Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

J94a10n 62N16o25v31y

20. 8. 2019 12:09

Pojem nevzniklí lidé je bezsmyslná myšlenková konstrukce. Pokud něco nevzniklo a nevznikne, pak to nebylo, není ani nebude. Tedy to není ani "nevzniklý člověk".

0 0
možnosti
JN

J36a66n 21N35o10v82y

20. 8. 2019 12:17

Můžete trpět představou, že by mohli existovat i jiní lidé, než kteří existují. To ovšem nejsou nevzniklí lidé, jsou to vaše představy nevzniklých lidí.

0 0
možnosti
OP

R^ Připomněl jste mi moje mládí prožité s poměrně despotickým otcem, kterého jsem kdysi odrovnala, když mi nařizoval, že rodičům mám být za co vděčná. Odpověděla jsem mu totiž, že by mi vůbec nevadilo, kdybych se nenarodila :-)

0 0
možnosti
JM

Tak, rodičům obecně opravdu máme opravdu být za co vděční, alespoň většinou, pokud jsou dobří. Ale je pravda, že těžko můžeme být vděční za vznik v tom smyslu, že před vznikem jsme nebyli a tedy zde nebyl ani subjekt poděkování. Takže, když Aristoteles říká, že rodičům jsme vděčni za tři věci: bytí, výživu (a tedy - doplňuji já - pokračování v již započaté existenci) a výchovu, tak u té první to platí jen v omezeném smyslu. Píšu k tomu něco také v tom souvisejícím blogu.

0 0
možnosti
Foto

Při četbě Vašeho blogu mi mimoděk vytanula na mysli scéna z filmu O život - z restaurace, kde opilec mladému páru, který spěchá pro "pilulku po", říká: "Třeba by se narodil někdo, kdo vyřeší nějaký velký problém lidstva, třeba najde lék na rakovinu. Nebo by to mohl být někdo takový, jako já.... "

1 0
možnosti
JM

Ano. Ale stejně tak by se mohl narodit nový Andrej Čikatilo, nebo Pol Pot. Je to složité. Ale jen se na tom potvrzuje, jak jsme nutně ty možné lidi vnímat či identifikovat pouze skrz jejich (hypotetické) kvality.

0 0
možnosti
JM

Raději i sem napíšu, že tento blog není o populačních problémech a to ani trcohu. Budu tedy rád, když zde tohle téma nebudou komentáře iniciovat.

0 0
možnosti
JS

Zkrátka je potřeba omezit populaci v Evropě a importovat lidi z Afriky. Pak i v Evropě bude ráj.

0 1
možnosti
BH

Každopádně platí, že čím bude méně lidstva, tím méně utrpí životní prostředí!!

1 1
možnosti
JM

Ano, a když nebude žádné lidstvo, tak životní prostředí neutrpí vůbec, že? Ach, to jsou idiotské nápady ... jsou zde lidé pro životní prostředí, nebo životní prostředí pro lidi?

1 0
možnosti

No ono je to v podstatě jedno, opravdovej průšvih by byl, kdyby se nenarodil pán Bůh:-)

0 0
možnosti
JM

Nevím, zda máte na mysli Boží narození v křesŤanském smyslu, ale pokud ne, tak Bůh se nerodí, protože je věčný :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 123
  • Celková karma 6,50
  • Průměrná čtenost 1030x
Ostravák a etnický čechoslovák. 

Nejčastější témata, o nichž zde (většinou z konzervativního pohledu) píšu, jsou asi tato: politika, společenské dění, filosofie a křesťanství. A občas samozřejmě zabrousím i jinam.

Email: maftik@seznam.cz.

YouTube kanál: 

https://www.youtube.com/channel/UCe0J9k3Nb2v_t24rqORQMdw


 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky