Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

P95e19t14r 10B78u41r51i22a53n

13. 8. 2019 22:57

Jen poznámka všem diskutujícím níže. Pokud máte nějaké dlouhodobé spoření, spoříte v penzijním (III.pilíři), máte životní pojištění, nebo jiné pojištění či spoření s jakýmkoliv zhodnocením, potom vězte, že jste také potažmo akcionáři a ono zhodnocení vašich úspor je sanováno dividendami z něčeho. Třeba z výnosu pěstírny rajčat ve Španělsku. Tedy prakticky vyvádíte dividendy odněkud do svého soukromého a upachtěného štrozoku.

2 0
možnosti
Foto

Jo jasně, já jsem úspěšně konečně své naspořené drobné z těchto slavných fondů vybrala, protože zhodnocení jaké tyto "úžasné fondy" nabízí je téměř k pláči - v bankách tomu tedy není lépe -, i tam ty peníze jdou do stejných míst, že ,?? fondy,akcie, dluhopisy. Raději pořídím něco co se opravdu zhodnocuje. To jsou, ale jiné pilíře. A jinak, všechno se prodává, tak jak nám mohou zůstávat dividendy. I Češi co vybudovali české firmy je nakonec prodají . Myslím, že tento národ to neumí je málo schopných podnikatelů ,ale je děsně moc těch co umějí drobné v mezích zákona odklonit :-). Takže máme co si zasloužíme, každý se musí postarat sám o sebe tak to přece má být ne ??

0 0
možnosti
PB

P66e51t31r 60B59u51r58i98a43n

13. 8. 2019 22:48

R^ naprosto správně. Tuhle hysterii začala komunistická populistická ekonomka Švihlíková a český závistivý lid se toho okamžitě chytil. Sice po 10 letech vtloukáním do hlav základních frázích už 40% dělných krumpáčů zhruba ví, co je to dividenda, tedy že to není hrubý zisk, či obrat ke zdanění, ale ta závist, ta tam už zůstala. Jak je patrno z diskuze níže.

Pokud si najdete 5 minutek, tak zde můj blog o tomtéž 2 roky starý:

https://petrpetrburian.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=621375

4 0
možnosti

Ona to není ani tak hysterie jako spíš seriózní ekonomický problém. Hysterická je jen rétorika, kterou z toho chtějí někteří vytěžit politický kapitál.

Nejde o to, že zisky tečou do zahraničí, to je normální, jde o míru, odliv peněz je jeden z nejvyšších v Evropě, takže místní ekonomika je na tom bita, protože se chová jak děravé vědro. A místní infrastruktura taky trpí, protože v některých případech jde vyloženě o těžbu renty(vodárny např)

Bohužel většina toho je způsobena rozhodnuntími našich vlád, zatímco ty firmy dělají jen to, co se jim dovolilo.

0 0
možnosti

Tenhle jev je do značné míry důsledek přímých zahraničních investic z konce devadesatych let až do predkrizoveho období. Když je tak velký jako u nás je propojeny s nízkou mírou reinvestic, vysokým podílem prace s malou přidanou hodnotou a nízkými mzdami. Prostě se vším co z nás dělá montovnu, ale to asi nevadi;-) Naše ekonomika je založena na koloběhu kapitálu a když ten odtéká pryč, její funkci to nijak nezlepší. Jiná věc co s tím dělat...

0 0
možnosti
MS

Já myslím, že by obhájci měli za rok 12. června vyrazit do ulic a protestovat proti dnu, které OSN vyhlásilo jako den boje proti dětské práci. Z údajné statistiky vyplývá, že ve světě je k dětské práci nuceno cca 168 mil dětí hlavně z Afriky a Asie. Věřím tomu, že všichni hříšníci jsou z okruhu tuzemských firem a zahraniční investoři hlavně v Asii (počítače, autodíly, oblečení, cigarety atd..) nemají s tímto druhem práce nic společného. Jestli se pletu a žádná zahraniční firma nezaměstnává v Asii dítě, tak je to pak samozřejmě v pořádku. Jestli mám pravdu, tak by měli všichni obhájci protestovat 12.6. proti dni, kdy se zahraničním investorům ( a tuzemským firmám též) odpírají jejich základní podnikatelská práva.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/tabakovy-prumysl-deti-detska-prace-tabak-pole-spolecnosti-cigarety.A180703_113758_zahranicni_dtt

https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/amnesty-international-svetove-firmy-neresi-jestli-vyuzivaji-detske-prace-1263480

0 0
možnosti
MS

V diskuzi se sám vyhýbáte dost podstatným argumentům. Pokud na ně nejste schopen relevantně reagovat, pak je z pohledu těchto argumentů odliv dividend z ČR špatný.

1. Srovnávat dovolenkáře a podnikatele je faul. Dovolenkář je většinou soukromá osoba, která nikoho nezaměstnává a nevytváří pracovní podmínky a tím se dostáváme k bodu 2.

2. Pracovní podmínky jsou u nás definované zákonem a k tomu, aby jste vytvořil vhodné pracovní podmínky v souladu s pracovním právem, tak se bez reinvestic neobejdete. Nejde provozovat firmu jak někde v Asii za otrockých podmínek, ve starých montovnách se starými stroji a zároveň vyvádět zisk. Paní Šichtařová také použila ve svém článku faul, protože operuje s tím, že se pouze musí vystavět montovna nová, ale kdo z vás operuje se situací, že se místo stavby další montovny pouze investuje do modernizace staré (výměna strojů) tak, aby práce byla bezpečnější a efektivnější?

3. Nechcete reagovat na daňovou optimalizaci, ale tenhle důvod je vlastně ten zásadní. Firma dostala od státu nějakou daňovou pobídku a stát očekává logicky návratnost takové pobídky. Snížení nezaměstnanosti v takovém případě postrádá smysl jestliže plat zaměstnance se bude pohybovat těsně nad platovým minimem. Jsou platy zaměstnanců adekvátní? Jestli nejsou a zaměstnanci jsou dál závislí na sociálním systému státu, pak firma nemá co odvádět do zahraničí a zvednout tuzemským zaměstnancům mzdy tak, aby sociální systém nebyl tak zatížený. Proč myslíte, že se výrobní firmy tolik specializují na nábor zaměstnanců z Vietnamu a Ukrajiny?

0 2
možnosti
Foto

Tyhle názory mají levicově nadaní lidé. Jenže svět a ekonomické zákony fungují na jiném principu, než je přání vládnoucí autority.

5 0
možnosti
JO

V ekonomice existuje takzvaný multiplikační efekt. Tento efekt stimuluje ekonomiku a znamená to, že se vydělaný peníz postupně několikrát obrátí (tzn. zvyšuje tržby, zvyšuje odvod daní apod. Uvádí se nejčastěji koeficient 5, tzn. že z jedné koruny se postupně utratí 5 korun (při 80 % spotřeby a 20 % úspor). Pokud se peníze vyvedou pryč, pak k multiplikačnímu efektu téměř nedochází (částečně ano, neboť musí proběhnout transakce při převodu peněz, to zase ale znehodnocuje českou korunu).

Další věcí při výrazně exportně orientované ekonomice či vyvádění peněz je větší rizikovost a nestabilita takové ekonomiky na mnohé vnější ekonomické impulsy.

S tématem úzce souvisí tzv. daňové ráje. . Mnoho lidí na ně nadává, ale hluboce se mýlí. Paradoxně jsou daňové ráje jsou naopak obrovským pozitivním přínosem nejen pro Českou republiku. Těchto rájů si musíme vážit.

3 0
možnosti
PD

"Těchto rájů si musíme vážit." Proč?

0 0
možnosti
PD

To je jedna z oblastí nad kterou přemýšlím. V Německu je daň z dividend cca 26,38 %, z čehož těch 1,38 % (25 % + 1,38 %) je určeno pro oblast bývalé NDR, investice na tomto území. Třebas zavést srážkovou daň z dividend v ČR 17 % (není to nijak propočítáno, stejně tak jsem mohl napsat 16,5 %, 18 % a pod. ) a ty 2 % (15 % + 2 %) odvedené na daních mít určené na dotace pro společností (podniky, živnostníky) podle kritérií, která vymyslí Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Ministerstvem financí, tedy pro oblasti, které chce podporovat. Když se zvýší daň z dividend, tak to podniky bude nutit spíše investovat zpět do podniku a vlastně si tím také zvyšovat vlastní jmění, než vyplácet dividendy. Jasně, je to zase další danění a nevím, jestli je to nejhodnější řešení, ale je to jedna z možných variant.

Další věcí je přelévání financí mezi podnikem, které má pobočky v několika zemích, vnitropodnikové účetnictví a přelévání peněz podle požadavků většinového vlastníka, vždy nejde jen o optimalizaci daní výhodnou pro podnik a akcionáře (optimalizace daní není např. přelévání peněz ve VW do Německka a danění dividend podle daně v Německu, optimalizace pro akcionáře by bylo např. dát formální sídlo do ČR /např. ve ŠA by se udělalo formální sídlo VW/ a danit dividendy primárně v ČR 15 % a tedy lidé z ČR, USA, VB a dalších zemí vlastnící akcie VW by měli v současnosti zdaněny dividendy maximálně sazbou 15 %, ne tedy v součtu 26,38%).

0 0
možnosti
JS

Vážený autore, problém vidím někde naprosto jinde. Chyba vznikla tím, že jsme naše podniky za hubičku darovali do zahraničí.

0 0
možnosti
Foto

OK... sice se drtivá věcí, kterých se bojíme, nestane, ale to pominem ... Hlavní jádro problémů je to že se tu nějákým způsobem podporují zahraniční investice ... Místo aby se tu vytvořílo prostředí ve kterém je radost podnikat, tak se jedné straně odpouštějí daně (a přicházíme o miliardy) a na druhé straně se podnikatelé dusí byrokracií a všemožnejma požadavkama (aby se vybralo o pár milionů víc) .

Pokud jde o ten správný kapitalismus, tak ten v takových obrovských firmách moc není .. Hlavní je vytěžit zisk co nejvíc a co nejrychlejc co to jde .. místo aby se vytvořila stabilní firma se špičkovou technologií a špičkovýma zaměstnancema.

To co Franto píšeš pouze klouže po povrchu, ale ani náznakem se nepokouší zaseknout se kousíček pod něj...

4 0
možnosti
Foto

Odpouštěním daní, nikdo o nic nepřichází.

1 0
možnosti
Foto

Pokud jde o řádně zdaněné peníze, tak s těmi ať si dělá každý, co chce. Co však takové firmy, které u nás podnikají, tvoří nehorázné zisky a sídlo mají v daňových rájích? Nebo firmy, které tu sice sídlí, ale přes matku v daňově výhodnější zemi dělají fígle, které jim sníží zisky před zdaněním?

3 0
možnosti
Foto

Daně nejsou tématem tohoto blogu. Pak bychom museli diskutovat i průběh privatizace, investiční pobídky pro zahraniční firmy, daňové prázdniny, možnou korupci, monopolizaci podnikání v některých odvětvích atd.

1 0
možnosti
JK

Rozhodně máte pravdu, dividenda je odměna za úspěšné podnikání a je pouze věcí vlastníka jak s ní naloží, komu a kolik vyplatí, a to bez ohledu jaká je destinace ve které vlastník žije.

Ovšem je tu spor o tzv. "optimalizaci daní v rámci skupiny". Stalo se totiž běžnou věcí, že jsou zakládány matky společností v daňových rájích a ty účtují svým dcerám značné sumy za jejich vedení a jiné služby u kterých nelze úspěšně ověřit, že jsou v souladu s náklady, které jsou na takové služby vynaloženy. Protože takto se významně sníží zisk tuzemských společností a naopak vzroste zisk společností v daňových rájích, jde o odliv kapitálu, který by mohl být použit na rozvoj společností.

Důvodem proč se tak děje není ani tak výše daní, jako nestabilita a rizikovost podnikání. Podnikání je samo o sobě dost riskantní, ale podléhá zákonitostem, se kterými se dá počítat a vytvořit na to rezervy, když se ale k tomu přidá politická korupce, účelové zákony zvýhodňující jeden subjekt, přidělování dotací kamarádům, tlak státní správy (ono "zaklekávání" na nepohodlné), kriminalizace podnikatelů, účelová mediální likvidace společností i jednotlivců a veřejná (volební) prohlášení politiků o zlodějích, pak není divu, že se společnosti jistí proti takovým vlivům. A navíc to dělají i firmy momentálně kamarádící se současnou politickou reprezentací (včetně těch Babiše), nikdy totiž neví, kdy se vše naráz změní.

Problém je tedy v systému, ale debata o změně systému a jaký by byl lepší, je jiné dlouhé téma.

2 0
možnosti
Foto

Daňová optimalizace není tématem blogu.

Dost jsem uvažoval, jestli tam mám uvést tento častý argument. Ale je to ve skutečnosti úplně jiná a přitom ne úplně jasná a jednoduchá problematika. Proto jsem tam toto téma nedal.

Výše daní, daňové prázdniny, podpora investic, etika podnikání jsou prostě jiná témata.

1 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1792x
Vyučil jsem se v minulém století inženýrem na FJFI ČVUT. Pracuji jako zaměstnanec a trochu dělám do politiky. Politicky jsem orientován směrem k osobní svobodě každého člověka. Nejlépe vystihuje moje názory knížka Podivuhodná dobrodružství Jonatana Gullibla od Kena Schoollanda. Skvělé knížky jsou i Válka s Mloky od Karla Čapka a Egypťan Sinuhet od Mika Waltariho.

Jsem členem hnutí  Trikolóra.

 

Seznam rubrik