Diskuse
Jen počkej, králíku!
Děkujeme za pochopení.
Š94á34r96k20a 46M32a78t44y14á71š88o81v61á
nejlepšího králíka dělávala maminka, teď už jí ruce neslouží,tak musím já...no, prej ho dělávám stejně dobře, ale já nejradši králičí polívku...
https://sharka-68.rajce.idnes.cz/Kralici_polevka_a_kralik_na_cesneku_s_mrkvi_a_varenym_bramborem/
P31e94t57r 54L91a22n48g46e43r
Příjemné čtení. A navíc, králičí maso miluji. Mám to štěstí, že v restauraci, kde se stravuji, králíka připravují celkem často a na různé způsoby. Stejně tak zvěřinu a ostatní dobroty. Stačí si vybrat. Tak doma už mohu klidně vařit jen špagety se sýrem a kečupem, když se vyjádřím s nadsázkou.
J35i51ř63i97n46a 94P29o84l30á61k82o64v70á
Děkuji. Já si, vzhledem ke svému prokletí, pochutnám na králíkovi také jedině v restauraci. Až si ho dáte příště, přeji vám dobrou chuť.Králíkům zdar!
Z43u70z85a28n50a 23Z50a86j47í64c71o28v11á
já králíka umím na mnoho způsobů, poslední dobou ho dělám ráda na hořčici. Váš článek mě pobavil
J11i69ř66í 27J32u64r80č64á62k
Králíků jsme mívávali spoustu a bylo to podobné jak říkáte. V té době jsem jich byl opravdu přežraný, takže dlouho dlouho nic. Až když jsem přišel na to, jakýma hroznýma sr...., tedy, protože rádi dobře jíme a řekněme že jsem zatoužil po trochu lepším mase, než v obchodě, začal jsem králíky, slepice a brojlery chovat znovu. Zabíjení, stahování či paření, škubání a čištění je samozřejmost. U nás se říkávávalo, že správná Valaška mosí umět "podójit ovcu, opařit slépku a naložit ostrévku". No, žekl bych, že už jich takových moc na Valašsku néni.
Králík, to je lahoda a děláme ho na několik způsobů. A co můžu opravdu doporučit, je vykostit zadní stehna, naložit je aspoň přes noc s česnekem a udělat řízky až na druhý den. Dříve se samozřejmě všechno dělalo prakticky hned a s králíkem se nikdo nevykosťoval. Ale stojí to za to. No a předek pak uděláme na smetaně, buď jako "svíčkovou", nebo na paprice. Výborný je pečený na zelenině, nebo na divoko s jalovcem a rozmarýnem, samozřejmě vždycky s kouskem dobrého uzeného špeku. Před dvěma týdny jsem zabíjel starého samca a přemýšlel, jak s ním naložit. Nakonec zvítězil kotlíkový guláš. Hodně cibule, na závěr orestovaná dobrá klobáska, zelená i červená paprika, dvě rajčátka a půl plechovky červených fazolí. Samozřejmě trochu přiostřit čili, nebo feferonkou a může být i trochu toho ostřejšího kyselého nálevu. No, byl ho asi pětilitrový hrnec. Dva talířky jsem snědl při vaření, jeden na oběd před odjezdem na autočundr do Čech a s sebou jsme bralii dvě omniovky. Zbytek jsem dal do mražáku. No a představte si, že po příjezdu jsem si doma hned jednu vaničku rozmrazil, abych si spravil chuť.
J60i61ř85i67n72a 70P35o94l55á87k86o90v79á
Ty jo, při čtení vašeho příspěvku mi začaly téct sliny. Hm, to musela být dobrota. Děkuji za inspiraci.
I45v21a41n35a 51L83a49n49c20e
Králíky jsem také milovala, ale když byl králík každý týden, tak jsem brblala. Každý měl na vesnici králíkárnu a spoustu králíků, i moje babička. Také je uměla střihnout za uši....
M96i88l66a27n 80S56t33e64h81l83í17k
Nezoufejte, za dalších dvacet let už to bude (na třetí pokus) bez problémů.
P.S. Z králíka mám nejradši řízky.
J64i49ř31i11n90a 16P15o17l29á14k57o94v36á
Já je mám také nejraději. Jsme stejná chuťová skupina.
Třetí pokus za 20let? Toho už bych se nemusela dožít...
M30a33r54i84e 96Š23í95p24k22o49v64á
No, možná raději zkuste uvařit to pivo!:-)))
Králík se "vaří sám", a je super! Na hořčici nemá chybu. A žádný papiňák nepotřebuje. Jen vařit s láskou!:-)))
J96i11ř55i89n78a 70P90o15l12á83k24o94v88á
Králík je asi moje prokletí. Jinak vařím náhodou moooc dobře. Stavte se někdy na oběd a uvidíte.
PS: raději až to u nás přestane smrdět.
M40i43r45k78a 42P30a16n48t93l39í95k56o11v47á
Škoda, že jste se nenaučila připravovat králíka, jak ho děávala Vaše babička. Doma jsme mívali králíků plnou klec, tehdy to bylo kvůli nedostatku masa v obchodě nutné, a naše maminka králíka připravovala na tři způsoby: Omáčka -"na smetaně" (zelenina, i celer, smetana, bobkový list), "na česneku" (pečeného v remosce nebo v troubě a podávaného se zelím /kyselým) a knedlíkem), anebo "smaženého" (v trojobalu jako řízky, ale namísto smaženého na pánvi, pozvolna pečeného na plechu (kuthanu) v troubě. Ňam, ňam, všechny druhy přípravy byly výborné. Přeji Vám hodně zdaru a trpělivosti. I vaření je umění...
N66a68ď87a 92D51u10b66c13o88v59á
Také králík na francouzské hořčici je výborný...
M54i62r77k27a 81P91a43n25t12l71í58k42o77v32á
Dříve je měli na venkově skoro všichni - tráva kolem chalup - i jinde po vesnici i mimo ní, byla posekána - a sušila se i na seno. Králíci v kleci konzumovali i zbytky z kuchyně, hlavně chroupali suchý chleba - a přidávaly se jim i kousky řepy. Dnes dovážíme králíky až kdesi z Číny, proto stojí až 170 Kč za kilo. Chovat doma králíky se lidem nechce. Zdravím, paní Naďo.
- Počet článků 12
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1213x