Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kdysi dávno k nám poprvé přijela koncertovat Suzi Quatro a velmi se divila, jaká že Quatroová tu v ten samý termín vystupuje. Pokud si pamatuji, tak vysvětlování drhlo a snad to nějak zahráli do autu.

Já bych asi taky měl problém pochopit, kdybych obdržel šek s honorářem na jméno Machačkovec, což by banka odmítla akceptovat.

2 0
možnosti
Foto

Jo z toho tehdy byla dost velká ostuda a dokonce to psali i v měsíčníku melodie pod názvem "Co jste to provedli s mým jménem". Snažili se z toho udělat legraci ale tým kolem zpěvačky ani ona sama z toho moc nadšení nebyli

1 0
možnosti
MB

"Je totiž nemyslitelné, aby se v cizině jména osob vyslovovala jinak, než jak jsou uvedena v občanském průkazu/pasu atd."

V tom případě by se asi mělo zrušit také skloňování (i mužských jmen), protože velmi často deklinace vede k jiné výslovnosti, než jaká je uvedena v pasu. Samozřejmě to je nesmysl, stejně tak jako požadavek zrušení přechylování. Každý jazyk má svá pravidla, čeština není jediným jazykem na světě, který "upravuje" jména (a nakonec u většinově známých osob není v češtině problém uvádět bez přechýlení).

5 0
možnosti
JP

Co uděláme s Italy, ti píšou do občanek českých žen provdaných za Italy, jejích rodné jméno, tudíž -ová, a ono jím to nejde přes ústa. Prostě to komolí. Prohlásíme je za ignoranty? Já uznávám, že mají právo používat svá pravidla, jestli je to někdy divné? Ano je.

1 0
možnosti
AK

Nepřechylování mi nevadí.

Ne že bych to považoval za důkaz jakési progresivity, ale proč ne.

Vadí mi ale neskloňování.

Toto je pořad Emmy Smetany a ne pořad Emmy Smetana.

Tu zapomenutou kabelku vrať Emmě Smetaně a ne Emmě Smetana.

Vidíte to stejně?

1 0
možnosti
JP

J28a46n 68P27a64l68l90a37s

13. 8. 2019 2:13

Zde je ovšem situace usnadněna ženským rodem podstatného jména tvořícího příjmení. Jak byste ale skloňoval třeba Elišku Kaplický?

0 0
možnosti
PL

Také nemám přechylování rád. Někdy to doslova rve uši,

2 2
možnosti
Foto

Mě nejvíc dostala Kylie Minogueová ;-D

5 0
možnosti
Foto

Prechylovani je především neúcta barbarství a nadutost. Čeština má mnoho možností jak dát najevo že se jedná o ženu. Například paní Michelle Obama nebo paní Melania Trump. Slůvko pani či slečna nezabere ani čas ani místo. A navíc se už stejně používá i s prechylenim a to je pak zrudnost

9 7
možnosti
MB

Přechylování opravdu není neúcta, barbarství a nadutost. Jde o jazykové pravidlo - a nadutost je spíš potřeba diktovat jiným jazykům, jaká mají ta pravidla mít:-). Naštěstí drtivá většina cizinců tohle chápe a nedělá jim to problém.

8 1
možnosti
Foto

Přechylování cizích jmen je naprostá úchylárna, neospravedlnitelná vůbec ničím. Nejvíc si v těch patvarech libuje Česká televize. Odtud pocházejí všechny ty Angeliny Jolieové a Agathy Christieové. Kupodivu ale jméno své někdejší redaktorky Terezy Willoughby si nedovolili zprznit nikdy.

8 8
možnosti
BV

V ČT to prznění dotáhli téměř k dokonalosti, tam přechylují již přechýlená jména, např Ivanova na Ivanovová. Přitom je zcela záhadou proč většinou nepřechylují např čínská jména či polské Grezynska

1 4
možnosti
ZS

V situaci, kdy je naprosto jasné, že se jedná o ženu, je přechylování ( a velmi často až nesmyslné prznění ) jmen zbytečné. A v ostatních případech jsme snad schopni ženský rod vyjádřit slovně a pro všechny srozumitelně, vždyť jazyk český je natolik bohatý a tvárný, že by to neměl být problém ani pro novináře.

5 3
možnosti
ML

M28a92r36t69i13n 11L62a36c59o

11. 8. 2019 21:41

Súhlasím, ale nechápem, čo myslíte vetou "Progresivita je pro českého člověka totižto zcela neznámým pojmem..."8-o

U Angeliny je to prechylovanie obzvlášť divné, Jolie je jej druhé krstné meno, priezvisko má po otcovi "Voight".

4 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 900x
Jsem fotbalový fanda s vytříbeným vkusem. Občas kafru do politiky, občas do věcí, které jsou pro většinu diskutujících tabu.

Seznam rubrik