Diskuse
Jen počkej, králíku!
Děkujeme za pochopení.
Š39á13r71k26a 87M85a56t13y73á30š88o51v25á
nejlepšího králíka dělávala maminka, teď už jí ruce neslouží,tak musím já...no, prej ho dělávám stejně dobře, ale já nejradši králičí polívku...
https://sharka-68.rajce.idnes.cz/Kralici_polevka_a_kralik_na_cesneku_s_mrkvi_a_varenym_bramborem/
P25e73t57r 88L45a15n89g24e70r
Příjemné čtení. A navíc, králičí maso miluji. Mám to štěstí, že v restauraci, kde se stravuji, králíka připravují celkem často a na různé způsoby. Stejně tak zvěřinu a ostatní dobroty. Stačí si vybrat. Tak doma už mohu klidně vařit jen špagety se sýrem a kečupem, když se vyjádřím s nadsázkou.
J14i50ř91i78n91a 49P95o85l43á52k90o22v29á
Děkuji. Já si, vzhledem ke svému prokletí, pochutnám na králíkovi také jedině v restauraci. Až si ho dáte příště, přeji vám dobrou chuť.Králíkům zdar!
Z62u50z23a10n68a 70Z54a40j37í35c81o70v81á
já králíka umím na mnoho způsobů, poslední dobou ho dělám ráda na hořčici. Váš článek mě pobavil
J41i25ř54í 96J38u90r98č92á95k
Králíků jsme mívávali spoustu a bylo to podobné jak říkáte. V té době jsem jich byl opravdu přežraný, takže dlouho dlouho nic. Až když jsem přišel na to, jakýma hroznýma sr...., tedy, protože rádi dobře jíme a řekněme že jsem zatoužil po trochu lepším mase, než v obchodě, začal jsem králíky, slepice a brojlery chovat znovu. Zabíjení, stahování či paření, škubání a čištění je samozřejmost. U nás se říkávávalo, že správná Valaška mosí umět "podójit ovcu, opařit slépku a naložit ostrévku". No, žekl bych, že už jich takových moc na Valašsku néni.
Králík, to je lahoda a děláme ho na několik způsobů. A co můžu opravdu doporučit, je vykostit zadní stehna, naložit je aspoň přes noc s česnekem a udělat řízky až na druhý den. Dříve se samozřejmě všechno dělalo prakticky hned a s králíkem se nikdo nevykosťoval. Ale stojí to za to. No a předek pak uděláme na smetaně, buď jako "svíčkovou", nebo na paprice. Výborný je pečený na zelenině, nebo na divoko s jalovcem a rozmarýnem, samozřejmě vždycky s kouskem dobrého uzeného špeku. Před dvěma týdny jsem zabíjel starého samca a přemýšlel, jak s ním naložit. Nakonec zvítězil kotlíkový guláš. Hodně cibule, na závěr orestovaná dobrá klobáska, zelená i červená paprika, dvě rajčátka a půl plechovky červených fazolí. Samozřejmě trochu přiostřit čili, nebo feferonkou a může být i trochu toho ostřejšího kyselého nálevu. No, byl ho asi pětilitrový hrnec. Dva talířky jsem snědl při vaření, jeden na oběd před odjezdem na autočundr do Čech a s sebou jsme bralii dvě omniovky. Zbytek jsem dal do mražáku. No a představte si, že po příjezdu jsem si doma hned jednu vaničku rozmrazil, abych si spravil chuť.
J40i93ř48i32n14a 30P53o25l72á23k65o96v30á
Ty jo, při čtení vašeho příspěvku mi začaly téct sliny. Hm, to musela být dobrota. Děkuji za inspiraci.
I67v49a11n58a 68L39a22n30c59e
Králíky jsem také milovala, ale když byl králík každý týden, tak jsem brblala. Každý měl na vesnici králíkárnu a spoustu králíků, i moje babička. Také je uměla střihnout za uši....
M55i89l96a68n 53S25t57e12h45l35í87k
Nezoufejte, za dalších dvacet let už to bude (na třetí pokus) bez problémů.
P.S. Z králíka mám nejradši řízky.
J73i50ř60i46n62a 78P40o56l82á20k92o92v28á
Já je mám také nejraději. Jsme stejná chuťová skupina.
Třetí pokus za 20let? Toho už bych se nemusela dožít...
M20a57r15i95e 79Š32í68p79k75o80v47á
No, možná raději zkuste uvařit to pivo!:-)))
Králík se "vaří sám", a je super! Na hořčici nemá chybu. A žádný papiňák nepotřebuje. Jen vařit s láskou!:-)))
J57i34ř45i76n37a 67P69o76l39á18k56o26v87á
Králík je asi moje prokletí. Jinak vařím náhodou moooc dobře. Stavte se někdy na oběd a uvidíte.
PS: raději až to u nás přestane smrdět.
M64i94r88k98a 65P46a48n62t96l77í57k94o20v61á
Škoda, že jste se nenaučila připravovat králíka, jak ho děávala Vaše babička. Doma jsme mívali králíků plnou klec, tehdy to bylo kvůli nedostatku masa v obchodě nutné, a naše maminka králíka připravovala na tři způsoby: Omáčka -"na smetaně" (zelenina, i celer, smetana, bobkový list), "na česneku" (pečeného v remosce nebo v troubě a podávaného se zelím /kyselým) a knedlíkem), anebo "smaženého" (v trojobalu jako řízky, ale namísto smaženého na pánvi, pozvolna pečeného na plechu (kuthanu) v troubě. Ňam, ňam, všechny druhy přípravy byly výborné. Přeji Vám hodně zdaru a trpělivosti. I vaření je umění...
N22a66ď17a 97D69u23b87c37o43v62á
Také králík na francouzské hořčici je výborný...
M83i42r69k24a 38P41a84n60t55l86í80k26o16v47á
Dříve je měli na venkově skoro všichni - tráva kolem chalup - i jinde po vesnici i mimo ní, byla posekána - a sušila se i na seno. Králíci v kleci konzumovali i zbytky z kuchyně, hlavně chroupali suchý chleba - a přidávaly se jim i kousky řepy. Dnes dovážíme králíky až kdesi z Číny, proto stojí až 170 Kč za kilo. Chovat doma králíky se lidem nechce. Zdravím, paní Naďo.
Žebříčky
- Karel Trčálek
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím
- Ivana Dianová
Billa šok
- Milena Zelenková
Rómové se bouří před brněnským soudem
- Josef Nožička
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím
- Blog Info
Blogy projdou zásadní změnou, podívejte se jakou
- Irena Fuchsová
Můj život s Kukurou
- Martin Mařák
PRO na Malém rynku
- Ondřej Šebesta
Základní pilíře populismu a generál na Hradě
- Jan Pražák
Mají mít staří lidé přednost?
- Miroslav Václavek
Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky
- Milena Zelenková
Rómové se bouří před brněnským soudem
- Josef Nožička
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím
- Markéta Šichtařová
Návod na opravu naší ekonomiky
- Karel Trčálek
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím
- Ivana Dianová
Billa šok
- Petr Hannig
Nejistota ve všem
- Vladimír T. Gottwald
Úsměvy a úšklebky CXXXII. (o jilmové aleji a vytížné Sněmovně)
- Irena Fuchsová
Můj život s Kukurou
- Ladislav Pokorný
Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp
- Miroslav Václavek
Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky