Diskuse
Jen počkej, králíku!
Děkujeme za pochopení.
Š22á60r32k44a 37M79a56t19y97á44š55o20v40á
nejlepšího králíka dělávala maminka, teď už jí ruce neslouží,tak musím já...no, prej ho dělávám stejně dobře, ale já nejradši králičí polívku...
https://sharka-68.rajce.idnes.cz/Kralici_polevka_a_kralik_na_cesneku_s_mrkvi_a_varenym_bramborem/
P24e26t91r 62L33a52n95g40e26r
Příjemné čtení. A navíc, králičí maso miluji. Mám to štěstí, že v restauraci, kde se stravuji, králíka připravují celkem často a na různé způsoby. Stejně tak zvěřinu a ostatní dobroty. Stačí si vybrat. Tak doma už mohu klidně vařit jen špagety se sýrem a kečupem, když se vyjádřím s nadsázkou.
J92i96ř70i36n57a 47P27o80l69á79k12o14v54á
Děkuji. Já si, vzhledem ke svému prokletí, pochutnám na králíkovi také jedině v restauraci. Až si ho dáte příště, přeji vám dobrou chuť.Králíkům zdar!
Z64u56z21a52n46a 44Z34a98j94í51c44o93v42á
já králíka umím na mnoho způsobů, poslední dobou ho dělám ráda na hořčici. Váš článek mě pobavil
M92i16l81a32n 67S43t34e71h59l66í34k
A jak děláte Zajíce?
J47i57ř90í 69J79u66r22č89á80k
Králíků jsme mívávali spoustu a bylo to podobné jak říkáte. V té době jsem jich byl opravdu přežraný, takže dlouho dlouho nic. Až když jsem přišel na to, jakýma hroznýma sr...., tedy, protože rádi dobře jíme a řekněme že jsem zatoužil po trochu lepším mase, než v obchodě, začal jsem králíky, slepice a brojlery chovat znovu. Zabíjení, stahování či paření, škubání a čištění je samozřejmost. U nás se říkávávalo, že správná Valaška mosí umět "podójit ovcu, opařit slépku a naložit ostrévku". No, žekl bych, že už jich takových moc na Valašsku néni.
Králík, to je lahoda a děláme ho na několik způsobů. A co můžu opravdu doporučit, je vykostit zadní stehna, naložit je aspoň přes noc s česnekem a udělat řízky až na druhý den. Dříve se samozřejmě všechno dělalo prakticky hned a s králíkem se nikdo nevykosťoval. Ale stojí to za to. No a předek pak uděláme na smetaně, buď jako "svíčkovou", nebo na paprice. Výborný je pečený na zelenině, nebo na divoko s jalovcem a rozmarýnem, samozřejmě vždycky s kouskem dobrého uzeného špeku. Před dvěma týdny jsem zabíjel starého samca a přemýšlel, jak s ním naložit. Nakonec zvítězil kotlíkový guláš. Hodně cibule, na závěr orestovaná dobrá klobáska, zelená i červená paprika, dvě rajčátka a půl plechovky červených fazolí. Samozřejmě trochu přiostřit čili, nebo feferonkou a může být i trochu toho ostřejšího kyselého nálevu. No, byl ho asi pětilitrový hrnec. Dva talířky jsem snědl při vaření, jeden na oběd před odjezdem na autočundr do Čech a s sebou jsme bralii dvě omniovky. Zbytek jsem dal do mražáku. No a představte si, že po příjezdu jsem si doma hned jednu vaničku rozmrazil, abych si spravil chuť.
J69i61ř45i50n80a 15P61o16l26á96k54o35v42á
Ty jo, při čtení vašeho příspěvku mi začaly téct sliny. Hm, to musela být dobrota. Děkuji za inspiraci.
I24v53a21n97a 47L21a67n79c81e
Králíky jsem také milovala, ale když byl králík každý týden, tak jsem brblala. Každý měl na vesnici králíkárnu a spoustu králíků, i moje babička. Také je uměla střihnout za uši....
M89i86l14a88n 52S63t29e38h39l54í23k
Nezoufejte, za dalších dvacet let už to bude (na třetí pokus) bez problémů.
P.S. Z králíka mám nejradši řízky.
J72i41ř69i40n50a 62P80o28l55á61k21o97v15á
Já je mám také nejraději. Jsme stejná chuťová skupina.
Třetí pokus za 20let? Toho už bych se nemusela dožít...
M51a96r67i25e 80Š28í51p22k50o67v96á
No, možná raději zkuste uvařit to pivo!:-)))
Králík se "vaří sám", a je super! Na hořčici nemá chybu. A žádný papiňák nepotřebuje. Jen vařit s láskou!:-)))
J36i51ř77i88n97a 55P16o14l47á20k37o32v23á
Králík je asi moje prokletí. Jinak vařím náhodou moooc dobře. Stavte se někdy na oběd a uvidíte.
PS: raději až to u nás přestane smrdět.
M84i83r25k76a 72P45a72n75t57l93í94k26o85v91á
Škoda, že jste se nenaučila připravovat králíka, jak ho děávala Vaše babička. Doma jsme mívali králíků plnou klec, tehdy to bylo kvůli nedostatku masa v obchodě nutné, a naše maminka králíka připravovala na tři způsoby: Omáčka -"na smetaně" (zelenina, i celer, smetana, bobkový list), "na česneku" (pečeného v remosce nebo v troubě a podávaného se zelím /kyselým) a knedlíkem), anebo "smaženého" (v trojobalu jako řízky, ale namísto smaženého na pánvi, pozvolna pečeného na plechu (kuthanu) v troubě. Ňam, ňam, všechny druhy přípravy byly výborné. Přeji Vám hodně zdaru a trpělivosti. I vaření je umění...
N18a23ď30a 51D45u47b60c14o76v74á
Také králík na francouzské hořčici je výborný...
N77a70ď12a 47D59u56b86c57o15v65á
Králík je dnes drahý jako hrom...
M37i35r89k33a 22P23a85n77t57l81í71k22o62v80á
Dříve je měli na venkově skoro všichni - tráva kolem chalup - i jinde po vesnici i mimo ní, byla posekána - a sušila se i na seno. Králíci v kleci konzumovali i zbytky z kuchyně, hlavně chroupali suchý chleba - a přidávaly se jim i kousky řepy. Dnes dovážíme králíky až kdesi z Číny, proto stojí až 170 Kč za kilo. Chovat doma králíky se lidem nechce. Zdravím, paní Naďo.
- Počet článků 12
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1213x