Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Existuje také virtuální koloskopie (kolonoskopie), což je speciální CT vyšetření. Provádí se např. u lidí, jejichž střeva jsou pro endoskop neprůchodná. Nevýhodou je kromě ozáření a vyšší ceny i nemožnost odebrat vzorky tkání.

0 0
možnosti

Vítejte v běžném pracovním dni českého lékaře. Z českého zdravotnictví se stal právnický klondike. Toto je běžná právní praxe. je to naprosto utržené ze řetězu a někdo, nejlépe ústavní soud, by měl zatáhnout za ruční brzdu. není možné, aby v právním státě platilo, že u jakéhokoliv právního či finfčního úkonu klientova neznalost neomlouvá a u zdravotní péče klientova neznalost omlouvá, naopak lékařová neznalost práva neomlouvá a neplatí pacientovy konkludentní souhlasy, nota bene zaznamenané v dokumentaci. To nemá ve světě obdobu takováto právní praxe. Jak douho to chcete ještě tolerovat. Stát brečí, že nemá dostatek lékařů, přičemž jich má na obyvatele nejvíce v Evropě. Proč asi? Hlavní důvod je nepřímo popsán v článku. Od českého lékaře se právníky vyžadují ke každému prdu tisíce papírů. Proto jsem z českého zdravotnictví odešel tam, kde pracuji jako lékař, ne jako právní koncipient.

1 0
možnosti

Tak to pozoruji již delší dobu, že úroveň velké části právníků zabývajících se zdravotnickým právem a především oblastí práv pacientů, je žalostný.;-(

1 0
možnosti
Foto

Já musel vždy u nějakého komplikovanějšího vyšetření reverz podepsat. Tedy bych se domníval, že nepodepsaný má stejnou váhu jako negativní reverz. Ale nejsem právník.

Problém je, že v úděsné mašinerii zdravotnické byrokracie se lehce vytratí to, že je třeba pacienta znovu vyzvat. Někteří lékaři na to už mají systém v počítači. Např. i náš veterinář vždy včas rozesílá pozvánku (e-mailem či SMS) na očkování proti vzteklině. Tedy očkování pejska.

2 0
možnosti
Foto

Tome, naprostý souhlas. R^Jen hlupák nedbá o své zdraví a ignoruje příznaky nemoci.

4 0
možnosti

Jsi lékař, máš léčit, stanovit postupy, doporučovat, radit, pacienta poučit. Každou návštěvu pacienta musíš zaznamenat, popř. vystavit lejstra typu recepty, doporučení ke specialistovi, jsou i lékaři, kteří ochotně vytisknou či nakopírují více informací k danému zdravotnímu problému, aby to měl pacient i na papíře. Ovšem, konečné rozhodnutí je vždy na něm. jsi jeho lékař, ne rodič a pokud nemá pacient dále zájem o další léčbu, zaznamenáš skutečnost a jedeš prostě dál. No, vidno, papírů není nikdy dost, takže lejstro navíc a podpis...založit do karty a jsi z obliga...? Opravdu, nenajde se další právní klička? Třeba, že v lejstru není klíčové slovo, že tam chybí třeba Tvoje razítko, že tam chybí datum, atd...

Dek blbci funkci...a vymyslí lejstro...

Jasně, že šlo rodině o ten podpis, ten tam prostě měl bejt a hotovo! Tak bude soud! A to by bylo, aby z toho něco nekáplo, doktůrku!

Nezávidím vám lékařům, v dnešní době mám pocit, že se pohybujete na tenkém ledě:-/

4 0
možnosti

Paní Švarcová, bohužel s pacientem to často nehne, i když mu řeknete: "Když to nebudete dodržovat, já neumřu!" V pozitivním právu musíte si navíc nechat od pacienta podepsat, že jste ho upozornila na možnost smrti! :-)

1 1
možnosti

T61e75r76e66z13a 58H20o96l15á

23. 7. 2019 11:52

Prosím minutu ticha za bílého pracujícího heterosexuála. Na druhou stranu uvažuji, zda to vlastně nebyl tak trošku slabší kus, když ho tak vykolejilo, zničilo a odrovnalo to, že si ženská v bondovce výjimečně zahrála i něco jiného než roli matrace a že se film podle komiksu - světe, div se! - řídil předlohou ;-D

0 3
možnosti

T65e31r88e16z77a 38H73o56l90á

23. 7. 2019 11:52

a tohle se, prosím, stane, když máte jako hlupák otevřená dvě okna! :D omlouvám se, Váš článek mě zaujal a souhlasím s Vámi. Největší odpovědnost máme vždy my - pacienti.

4 1
možnosti
Foto

Nestanou, i když zrovna v takových případech, jako je zhoubný nádor, budou postupovat přeci jen více v souladu s možností zpětně doložit kvalifikovaný postup. Ostatně lékaři nejsou žádnou výjimkou, kdo papíruje jen proto, aby zpětně v případě problému doložil, že postupoval ad lége. Když si vezmu Tvou argumentaci, už v prvním bodě máš zásadní chybu...předpokládáš, že každý příčetný člověk ví, že krev ve stolici je problém. Chyba, jsem přesvědčený, že nejspíše 8 lidí z 10 netuší, jak moc velký problém. A z těch dvou, co tuší, jeden bude přesvědčený, že dnešní medicína je všemocná.Tu závažnost skutečně může začít vnímat až tehdy, když i lékař zkrátka přistoupí ke krokům, které jinak běžně nedělá. Ve druhém bodě pohoda, souhlas, to si přeci neodporuje...pacient je ten, kdo rozhoduje. Njn, jak jinak ale prokázat, že byl odborníkem opravdu náležitě poučen a ne že možná nejen on, ale i lékař nepodcenili realitu? Ad třetí bod...ano, věřím, že podobných rozhovorů se vedou stovky. Zhoubné nádory jsou, budou a ...zabíjejí. Tím spíše holt při podobném rozhovoru vytáhnu papír, povídám o rizicích a možnostech a při tom holt rovnou nechám pacienta podepsat. Prostě situace je vážná ve všech směrech, skončila sranda, odmítnout se očkovat proti chřipce lze, odmítnou vyloučit zhoubný nádor také lze, ale...průkazně. To není bezdůvodný alibismus ... Další body už jsou postupně tzv "šikmá plocha"...říkáš, kam to může vést, ale nikde přeci nikdo není schopen říct, kam to opravdu povede. Nikde není řečeno, že lékař musí mít takový podpis všude. Ale prostě zrovna tady mi přijde, že by ho mít měl. Ostatně, sám vím, jak moc jsou o různých typech zhoubných nádorů informováni nejen pacienti, ale i lékaři v různých neonkologických oborech .Někdy si zkus nastudovat třeba nějaký typ nádoru, možnosti, postupy, řešení...a zeptej se deseti svých kolegů z různých neoonkologických oborů, KOLIK bude skutečně vědět více o nějaké konkrétní (běžné, prosím) diagnoze...Tak to prostě je ...

2 2
možnosti

P87e10t70r 72S25k91á74l24a

23. 7. 2019 11:27

Tady bych byl trochu větší optimista ohledně gramotnosti spoluobčanů. To by bylo opravdu smutné, kdyby 8 z deseti lidí netušilo, že krev ve stolici může být velký problém.

2 0
možnosti

I12v87a24n 24M63i10n54á16ř

23. 7. 2019 9:49

Tento autorem popsaný případ je téměř čítankovou ukázkou, naplňující obecné rčení, že - každý je strůjcem svého osudu.

2 0
možnosti
Foto

Lékaři by měli mít možnost beztrestně pohlavkovat takové pacienty. Mají tvrdý džob R^

4 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS