Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J74a57n 55R31á16ž

18. 7. 2019 16:18

Zelení se budou muset rozhodnout, jak zajistit s dlouhodobou perspektivou energetickou soběstačnost EU s co nejmenším negativním vlivem na životní prostředí nebo budou původci evropského energetického kolapsu. Dostanou-li se v Německu k vládní moci , musí velmi rychle a hlavně racionálně vyhodnotit, zda je ve větším souladu s požadavky na zachování životního prostředí zabírat další a další plochy solárními elektrárnami, či další budování "větrníků" přinášející jako primární energetický zdroj národnímu hospodářství víc problémů, než užitku, nebo uznat, že nejefektivnějším primárním zdrojem energií v současných podmínkách je jaderná energie.

Zcela nesmyslný boj proti "jádru" zapříčinil, že přestal vývoj jaderných zdrojů nízkých výkonů , což je velkou chybou. Takže v nabídce jsou jen zdroje o výkonu přes 1000MWe, které zabírají velký prostor, spotřebují obrovské množství vody k chlazení a v podstatě se nedají využívat jako sekundární zdroj tepla pro města. Realizace výkonově malých zdrojů, které by neměly takové nároky, jak na finanční zdroje, tak na vodní hospodářství, ani zábor půdy, je tak bohužel v nedohlednu.

PS. K 1. únoru 2019 bylo ve 30 státech světa podle statistik WNA v provozu 445 jaderných reaktorů s celkovou instalovanou kapacitou 395 657 MWe. Ve výstavbě je jich 61 v 11 zemích. (Rusko 7 bloků, USA 3 bloky, Jižní Korea 5 bloků, Japonsko 2 bloky, Čína 30 bloků, Taiwan 2 bloky, Indie 6 bloků, Pákistán 2 bloky, Spojené arabské emiráty 2 bloky Francie a Finsko po jednom) Údaje jsou roku 2018 ze stránek WNA a IEA

V krátkodobé perspektivě je uvažováno s výstavbou 126 reaktorů, zejména v zemích t.zv. třetího světa, ale např v USA se plánuje výstavba dalších sedmi bloků, což v zemi s obrovskými zásobami plynu svědčí, na rozdíl od Německa, o správném strategickém plánování energetické politiky státu.

Dá se předpokládat, že kdo s budováním nových kapacit zaspí, bude mít dřív nebo později velké problémy.

4 0
možnosti
DT

R^ Ty reaktory v zemích třetího světa by mě asi trochu znepokojovaly. Ale jestli to tam bude provozovat nějaká certifikovaná firma, co se drží pravidel...

Děkuju za tyhle informace, velice zajímavé. R^ Přeju moc hezký zbytek večera a děkuju za návštěvu blogu.

2 0
možnosti
EN

E76m23i71l 64N51o37v77á50k

18. 7. 2019 7:53

Daň ze zemního plynu bude stejně dříve nebo později na nátlak EU v rámci boje proti klimatickým změnám nahrazena univerzální uhlíkovou daní. V Německu už takové návrhy padají.

1 0
možnosti
EN

E17m23i78l 25N77o45v56á43k

18. 7. 2019 7:53

Omlouvám se, patřilo k jinému článku.

0 0
možnosti
JK

J63a28n 10K59a38r11a71s14e82k

16. 7. 2019 19:00

vidim to jinak. Brockdorf bylo uz jen pokracovani protestu proti jad.elektr. Wyhl na jihu Badenska-Wuerttemberska. To byl ten pravy zacatek odporu proti jadru a nebyli to nejaci zeleni pomatenci nybrz vinari, zemedelci, vysokoskolaci, urednici, studenti - tehdy v roce 1973 vzniklo ono anti-jadro hnuti. Lide, kteri do te doby volili ze 70% krestanske demokraty. Lide, ktere tehdejsi vlada Badenska-Wuerttemberska oznacovala za komunisty. To byla ta tehdejsi vladni propaganda. Na zaklade protestu proti teto atomove elektrarne vznikli nakonec Zeleni. 10 let pred Cernobylem a pak Fukusimou. Ze to vsechnio zacalo u nas v Badensku-Wuerttembersku podle me ale neni nahoda.

Jak u nas tak v Cechach zije ca 10,5 mil lidi. Ceska republika je ale 2 x vetsi. U nas se macka 300 lidi na km2, kdyz konci jedna vesnice, tak zacina druha. Kde by tady chteli postavit novou atom. elektrarnu? Na miste nejake stare elektrarny to nejde, protoze ty naklady by byly neunosne - musela by se nejdriv rozebrat ta stara (kam s odpadem?) a pak postavit ta nova. To je proste nezaplatitelne - hlavne kdyz se argumentuje tim levnym proudem z jadra.

Dodelat 2 bloky do Temelina muze byt rozumne - nedivim se ze to rada Cechu tak vidi. Ale to neni zadne reseni pro Nemecko. Nase jaderne elektrarny dosluhuji a kazdy kdo studoval inzenyrstvi to vi. To, ze vlada omezila zivotnost elektraren o 10 let nez by si pravicovi politici, napojeni na energeticke koncerny predstavovali nijak neovlivnilo ten zakladni problem. Ty el. jednou doslouzi.

Ve vasem clanku pisete o nesmyslnem jednani nemeckych politiku. To jedine nesmyslne bylo, ze Merkelova chtela zachranit krestanske demokraty u nas v Badensku-Wuerttemersku pred volebni porazkou a proto po Fukushime udelala ten kontrmelec nazpet. My u nas na jihu Nemecka ty atomove elektrarny znacnou vetsinou hlasu odmitame. Tak jak jsme je odmitali jiz pred 45 lety. Mozna to pripada lidem v Cechach silene, ale my nechceme predrazeny nesmysl, na kterem se par chytrych nakapsuje.

0 0
možnosti
PV

P12a30v82e12l 70V69é68b39r

16. 7. 2019 19:27

Inu, názory jsou k tomu aby se různily ̈.

3 0
možnosti

Ještě poznámečka. Už hodně dlouho mi vadí, jak destruktivně vůči přírodě na zeměkouli si počínají tam, kde se k moci dostali Zelení. To, co popisujete kolem jaderné energetiky má obdobu v tzv. biopalivech. Nejenže byli - a stále jsou energeticky nákladnější, než standardní, ale podle nařízení EU schválených pod vlivem Zelených, se musejí přidávat do každého litru pohonných hmot. A tak máme všude kam se koukneme řepku a na opačné straně zeměkoule u protinožců se systematicky ničí pralesy ve jménu nového svatého grálu - "palmového oleje", který se do paliv (a nejen tam) mimochodem přidává také. To jen, aby bylo vidět, jak široký záběr mají oni "ochránci přírody". A když se zeptáte např. Šumavanů, místních, co tam žijí, tak po revoluci byl největší škůdce parku jeho Správa NP, která lesům povolovala o co si požádali. A tak bych mohla psát dál a dál.

Mám radost, že se Váš blog Dani líbí i paní Daně Drábové, které si vážím už léta. Zdravím Vás obě.:-)R^

8 0
možnosti
DT

Přesně. Pak to podle toho i vypadá viz lesy sežrané kůrovcem, vykácené pralesy a pod. Jedno je jisté. V konečné souhře na tom zúčastnění rozhodně nejsou škodní - a to je také jeden společný rys všech takových věcí - na to se můžeme asi spolehnout.

Děkuju za vaše milá slova, Dano, i já obdivuju paní Drábovou - více takových schopných lidí! R^

2 0
možnosti
Foto

Gratuluji k velkému zájmu o váš blog. Je vidět, že lidi toto téma zajímá. Přesto, že Češi mají atomové elektrárny a Rakušané nikoliv, tak elektrická energie je v Česku dražší, než v Rakousku a také plyn, benzin a nafta.

Český Eon 1KWh inkluzivně Kč 5, 91

Rakouská 1KWh inkluzivně Kč 4, 85

Možná, že mám špatný tarif , ale to je reálné vyúčtování za rok 2018/2019.

1 0
možnosti
PV

P54a19v16e40l 52V66é83b84r

16. 7. 2019 12:55

Inu, jedna věc jsou výrobní náklady a druhá věc nenažranost firem, kterým všechno prochází...

2 0
možnosti
KT

Zdravím Danu :-)

Napadá mě, jak všechno souvisí se vším. Aby vše klaplo, jak má, bude třeba zlikvidovat povinnou maturitu z matematiky.

0 0
možnosti
DT

:-) Nejlíp zrušit všechno a místo toho chodit na demonstrace. :-) To by bylo optimální, pro některé z nich. A elektřinu, auta a mobily - ty už pro ně vymyslí někdo jiný.

Krásný den, Karle, mějte se moc hezky. R^

2 0
možnosti
MT

Vyborne shrnuti vyvoje udalosti a ukazka hlouposti 'politicke korektnosti' spolu s prodejnou demagogickou medii.

5 0
možnosti
DT

R^ Mají obrovskou moc. Začíná to sebezviditelňováním hrstky hlupáků ... a čím to končí, vidíte u svého západního souseda. Vzdát se té nejúžasnější věci, kterou pro nás vymysleli a "vytunili" chytří lidé... co dodat...

Přeju hezký den a děkuju za návštěvu a zájem o tuhle věc. R^

2 0
možnosti
DD

Vážená paní Tenzler, s velkým zájmem a potěšením čtu Vaše blogy, máte vzácný dar srozumitelně pro laiky a přitom věcně správně oslovit nelehká témata související s jadernou energií, radioktivitou a ionizujícím zářením. Přeji Vám ještě hodně zajímavých témat a ať Vás psaní stále baví.

16 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Jsem moc ráda, že se vám blogy líbí a těší mě vaše milá slova. Témat je ještě nepřeberně, blogů chci na tohle téma napsat ještě víc. Jsou to věci, o kterých by se mělo neustále mluvit a zdůrazňovat, že s potřebnou opatrností jsme už dnes schopní tenhle úžasný zdroj energie využívat, aniž bychom si tím museli nutně ublížit. Chtěla bych lidem vzít bezpředmětný panický strach, který v nich přiživují různí aktivisté. U vás ještě není všechno ztraceno.

(A pokud jste Ta Ona paní Dana Drábová, pak vám skládám poklonu. Patříte k těm lidem, kterých si na téhle planetě nejvíc vážím.)

Přeju moc hezký den a děkuju za milou návštěvu. R^

6 0
možnosti
RP

No, vypadá to, že následujících 10 nebo 20 let bude tady ve střední Evropě z hlediska energetiky dost zajímavých.;-D

Doufejme, že nepodlehneme zelenému mámení a neprohospodaříme naši přední technickou a ekonomickou pozici ve světě.

Protože jinak za těch 20 let, vzhledem k ekonomické agresivitě Číny a některých jiných zemí, bychom mohli procitnout a zjistit, že Čína tady a v Evropě vlastní 2/3 všeho a diktuje nám naši politiku včetně té ekologické.

7 0
možnosti
DT

R^ Proto píšu tyhle blogy. R^ Nenechte se opít rohlíkem - takhle to vypadá jinde. Buďte na to připravení, kdyby to chtěli zkusit i u vás.

Děkuju za zájem o věc, mějte moc hezký den, Radime.

2 0
možnosti

Problémy jsou už teď. Česko stálo opakovaně krůček před hrozbami blackoutů poté, co se zhoršily podmínky na Baltu, když moc foukalo na "obnovitelné zdroje" v okamžiku, kdy to německá síť - a skoro i naše - nestačila pobrat. Aby toho nebylo málo, tak velké automobilky - konkrétně Volkswagen např. /i u nás/ - si vybraly jako hit budoucnosti elektromobily. Síť nabíjecích stanic se teprve klopotně buduje, ale auta budou na trhu nesrovnatelně dřív. Asi to u spotřebitelů nebude zas až takový hit, ale marná sláva, bude to potřebovat čím dál tím víc elektrické energie. Bez jádra si to neumím představit. Díky za to shrnutí Dani, je to fakt smutné čtení, jak osudy - ekologické osudy - nás všech řídí amatéři - zkorumpovatelní politici a média. Ty první lze odstavit volbami, ale co ti druzí. V nich sedí rodiny stejných novinářů celá léta. Zdravím. R^

9 0
možnosti
PV

P65a12v38e31l 16V69é65b76r

16. 7. 2019 7:43

Víte, naše ekologické osudy neřídí amatéři, ale diletanti.

Amatér může být v daném oboru špičkou, jenom se holt tím oborem neživí. Dilentant naproti tomu neví o daném oboru nic, nebo skoro nic, ale cítí se být odborníkem.

11 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 19,04
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.