Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

P83a72v80e58l 41H21e54k

27. 7. 2019 11:40

Zajímavý článek a ještě zajimavější diskuse, díky.

0 0
možnosti
JK

J50a24n 41K31a97r67a32s44e90k

24. 7. 2019 18:19

my jsme se v Nemecku jeste rozhodli, ze to zamoreni zpristupnime znacne casti spolecnosti. Zatimco u fungujicich JE se mohli obohatit zarenim ( samozrejme mensim nez 10 mikrosievert za rok) pouze obcane bydlici v blizkosti tech JE, tak ted se to zacina rozebirat a ten odpad se rozveze na vsechny mozne skladky v okoli.

Ve Francii jsou straspytlove a vyclenili proto specialni jaderne skladky, ale u nas se deklaruje 98% te JE jako domaci odpad.

V Cechach by obce bojovaly za to, aby mohly ulozit trochu odpadu z rozebrane JE, ale jak si kazdy jiste domysli, Nemec ten nezavadny odpad za barakem nechce. Uz se zase zakladaji obcanska sdruzeni, vjezd na skladku blokuji aktiviste a podobne jevy jako na zacatku jaderne doby.

Autorka by lidstvu prospela mnohem vice, kdyby podobne osvetetove clanky uverejnovala v Nemecku, v Cechach jsou ta fakta vseobecne znama, jak diskuze zde ukazuje. Ta osbeta se musi uskutecnit v Nemecku,.

Take se u nas dost nedocenuje i ta ekonomicka stranka te likvidace tech JE. Protoze ta likvidace trva 3 x tak dlouho nez stavba, jsou tim na desetileti garantovana pracovni mista - Nemci budou v dobe krize jeste radi, ze ty JE postavili a ze je mohou likvidovat. A co je velka vyhoda - do ceny toho atomoveho produ se tyto naklady nepromitnou. Jiste, ti majitele tech JE dali nejake penize na stranu, ale to nastesti kryje jen malou cast tech nakladu na tu likvidaci. Zbytek doplati danovy poplatnik a tim zustava ten jaderny prod levny ;-D

0 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
MS

Dobrý článek.R^R^ Jen ať se "protijádroví" aktivisté chytí za nos.:-)

4 0
možnosti
DT

R^ Ano. A také bych strašně moc chtěla, aby se lidi neděsili zkazek a manipulací aktivistů, které nemají s realitou nic společného. R^

Krásný den, Milane, díky za návštěvu i milá slova. :-)

1 0
možnosti
RP

To rozpětí přirozené radioaktivity do dvojnásobku je nedostatečné. Radioaktivita přirozeného radioaktivního pozadí je z největší části vytvářena, respektive určena uranem, respektive jeho rozpadovou řadou. Kde na začátku je uran , tuším 235, na konci příslušný izotop olova a mezi tím nějak 20 různých nestabilních izotopů příslušných prvků, které se postupně přeměňují v další a další odštěpením nějaké částice - radiooaktivního záření. Z nich nejvýznamnější ze zdravotního hlediska pro člověka je radon, protože to je jako jediný z prvků rozpadové řady plyn. Který vdechnutím může člověka ozařovat zevnitř. Zpátky k tomu uranu.

Uran je v horninách obsažen relativně stejnoměrně, ale ve vyvřelých horninách je ho v průměru okolo 40 gramů na každou tunu horniny. V sedimentovaných horninách je ho v průměru 5 - 10 gramů na každou tunu horniny.

Podle toho se potom pohybuje úroveň přirozeného radioaktivního pozadí na konkrétním místě.

0 0
možnosti
MS

Paní Dana ovšem ten dvojnásobek dala jako příklad. Rozhodně z jejího textu nevyplývá, že ten rozdíl nemůže být větší.

3 0
možnosti
JK

jeste jednou k te rakovine malych deti, bydlicich v blizkosti tech JE. Existuji skutecne celosvetove studie, ktere dokazuji, ze pravdepodobnost onemocneni rakovinou je u malych deti bydlicich v blizkosti JE az o 25% vyssi nez u deti ktere bydli jinde.

Kdyz tohle nekdo rekne, tak se na nej fandove jadra sesypou a sdeli mu ze to neni pravda. V zapalu fandovstvi vypina asi logicke mysleni - tak jak dole v diskuzi, kdyz se nejaky diskutujici zeptal, jestli je to pravda, ze to bydleni v blizkosti te JE skryva v sobe nejake nebezpeci pro zdravi. Ta odpoved musi znit - ANO :-)

Ti bystrejsi namitnou, ze se jedna o slovickareni, ze ten diskutujici se mel zeptat lepe - totiz - je dokazano, ze nejake produkty JE, nejake zareni, nejake jaderne zamoreni - jak stoji v nazvu blogu - zpusobuje to onemocneni tech malych deti? Na to je odpoved - podle stavajicich znalosti - NE.

Nekteri (patrne ne takovi fandove jadra) citi, ze mame problem. Pravdepodobnost onemocneni stoupa, ale JE za to nemuze. Deje se to ale jenom v jeji blizkosti. Treba za to muze Panbuh, ktery lidi tresta za to, ze stepi to jadro. Nebo ty JE pritahuji nejaky hmyz, ktery rozbehne tu rakovinu. Nebo rodiny s detmi, keter jsou nachylne na rakovinu se rady stehuji k JE. My to proste nevime.

Ale predstavme si mladou maminku od 2 malych deti, kdyz ji rikame, ze kdyz se nastehuje k te JE, tak se zvysuje ta pravdepodobnost onemocneni rakovinou u jejich deti. Ale ze je jiste, ze zarenim to nebude. :-)

Autorka muze napsat jeste 1000 clanku jak je jadro bezvadne - zadna maminka se k JE stehovat nebude, kdyz bude mit nejakou alternativu.

0 6
možnosti
MZ

:-) existují studie? Jistě že, se ohnout se dají každá data a ta studie by mě zajímala. Jen třeba, co chudáci v mexico city a jinde? Kde je ra. pozadí co si pamatuji 3x větší,než u Temelína? A pak mě napadlo: když se k jaderné elektrárně neprestehuje maminka, bude to muset udělat tatínek, s dětma. S maminkou nebo bez:-)

1 0
možnosti
MZ

Jádro má ještě jenu podstatnou výhodu, kterou všichni taktně tají, nebo se nezmiňují, nebo pouze minimálně. Plynem se dá topit - jezdit (domácnosti), na ropu (a její produkty) jezdit, či plasty atd, uhlí je svinstvo z podstaty, navíc odsíření díky vápenci atd - z čeho se staví -místo větníků mohou být lesy, místo solárníků lány pole či lesy, místo biomasy mohu kompostovat a vracet půdě to, co potřebuje atd. Ale co uděláte s uranem, thoriem? Pominu průbojné střely a pancíř v amádě a pár dalších specializovaných výrobků. Nic. Možná nějaký šperk, či pokud budete chtít vydělat na tom, že pozlatíte uran a budete to vydávat za zlatou cihlu. Tzn, jáderná energie používá pouze to, co přírodě nechybí, co se těžko dá použít jinde, na malé ploše obrovský výkon, stabilita - tím zase menší nároky na přenosovou soustavu a tím zase ty louky, lesy..A co se dnes vydává za odpad, odpadem není. V Rusku běží 2 reaktory BN, třetí se staví. Tím se uzaře palivový cyklus. Připravují se thoriové reaktory. Čína do toho šlape, díky tomu bude mít sakra výhodu. Co je dnes odpadem? Je odpad, pokud spálím klacek ze 3%? Pominu teď data ohledně mrtvých na vyrobenou kWh, kde jádro vede, vrátím se k návratnosti a ekonomice. JE musí odváděť do fondu peníze na svoji lividaci, vše co se buduje (mezisklady, úložiště - což je pitomost) a vše je v ceně elektřiny. Přesto je výkupní cena menší než u OZ. Přesto má po vodní absolutně největší návratnost, tedy počet vložené vs získané energie. Všechny dnes "ekologické" a protlačované zdroje jádru nesahají ani po kotníky, ať už garantovanou vkupní cenou, žádnými poplatky na svoji likvidaci atd. Jediné, co má z obnovitelných zdroů smysl, je na zastavěnou plochu postavit lokalní zdroje - tedy solární panely na domy - střechy. Pro potřebu pouze toho daného domu. Zbytek je ekonomický a ekologický nesmysl. Kolik betonu, železa a svinstva na odstranění námrazy je třeba na 1000MWe získanch z větrníku? Stabilně získaných? Kolik toho musím vykácet, kolik tím zabiju ptáků

4 0
možnosti
JK

plynova elektrarna v Irschingu u Ingolstadtu dosahla v roce 2011 v ramci zkusebniho provozu ucinosti 60,75 % - to byl tenkrat svetovy rekord - jake hodnoty jsou u tech JE dnes?

0 0
možnosti
OU
DT

Děkuju za milá slova i návštěvu. :-)

Ono je to hodně komplikované. Někdy se to prostě tak nějak zvrtne. A prostý člověk na to nemá vliv. Nevěřte tomu, co se o nás píše v médiích. Skutečnost vypadá jinak. Hůř... líp... těžko říct.

0 0
možnosti
Foto

Tak normální provoz je v pohodě, ale dobře si pamatuju edukační materiály z okolí Temelína v době, kdy se řešilo uvedení do provozu a aktivisti měli plné ruce práce... Byl to oficiální leták obsahující mj. i podrobný návod, co dělat v případě nehody.

0 0
možnosti
DT

R^ Všechny jaderné elektrárny ale také třeba výzkumné reaktory mají rozpracované postupy pro případ nouze. Kdo co kontroluje, kdo se odkud kdy a proč evakuuje v případě eventuálního zamoření. R^

To, že opatrnost a zodpovědnost aktivisti reprodukují po svém - jen dokresluje jejich motivaci a chování. Jako když zakáží recyklaci paliva nebo i jen průzkum na místě, kde by mohlo být úložiště - a tak argumentují, že se ta věc nedá recyklovat a je strašně nebezpečná a ani úložiště na to není....

Přeju krásný večer, mějte se moc hezky, Kláro. :-)

5 0
možnosti
TB

víte dělal jsem v uhelné elektrárně a proto jsem zastáncem JE bez vyhrad. Co škody se udělalo jenom vyvážením a ukládáním popílku, co jsme zničili krásných údolí kolem ní. Ale k tomu důležitějšímu

Moje elna spalovalo uhlí, které obsahovalo jádro, proto ten vzniklý popílek se nemohl uplatnit na výrobu plynosilikátů v plném rozsahu. Denně jsme dostávali dávky této energie v plném rozsahu, jedno uhlí obsahovalo nejméně 600 - 700 bekelérů( nevím jestli to píši dobře) druhé téměř 600 a třetí kolem 500. A v tomto prostředí jsem dělal téměř 30 let. A neřešilo se to. Ostatně ty doly jsou , na štěstí, zavřené, přesto pokud by jste změřili okolí kolem města dosahovaly by hodnoty nejméně 200 - 300 měrných jednotek.

A je veliká klika, že máme tady blízko i NP, kde je přímo zakázané tam těžit.

1 0
možnosti
DT

Uhelné elektrárny vypouštějí do okolí daleko víc radioaktivních prvků než jaderné. To je neoddiskutovatelný fakt, který dělá z potíračů jaderné energetiky pokrytce, protože za každou zavřenou jadernou musí zničit životní prostředí některým dalším a daleko neefektivnějším zdrojem energie.

Těch čísel se bát nemusíte, becquerel znamená rozpad za vteřinu. Vaše tělesná radioaktivita (a bez ní bychom se neobešli - pochází z prvků, bez kterých bychom umřeli) je na desetinásobné hodnotě - a škody v buňkách si umí náš organismus opravit i při této desetinásobné hodnotě. Navíc metabolismus buňky způsobuje ještě další mnohonásobné množství škod - a i ty náš systém umí opravit.

Dokonce se i ví (vypozorováno), že určitá malá dávka radioaktivity je zdraví prospěšná - tělo nastartuje opravný mechanismus, zaktualizuje "software" a uzdraví i to, co dřív přešlo mlčením.

Pokud vás to téma zajímá, mám tu několik blogů (minulé měsíce), kde o tom píšu podrobněji.

Krásný večer a díky za zájem o věc. R^

3 0
možnosti
Foto

Dano, konečně jsi tam kam neustále patříšR^R^R^R^

3 0
možnosti
DT

Děkuju. Jsi na mě moc hodný Horste. :-) Krásný večer vám všem. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.