Diskuse

Akce Zet

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zapomněli jste tady napsat, že brigády se týkaly většinou objektů, které nám sloužily. Chodili jsme na ně do mateřské školky, školy, sportovní haly a kulturního domu. Nikdo nebyl tak naivní, aby si myslel, že si tímto zaručuje výhody, prostě bylo potřeba máknout, domluvila se parta a šlo se. Dělali jsme to pro sebe i pro naše děti, jak jsme si naivně mysleli, dnes vidíme kolik takto zbudovaných staveb skončilo v nezodpovědných rukou a staly se z nich ruiny.

To mě mrzí, ne to, že jsem si občas ve svém volnu trochu protáhla kostru, ono to nebylo jen o práci, co zábavy se užilo a písniček zazpívalo, při skleničce dobrého vínka. Při společném zájmu něco vybudovat, jsme dokázali navázat krásná přátelství.:-)

2 0
možnosti
PB

P40e89t56r 26B76u96r62i62a53n

19. 8. 2019 16:29

Nezapomněl jsem to napsat, vyplývá to z textu.

Ano, dřeli jste na cizím zadáčo a na něčem, co byl povinen zajistit stát. Ale zase jste se u toho nasmáli. I stát, obec i nový vlastník se potom srdečně zasmáli. Takže všichni byli rozesmátí a spokojení. Ti co to zadarmo stavěli, ti co to pak prodali i ti, co to za hubičku získali.

0 0
možnosti
JJ

Nečetl jsem celou diskuzi, takže nevím, jestli to tu už nepadlo, ale myslím, že se ve své úvaze zásadně mýlíte. Objekty, které byly vybudovány v akci Z byly ve vlastnictví státu nebo obcí, takže dle tehdejších poměrů, patřily opravdu "všem". I když se pak dostaly při privatizaci do soukromých rukou, nový majitel "nám" zaplatil a peníze pak šly do státního rozpočtu, takže také "všem". Za to, jak vypadala, nebo jak dopadla privatizace tohoto majetku opravdu nemohou komunisté, protože ti ve vládě nebyli a tu privatizaci opravdu nedělali. Tu udělali až vítězové Revoluce, z nichž samozřejmě mnozí komunisté byli také, kterých se jejich spolusoudruzi zbavili, nebo včas "pochopili, že to byla cesta špatným směrem". ;-D

Pokud samozřejmě nevěříte těm hnusným konspiračním teoriím, že celá revoluce byla hlavně o přesunu toho státního majetku do těch "správných rukou" a celou ji vlastně připravili také komunisti.;-D

2 0
možnosti
PB

P76e14t49r 21B12u76r55i31a53n

19. 8. 2019 12:09

Jistě máte svým způsobem pravdu, tady je ovšem velmi relativní onen pojem "patřit všem", pokud je něco ve správě státu, nebo obce. Z teoretického hlediska to patří všem, tedy i vám, z praktického ani náhodou. Pokud nemáte na věci svůj akciový podíl, tedy poměrové právo vlastnictví, výnosu a rozhodování, potom vám to patří jen teoreticky.

Nicméně ve svém blogu uvádím reálný příklad s tím vybudovaným koupalištěm, jak si mnozí lidé představovali, že to patří těm, co ho budovali.

1 0
možnosti
BV

Pane Buriane,

zřejmě jsem žil v úplně jiném Československu.

Asi jsem byl podle vás hodně naivní, když jsem už jako žák základní školy pomáhal v rámci akce Z při budování parku, kteý je veřejně přístupný dodnes. A to zcela dobrovolně a nezištně. Později jsem zase dobrovolně pomáhal při výstavbě loděnice a jejich pozdějších úpravách a když je něco potřeba tak to dělám dodnes.To už nebylo zcela nezištné, protože zařízení loděnice jsem jako člen používal skoro šedesát let a používám ho dodnes.

Také mám zcela jinou zkušenost se vstupem na vysokou školu. Prostě jsem si jako voják v základní vojenské službě podal přihlášku Strojní fakultu ČVUT, kde jsem vyplnil své ůdaje a výsledky maturity z průmyslovky. Opravdu si nepamatuji, zda tam byla rubrika členství ve straně, ale zřejmě to nehrálo žádnou roli, protože jsem bez dalšího dostal oznámení, že jsem byl přijat i když jsem nebyl ani svazák, natož člen strany

3 0
možnosti
AT

Máte můj obdiv kvůli své pracovitosti, obětavosti a nezištnosti. Nikdo vám ji nebere. To nic nemění na nízkých pohnutkách, z jakých byly akce Z zhusta organizované a jak byla (ne)účast na nich zneužívaná k šikaně a vydírání.

P.S.: už tady v diskuzi zaznělo, že když jste šikanu a kádrování při přihlášce na VŠ nezažil, neznamená to, že ji nezakusili jiní.

2 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Napsal bych sem kouzelnou ruskou anekdotu na téma subotnik, ale nemůžu, protože to by zdejší "krasnyj ugolok" nerozchodil ;-D

2 0
možnosti
PB

P59e44t81r 50B36u16r20i74a72n

18. 8. 2019 12:27

Napište, máte mé svolení :-)

2 0
možnosti
PL

P44e62t35r 12L83a25n11g78e34r

18. 8. 2019 12:03

Záměrně jdete na hranu a provokujete. Abyste mohl potom velmi nevybíravě napadat diskutující. Jediný váš cíl je vyprovokovat, hádat se a zasazovat zdařilé diskuzní fauly.

2 2
možnosti
PB

P41e85t20r 44B89u77r11i38a78n

18. 8. 2019 12:28

No vidíte, jak jste mne prokoukl.

2 0
možnosti

S tím studiem, resp. přijetím na VŠ jste to trochu přehrál, sice ten správný kádrový posudek byl jistě plus, ale studovat se dalo i bez něho (vlastní angažovanosti, resp. rodiči ve straně apod. i ten drobný škraloup v podobě příbuzných na západě prošel).

5 0
možnosti
PB

Tak buď jsem to přehnal já, nebo moje žena, která studovala střední ekonomickou se samýma a na vejšku se nedostala, prý pro velký zájem. A přesto se tam dostali bez problému prospěchově horší, ale za to politicky kovanější studenti, které osobně znala. Až po dvou odmítnutích a praxe v prac. procesu sebral její otec svou vkladní knížku, někam odjel a za měsíc byla přijata jako náhradnice na statistiku (o kterou sice vůbec nestála, ale byla to VŠ ekonomická).

Popište, kde udělala chybu, když podle vás se dalo studovat v poho.

6 1
možnosti
Foto

Zdánlivě se jednalo o dobrovolnou akci, ve skutečnosti však byl na každého občana vykonáván nátlak.Ti, kteří se odmítali zúčastnit, museli přinejmenším projít nepříjemným pohovorem v zaměstnání.

5 4
možnosti

To jste zažil na vlastní kůži?

4 1
možnosti
Foto

Komické bylo, když si obyvatelé obce postavili v akci Zet prodejnu a po revoluci jim družstvo tu jejich prodejnu prodalo. :-)

6 4
možnosti
LH

Vám to přijde vtipné?

10 1
možnosti
AL

Co věta, to samostatný článek Petra Buriana.

Akce Zet byly za komunistů... Komunisté odhazují škrabošky ... nepřátele lidu z dob komunistické totality.... Bláboly z období bolševického otrockého ... ideové nalívárny vymyslel Goebbels a komunisti ... Dnes není žádný výroční den komunistického zlounství ... atd.

-------

Ten člověk nedokáže bez komunistů napsat ani recept na fazolovou polévku. Musí to být strašné, s komunisty stávat i ulehat. :) Obsedantní pocity se projevují náhle a nezávisle na vůli postiženého... Ale proč ne, někdo holky, jiný vdolky nebo komunisty. Ale stejně mně je ho líto.

Tak a já jdu zase zpátky grilovat jehněčí, vždyť je víkend a lidé se mají radovat a užívat si.

:-)

11 2
možnosti
JN

J42o13s27e86f 36N55i88k14l

17. 8. 2019 20:19

...hodně jste to "přibarvil"...

10 1
možnosti
PB

Tak to odbarvěte, taky se rád od srdce zasměju.

0 0
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik