Děkujeme za pochopení.
J37i97ř56í 85Ř76e83z15n89í97k
Státní obchod byl pro mnohé spotřebitele okrajovou záležitostí, neboť rozhodujícím pramenem pochutin byly vlastní zahrádky a záhumenky, fakt je ten, že rozdíl mezi domácí a kupovanou klobáskou byl nebetyčný. Takové vepřové konzervy, a nebo lačmity se jít daly, také uherák. Cukrářské výrobky rovněž. U měkkých salámů byl problém údajně s karcinogeny, proto jsem si kupoval uherák. U chleba záleželo na tom, povedlo-li se ho čerstvý. Kvalitu pekárenských výrobků kazila hodně doprava.
Nudle, mrazírenské výrobky nebyly také nekvalitní.. Slazené kondenzované mléko se myslím vyrovná tomu dnešnímu. Však je tuším prodáváno ve stejném balení.
Jinak samozřejmě platí, že potraviny byly ve vztahu k platům byly dražší než dnes. V roce 1967 na výživu bylo nutné vynaložit 42% ̈průměrné mzdy.
Jinak co se týče spokojenosti spotřebitelů s kvalitou a se zásobováním je možné zjistit objektivně toliko nepřímo, s Pramenem příliš velká spokojenost nepanovala, ale to je záležitost značně podrobnějšího průzkumu.
Na okraj, taková játra jsou dnes zcela vnímána než tehdy. A i ten búček.
V31o88k56o31u86n 51V66l18a25d90i64m24i53r
Vas clanek by se dal prelozit jako 1/ x.
L45i40b78o45r 41H79l69a15d15i76k
Komunistický gothaj:
Vepřové maso 52 % hm.; vepřové sádlo; hovězí maso 21 % hm.; dusitanová solící směs: jedlá sůl, konzervant: E250; koření: sladká paprika, černý pepř, bílý pepř, muškátový ořech, muškátový květ; sušená zelenina: česnek. Nejvyšší obsah tuku 40 % hm.
Košíkový gothaj: Vepřová plec 30 % ,Hovězí přední 30 % ,Vepřové sádlo 20 %
Voda ,Bramborový škrob
Jedlá sůl
Směs koření
Stabilizátory:E451 - Trifosforečnany - sodný a draselný,E250 - Dusitan sodný
Látka zvýrazňující chuť a vůni :E621 - L-glutaman sodný,Cukr,Antioxidant
E300 - Kyselina L-askorbová,E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin
Aroma
Z40b12y13š86e64k 79H32l92i97n83k65a
Naprosto nechápu, proč se většina debat o srovnávání jídla za komoušů a dnes nakonec stočí k měkkým salámům. Ty jsem vždy považoval a dodnes považuji za odpadní jídlo. V podstatě měkké salámy patří a patřily mezi to nejhorší, co člověk jí. Přitom výběr kvalitního masa byl tehdy vyloženě tragický (jen úterý a čtvrtek). Taková věc, jako třeba šunka od kosti (když už se člověk chce přiblížit nějaké uzenině) byla spíš vlhkým snem masožrouta. Svíčková prakticky jen pod pultem. Atp.
J14a83n 22Z11i64e57g65l35e31r
Kdo che koupí kvalitní točeňák nebo gothaj i dneska, ale nesmí být šetřílkem a kupovat ho v super hypermarketech za akční cenu.
P64a95v69e82l 62D26v17o40ř51á34k
V Turnově a okolí Drdovy špekáčky a párky! A v pátek na trhu krůtí párečky a jiné dobrůtky od soukromého chovatele. Ale musíte si pospíšit. Je to hned pryč.
A přitom ty ceny nejsou o moc větší, ba dokonce i menší, protože se na nich nepřiživuje velkoobchod a pod.
V30l91a25d21i25m28í83r 63K12r38o91u96p65a
Ale jo, máš pravdu, že kdyby měli komáři k dispozici stejné sajrajty, jako mají kouzelníci s chemií dnes, tak bychom už asi totálně vymřeli, o tom žádná. Na druhou stranu na socialistickej točeňák mi nešahej, -za 25 Kčs kilo a dal se opéct i nad ohněm. Zkus to dneska...
M39a87r40e56k 66V44a76l31i13č79e83k
Opecte buřty od soukromnika. Kdo by kupoval tocenak v supermarketu???
O71t90t50a 72Z63a72b87i71l95a81n80s93k63ý
Jelikož jsem to zažil, souhlas a karma
M95a38r66e39k 40V94a31l69i50č95e74k
To ocuchavani jsem už úplně zapomněl. A díky bohu za to. Popsal jste přesně tehdejší dobu. Diky. A karma.
S63t39a63n65d10a 55N92o74v24á52k
.........Představte si, pane autore! Já jsem si dával, (občas), v restauraci pravý krvavý hovězí biftek, snad za 80 Kčs.
K bramborám.....Měli jsme každý rok 2 ha brambor, část do sklepa, část do krechtu,(jestli víte co to je), na poli, denně se vařil stolitrový pařák pro prasata. Dneska brambory 28 kč/ kg, banány 14 kč! Zřejmě se něco pokazilo !!!
Z61b95y37š49e82k 54H54l14i11n33k12a
Také si pamatuju, že jsme na podzim kupovali brambory a uskladňovali je ve sklepě. Protože v krámě prostě nebyly. A banány nemohly být levnější než brambory, protože soudruzi tak rozhodli. Joj, to byla skvělá doba. Už NIKDY více!
J76a31n 94Z75i69e46g60l55e71r
Maso je v salámu i dnes. Kdo chce, kupuje kvalitní salám od slušných řezníků, kterým v ČB patří například pánově Dědouch a Novák. A takoví jsou jistě i v jiných městech. Já mám zase svědectví od lidí, kteří za komančů pracovali na jatkách, že se do uzenin přidávali i rozemleté myši.
V78ě85r79a 43F78o74l76t39ý85n54o76v84á
Deset deka točeňáku, to byl větší kus, než deset deka gothaje.
J36i86ř43í 15J79i32r38o63u95d22e54k
No von autor chodil nejprve pro deset deka semtele, a to ostatní nejprve zažíval s maminkou, ale to je detail, Jinak by věděl daleko víc
P78e72t50r 52V27o43n67d46r52á33č90e51k
Autor se do tématu nějak zamotal a popletl páté přes deváté - tak například normy na salám byly takové, že salám byl skutečně z masa a v restauraci měl personál odměny v závislosti na zisku - prostě prémie byly i za komančů - dnes také personál chodí do restaurace pro výplatu a ne že by milovali pana majitele
P60e95t94r 68B30u69r27i47a19n
Maso je v salámu i dnes a prémie jsou vždy nenárokovatelná složka mzdy. Divil bych se, že by za komančů měli zaměstnanci restaurací odstupňovaný plat podle výše tržeb. A prodavačky taky? Tam byl majitel totiž stát a nemohl na kvalitu a obsluhu dohlížet. A pokud se neděly nějaké zjevné excesy hraničící s porušením vyhlášek, bylo mu to šumák. Oproti dnešku, kdy je majitel většinou přítomen, neřkuli přímo součást týmu a jeho zájem na kvalitě a tržbě je evidentní.
Zamotal jste tady vy.
- Počet článků 294
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1815x