Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

P67e34t38r 86O35m67e67l47k23a 6845689965

Ananasový kompot z dyně už taky není co býval.;-D

+20/−1
doporučit
19.7.2019 15:57

J31i85r76i 43B19o72r 8851384332273

Nějaký čas jsem za toho socíku pracoval okolo potravin. Byl jste v těch letech někdy v nějakých regionálních jatkách,v pekárně,nebo v pivovaru? Moc byste se divil jaké to bylo prostředí. Ručně pletená houska ,iluze,mléko v pytlíku hnus,hovězí maso výsměch.Chutě se mění.Jinak chutná šunka jednou týdně a jinak každý den.Kvalita potravin se lišila region od regionu.O možnosti výběru bych ani nemluvil. Každý to asi vidí jinak.Čas je kouzelník.

+16/−1
doporučit
19.7.2019 10:50

J54o41s65e95f 46K94o59r31e97j33s 5949228928905

Nevzpomínejte na knedlíky, ale na celkovou "úroveň" tehdejšího pohostinství. Mohlo by to zabrat. Já si při podobné melancholii vzpomenu na tehdejší "hajzly" a sentiment mě přejde.

+13/0
doporučit
19.7.2019 10:43

M91a66r24e93k 36V74a77l50i19č32e84k 2301469454920

za socialismu "pletene" housky - to je fakt sci-fi!!!!

i na chleba jsme museli být u prodavacky v konzumu napsani na seznamu tech, co si chteli koupit obycejnej chleba, natoz housky - razeny

ale chapu Vas, Vladimire, knedliky vonely a chutnaly jinak, holky vonely a chutnaly jinak, v zime bylo vic snehu a v lete horky dny - rika se tomu starnuti - snad fakt jedina spravdelnost - a nostalgie

nastesti si dneska muzeme koupit chleba kdykoliv, jakykoliv a housky opravdu rucne pletene

kazdej podle chuti - rohlik za dve kacky proste nebude kvalitni a kilo mrkve v igelitovym pytliku za dvacet korun dobra pro kraliky

nestejska se mi po socialistickym knedliku, kvalitni jidlo, co mam rad si koupim kdekoliv, jen za nej proste priplatim - za dobre se zkratka plati

a diky za Vas dnesni blog

+18/−3
doporučit
19.7.2019 11:56

F81i87l60i95p 90V90r28a24c48o38v44s29k67ý 8520137111840

Zdravím, myslím, že částečně je to i proto, že zboží z marketu v reálnejch cenách neodpovídá tomu zboží v reálnejch cenách tehdy, tomu odpovídá spíš to "luxusnější" a tak se stáváme obětí poptávky a kvalitu musíme hledat.

Sám jsem strávil léta školy po buáfetech na dršťkovou, a těch voňavejch knedlíků se tam servírovalo taky dost, ale dneska jejich roli převzal fastfood, i když momentálně poptávku po těch klasikách začínají někteří uspokojovat, jen ne za bufetové ceny, no..

Meníčka v hospodách za 85 často stojej na kupovanejch knedlíkách, to si radši dám sekanou do housky, nebo hotovku za 140, ale vymazlenou...

+8/0
doporučit
19.7.2019 10:56

K90r27y22š21t48o90f 25L39a36n62í74k 1509110205295

a mne se zase styska po tom, ze se v kazde hospode mohlo kourit.

+7/0
doporučit
19.7.2019 17:19
Foto

P81e79t88r 10M19a91r55e55č97e84k 4350431393832

Lanšmíty jsem smažil na vojně 89-91 a byly vynikající..dnes ..škoda mluvit(psát)

+6/0
doporučit
19.7.2019 22:51

J85i32ř93í 82S55c85h26m77i49d78t 5860743154735

Kdysi byl houskový knedlík a ten, jak už název říká byl vyroben z housek, což dnešní nejsou a další faktor je ten, že dnešní housky se zdaleka nepodobají těm houskám tehdejším, doba, kdy se dal rohlík oloupat a zbyl vám v ruce jen střed, který stále krásně držel po kupě, ty jsou nenávratně pryč, tenkrát se dalo koupit pečivo několik dní dopředu a stále bylo poživatelné, to je už dnes nereálné. Takže můžeme prostě na ty knedlíky za socíku zapomenout, nejdou už vyrobit ani doma, leda, že bychom si i doma napekli housky;-).

+6/0
doporučit
19.7.2019 21:44

L78u17d74ě57k 23J14a92š14a 7779616982745

K té kdysi "lepší" chuti.někdy kolem roku 1995 jsem četl jakéhosi lékaře, který vysvětloval, že s věkem se výrazně mění chuť. Proto má třeba někdo v mládí rád rajskou, ale po čase jí nemusí. což je nejvíc příčina, proč si starší lidé ztěžují, že kdysi to bývalo...

Píšete o tom mase, konzervách, jogurtech? Byl jste někdy za socíku v některém masokombinátě? Já byl a v několika. Garantuj ivám, že kdybyste viděl jak a z čeho se tehdy ta vaše "pravá" masa dělala, nenepsal byste to. A byl jste v mlékárně, kde se dávalo do jogurtů ovoce? I tam jsem byl. Ovoce nebylo ani v krámech běžně k dostání (alespoň v mém regionu). Jaké si myslíte že byklo v tom jogurtu? Když napíše shnilé, prolezlé červe atd. říkám co jsem viděl. Pokud mi nevěříte, zeptejte se lidí z masokombinátů, zda jedli maso (pokud si ho sami neukradli) a lidí z mlékáren, zda jedli to jogurty, které viděli z čeho se dělaly

+8/−2
doporučit
19.7.2019 18:24

J70i45ř41í 31O48l81i33v82í80k 7635898251

Přidám se a to s tvarůžky. Když byly doma na večeři tvarůžky (olomoucké syrečky), tak ihned po rozbalení se po bytě šířil neuvěřitelný smrad a bylo nemožné utajit, že je někdo jí. Dnes můžu nos strkat až k nim a téměř to není cítit. A v chuti? když jste je přinesl z krámu, tak byly uvnitř bílé - tvarohové a dobré to nebylo. Musely se nechat zaležet. A teď - i když je necháte ležet 14 dní, mají pořád stejnou konzistenci. Co se přihodilo? Ale souhlasím s Vámi, po socialismu se mi nestýská.

+5/0
doporučit
19.7.2019 16:25

J66a79n 45S94v56o93b26o62d15a 3397764579153

Nad kvalitou knedlíků pláču při prakticky každé návštěvě restaurace a je jedno zdali je to vesnická hospoda s gulášovou hotovkou za 90 Kč, nebo "lepší restaurace" se svíčkovou za 390 Kč, kde mě to mrzí několikanásobně víc, jelikož je kvalitní maso a dobrá omáčka doslova zabita odfláknutým knedlíkem. V drtivé většině podniků dostanu totiž knedlík jen a pouze z polotovaru (v jídeláku je drze napsáno domácí knedlík) a to je základní kámen úrazu. Ono dá udělat ty knedlíky práci a hospodští se s tím nechtějí piplat.

Jinak jsem s kvalitou prodávaných potravin spokojen a kvalita se dá sehnat i bez dlouhého hledání (pečivo nejím, čili křupavost housek neporovnávám), ale ty knedlíky... :(

+5/0
doporučit
19.7.2019 16:10

K48a68t33k20a 17Č25e29c35h42o81v33á 9720710279861

Jeee hospodský knedlík a zelí,to bylo jedno z mála jídel,co jsem jako děcko ochotně bez protestů a pláče jedla.,,,R^

+5/0
doporučit
19.7.2019 13:26

O10t44t38a 46Z84a36b75i88l30a22n49s87k46ý 9421937353496

Taky jsem půl života prožil v reálném socialismu, ale že by se mi nějak extra stýskalo po tehdejších potravinách to fakt říct nemůžu

+6/−1
doporučit
19.7.2019 11:30

D83a36v31i28d 27V53l13k 6166835758977

Seš prostě starej a nostalgickej.Já si vzpomínám na Sojovou pochoutku, což měla být náhražka za čokoládu, na smradlavé mlíko z pytlíku,na prázdné regály v obchodech na pracovní a hygienické návyky v masokombinátu, na svinstvo, co se pomlelo do paštiky, na obsluhu v RAJ atd.

+5/−1
doporučit
20.7.2019 7:04
Foto

Z56d35e86ň41k74a 89O29r33t15o14v85á 4877607678885

Já vzpomínám na občasné pojídání vlašáku z papíru. Mňam :-).

+4/0
doporučit
19.7.2019 23:46

P80e69t39r 91P59o53k60o20r32n82ý 4792545152183

Dnes musíte číst složení. Známcca tři mlékárny, které vyrábějí jogurty klasickým způsobem, tj. z jogurtových kultur. Opočno, Choceň, Madeta a možná ještě někdo. U ostatních máte ve složení napsáno "zahuštěno škrobem". A ze škrobu pravý jogurt nevyrobíte. Ve většině salátů se dnes používá tzv. "strojní salám" z drůbežího separátu. Pokud to má být levné, tak to nemůže být jedné. Za kvalitu si musíte připlatit.

+4/−1
doporučit
19.7.2019 19:43
Foto

Z87d62e58n14ě56k 70M75a19t43u14š69k43a 7478986625526

;-Dkdyž tak projdu diskuzi, a i jiné na podobné téma, soudím, že i ty chutě jídla tenkrát a dnes, se tak trochu odvíjejí od politické orientace diskutujících.

P.S. dnes mi knedlíky chutnají

+3/−1
doporučit
19.7.2019 13:15

P60a40v97e93l 47K98o29v94á24ř 2394663531269

Pravou pochoutkou bylo čínské 'vepřové ve vlastní šťávě', v docela obyčejném balení, plechové konzervě.

+2/0
doporučit
20.7.2019 12:12

R11a81d40i75m 71P94o80l13á17š16e62k 9796923179809

Spíš než knedlíku bych se věnoval tomu guláši a jiným jídlům za socíku.

Uvědomuje si někdo, že dnes platí nařízení, tuším EU, že jídla se nesmí skladovat? Pokud v jakékoliv hospodě ráno něco uvaři, musí nebo měli by to do večera prodat. Pokud neprodají, měli by to jídlo správně vyhodit.

Zatímco za socíku mohli třeba ten guláš uvařit v pondělí a udržovat ohřívané třeba do dalšího pondělí. U guláše to nevadí, naopak spíš zvyšuje kvalitu, ale u spousty jiných jídel to je zatraceně poznat. A kolikrát to v těch socialistických hospodách poznat zatraceně bylo.;-D

Jinak, když se tady bavíme o socialistickém guláši a knedlíkách, tak za socíku byl zřejmě nejlepší hospodský guláš s knedlíky "Matesův čertovský guláš" v zájezdní hospodě Mates v Dalskabátech. Dalskabáty jsou kousek nad Olomoucí u Libavé a jednalo se o období, kdy ještě nebyla kolem Dalskabát postavena dálnice a provoz Olomouc - Ostrava šel středem obce. V té době tam byl věčně nával. Certovský Matesův guláš byl správně ostrý a šťavnatý, jak má být, knedlíky kvalitní a jako příloha už tehdy k němu dávali syrovou nakrájenou cibulku a potom ještě vařený hrášek.

Dnes je ta hospoda v centru Dalskabát pravděpodobně mezi řidiči zapomenuta, pokud ještě existuje, bude tak pro místní štamgasty.

+2/0
doporučit
20.7.2019 6:27

I87v13o 81Ž83á11č87e78k 9200202679187

Dnes mi jídlo chutná lépe než za bolševika, přestože nemládnu a nemládnou ani moje chuťové buňky.

+2/0
doporučit
20.7.2019 6:02
Foto

J34a20n96a 73M57a76j38o20v24á 4185542136793

Stavte se k nám, místní podnikatel dělá tak luxusní knedlíky, že jsem recept po babičce schovala hluboko do šuplete :-)

+2/0
doporučit
19.7.2019 11:14

P55e45t50r 78K10o31r31e52c27k25y 2863177763851

V anonymní soutěži s mou ženou a sestrou, (obě skvělé kauchařky), mé knedliky houskové zvítězily. Žlutoučké, plné děr a plné housek......no ke kachničce a zeli to byl triumf.

+2/0
doporučit
19.7.2019 11:09

P59e18t30r 93K37r93o87p92á92č33e96k 9959930709672

Myslím si, že je to jen o ceně, i když určitou roli hraje i snaha o použití surovin, které prodlužují trvanlivost. Dobrý rohlík prostě nemůže stát korunu, odpovídající cena bude minimálně 3 x vyšší. A tak je to se vším. Když ale vedle sebe dáte výrobek za 20 Kč, a obdobný za 60 Kč, 9 lidí z 10 si koupí ten za 20, aby si pak doma stěžovali, že nestojí za nic.

+2/0
doporučit
19.7.2019 10:49

P96e82t23r 54L14a55n90g72e70r 6645175870622

Obdivuji vaše pozitivní myšlení, že až skoro nemám to srdce vám napsat, že to, co píšete v článku není pravda.

+2/−2
doporučit
20.7.2019 0:54

L88u68d28ě73k 36J55a84š92a 7979306472355

Za příspěvek také stojí jiná událost. je to asi 8 - 10 let, co LIDL přišel s nápadem vyrábět socialistické produkty v původním balení, s původními ingrediencemií a původní receptusou. Zadali tedy firmám, které převzaly bývalé socialistické provozy, aby jim na zakázku tyto věci vyrobily. Bylo to tzv. ve stylu RETRO.Jak pak LIDL oznámil, všichni výrobci souhlasili a chtěli podle starých receptur zboží dodat. Ale ouvej. Zjistilo se, že 80% výrobků obsahovaly takové ingredience, které jsou dnes mezi nepovolenými látkami či nedoporučované, nebo dokonce zakázané!! Tímto se tehdy LIDL omlouval zákazníkům, že na místo nějakých 300 výrobků mu firmy dodaly jen nějakých 50, a to ještě takové, kde mohly nahradit zakázané látky náhražkou. Takže i to mluví o tom, proč to dnes nebude už nikdy chutnat jako za socíku. Dnes se karciogenní a jedovaté látky prostě do jídla dávat nesmí. A na rozdíl od tehdejší doby se to kontroluje (mohu potvrdit z vlastní zkušenosti že tehdy nikoliv

+2/−3
doporučit
19.7.2019 18:35

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz