Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M12i80r33k79a 95P73a72n95t46l53í86k41o38v63á 2643404121963

Škoda, že jste se nenaučila připravovat králíka, jak ho děávala Vaše babička. Doma jsme mívali králíků plnou klec, tehdy to bylo kvůli nedostatku masa v obchodě nutné, a naše maminka králíka připravovala na tři způsoby: Omáčka -"na smetaně" (zelenina, i celer, smetana, bobkový list), "na česneku" (pečeného v remosce nebo v troubě a podávaného se zelím /kyselým) a knedlíkem), anebo "smaženého" (v trojobalu jako řízky, ale namísto smaženého na pánvi, pozvolna pečeného na plechu (kuthanu) v troubě. Ňam, ňam, všechny druhy přípravy byly výborné. Přeji Vám hodně zdaru a trpělivosti. I vaření je umění... :-P R^

+2/0
doporučit
17.7.2019 9:45

J75i53ř50í 38J47u40r34č33á69k 9777540298297

Králíků jsme mívávali spoustu a bylo to podobné jak říkáte. V té době jsem jich byl opravdu přežraný, takže dlouho dlouho nic. Až když jsem přišel na to, jakýma hroznýma sr...., tedy, protože rádi dobře jíme a řekněme že jsem zatoužil po trochu lepším mase, než v obchodě, začal jsem králíky, slepice a brojlery chovat znovu. Zabíjení, stahování či paření, škubání a čištění je samozřejmost. U nás se říkávávalo, že správná Valaška mosí umět "podójit ovcu, opařit slépku a naložit ostrévku". No, žekl bych, že už jich takových moc na Valašsku néni. ;-D

Králík, to je lahoda a děláme ho na několik způsobů. A co můžu opravdu doporučit, je vykostit zadní stehna, naložit je aspoň přes noc s česnekem a udělat řízky až na druhý den. Dříve se samozřejmě všechno dělalo prakticky hned a s králíkem se nikdo nevykosťoval. Ale stojí to za to. No a předek pak uděláme na smetaně, buď jako "svíčkovou", nebo na paprice. Výborný je pečený na zelenině, nebo na divoko s jalovcem a rozmarýnem, samozřejmě vždycky s kouskem dobrého uzeného špeku. Před dvěma týdny jsem zabíjel starého samca a přemýšlel, jak s ním naložit. Nakonec zvítězil kotlíkový guláš. Hodně cibule, na závěr orestovaná dobrá klobáska, zelená i červená paprika, dvě rajčátka a půl plechovky červených fazolí. Samozřejmě trochu přiostřit čili, nebo feferonkou a může být i trochu toho ostřejšího kyselého nálevu. No, byl ho asi pětilitrový hrnec. Dva talířky jsem snědl při vaření, jeden na oběd před odjezdem na autočundr do Čech a s sebou jsme bralii dvě omniovky. Zbytek jsem dal do mražáku. No a představte si, že po příjezdu jsem si doma hned jednu vaničku rozmrazil, abych si spravil chuť. :-)

+1/0
doporučit
17.7.2019 15:50

M43i35l17a23n 54S28t80e23h46l25í91k 7650139773211

Nezoufejte, za dalších dvacet let už to bude (na třetí pokus) bez problémů.

P.S. Z králíka mám nejradši řízky.:-)R^

+1/0
doporučit
17.7.2019 11:09

M46a29r84i20e 71Š26í49p97k38o72v42á 5922542714137

No, možná raději zkuste uvařit to pivo!:-)))

Králík se "vaří sám", a je super! Na hořčici nemá chybu. A žádný papiňák nepotřebuje. Jen vařit s láskou!:-)))

+1/0
doporučit
17.7.2019 10:24

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz