky, znamená to,že klima je v pohodě a nikdo se nemusí o nic zajímat...?

2 3
možnosti
KK

??? "Jsou znepokojeni tím jak starší generace zachází se zeměkoulí..." ???

Tím je myšlen kdo? Taky třeba skauti kteří mají ochranu prostředí od jakživa v genech?

A co miliony mladých, žijících svoje životy ve virtuálním prostředí sociálních sítí, chlastající hektolitry CocaColy z plastu, cpající se fastfoodovým jídlem z plastu, létajících po světě ?

6 0
možnosti
Foto

Já mluvím o mladých,kteří jsou ochotni se nad sebou zamyslet a to jistě nejsou všichni.Skauti se jistě snaží a nejen oni,ale jaksi to nestačí...

0 0
možnosti
PA

P38e87t78r 84A11g12u66l12á44r

21. 8. 2019 12:26

Znáte ten vtip jak se potkají po dlouhé době dvě planety?

0 0
možnosti
AC

Možná bude pravda někde uprostřed. Lidé by si měli více ohlížet k přírodě a trochu upustit od konzumního života. S tím souhlasím. Ale nesouhlasím se současnou doktrínou přikazování, zakazování a regulací. Tudy cesta nevede. Dle mého i zde platí, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Proto také událostem kolem Grety moc nefandím. Člověk by měl především začít sám u sebe a edukace společnosti by neměla být nátlaková.

18 0
možnosti
JK

J31a69n 82K79a16r10a37s60e65k

21. 8. 2019 11:32

[...] Ale nesouhlasím se současnou doktrínou přikazování, zakazování a regulací. [...]

Vite, ale na dobrou vuli se muzeme jen tezko spolehnout. Zkuste jezdit po silnici bez prikazu, zakazu a regulaci. Nase soucasna civilizace a blahobyt prameni prave z toho, ze jsme si naordinovali miliony prikazu a zakazu podle kterych se dnes a denne ridime.

3 1
možnosti
Foto

Tolik nenávisti vůči lidem v tak krátkém blogu - je to normální? Víte, typicky si kupuji nové věci až když ty staré začnou dosluhovat nebo doslouží. Podporuji několik ekologických organizací. Přesto si myslím, že Grétino stávkování místo docházky do školy, je nesmyslné. Osobně jsem přesvědčený, že konkrétně Evropa se k ekologickým problémům snaží přistupovat velmi zodpovědně i přesto, že občas dělá velké přehmaty (např. biopaliva a tím pádem příspěvek k ničení deštných pralesů kvůli palmovému olej). To, co se však děje poslední měsíce je podle mého názoru strašlivá hysterie, která skutečně dobře míněným snahám jen uškodí. Vede to například k násilnému zavádění elektromobilů, které je podle mého názoru velmi nerozumné a obávám se, že ekologický dopad bude mnohem horší, než kdyby se ještě nějakou dobu zdokonalovaly spalovací motory, než se přijde se zaručeně ekologickým pohonem. Vzpomínáte si, jak se násilně zaváděly spořivky (s obsahem plynné rtuti), přitom tou pravou skutečně úspornou a ekologickou technologií jsou až LED žárovky, které přišly jen o několik let později? A co výše zmiňovaná biopaliva, jejichž uhlíková stopa je větší než kdyby se používala jen ropa? Prostě podobné hysterické akce většinou vedou k nějakým zkratkovitým rozhodnutím, které se pak projeví jako velmi neekologické. A myslím si, že česká společnost zdaleka není tak konzumní, za jakou se ji snažíte vydávat. Ano, jsou lidé, kteří musí mít vždy nejnovější model televize, ale toto generalizovat na celou společnost je z vaší strany dost ubohá sprostota.

36 1
možnosti
JK

J32a13n 40K81a33r56a91s96e40k

21. 8. 2019 11:41

[...] ale toto generalizovat na celou společnost je z vaší strany dost ubohá sprostota. [...]

Ale co ma pan Barta delat, kdyz se chce vyjadrit k nejake problematice obecne? On urcite nezna vsech 7 mld. lidi teto planety osobne a ani si o nich nevede statistiku, aby mohl predlozit 'konzumni statistiku' lidstva. Musi zevseobecnovat, to neni nic sprosteho, dela to kazdy vedec.

2 0
možnosti
JP

Žvanit o tom,co BY MĚL DĚLAT NĚKDO JINÝ je jednodušší, než něco udělat sám.

7 0
možnosti
Foto

Jak víte,že ti co mluví nedělají nic...?Mnoho lidí již mění svůj přístup k přírodě a životu....třeba já.;-)

2 0
možnosti
JS

Pokud se má ve světě něco změnit, tak by musela nastat nějaká celosvětová revoluce nebo by se muselo vzpamatovat těch pár % lidí, kteří dnes de facto svět vlastní. Bohužel ani jedna z těch možností není v dohledné době reálná a věřte, že třídění odpadů, e-auta, zákazy brček, regulace výkonu vysavačů atp. jsou jen kosmetické záležitosti, které mají na celkový stav pramalý vliv a to tak malý, že to si toho planeta ani nevšimne, když na druhé straně roste letecká doprava a další negativní věci, které ty pozitivní drobnosti okamžitě vymažou.

Gréta je problém v tom, že místo vědeckého a smysluplného postupu nabízí aktivismus jdoucí tak říkajíc s nadsázkou přes mrtvoly a svou neseriozností vlastně dělá smysluplným ekologickým snahám medvědí službu. Vůbec se tedy nedivím, že ohlasy veřejnosti jsou veskrze negativní.

7 2
možnosti
MR

Nadávky z umaštěných, lačných úst těch, co stojí vystresovaní ve frontě se zkaženým žaludkem a které čeká nakonec pouze zklamání. Napsal ten, který se sám prohlásil za věčného optimistu, který si nehodlá kazit život zlobou, závistí a nenávistí. Ten pan Orwell byl vážně vizionář.

5 0
možnosti
Foto

Analogie z konzumní hostiny Vám připadá jako nadávka?To snad ne.Opravdu máte pocit,že o "skvělé" dovolené nelze zažít i něco negativního,tím spíš,že už na mnoha turistických místech je přeplněno a o nějakém klidu,odpočinku a pohodě nemůže být ani řeč....

1 0
možnosti
JS

Nic není pravdivější víc než citát - " Nezdědili jsme zeměkouli od svých předků,ale máme ji zapůjčenou od svých dětí"

Zdroj: https://zdenekbarta.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=725116

Prosím vás co je na tom pravdivého, je to lež jako věž, která stojí na povýšenecké povaze lidí, protože ta planeta jaksi není naše a ani nebyla naších předků a ani nebude našich dětí, takže ji nemůžeme dědit a ni zapůjčovat. My jsme jen její součástí spolu s dalším nepřeberným množstvím rostlin a živočichů a i když ji zničíme na tolik, že tu jako lidé vymřeme, tak se jistě zachrání nějaká forma života a ta planetu opět obrodí.

6 1
možnosti
  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.