Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Celé je to postavené na špatném základu a hlavně přístupu a to tím, že pojem pražská kavárna a další pak zmíněná označení jistého myšlenkového proudu jsou brány jako nadávky, což samozřejmě není pravda a o žádné nádavky samozřejmě nejde a jde jen o označení které se buď zažilo z nějakého kontextu nebo má jen vystihovat vlastnosti. Tak stejně je to s hospodou, ovšem označení někoho neoprávněně fašistou, rasistou už je jasnou nadávkou, snad by se dalo snést xenofobem i když i tohle kulhá, protože nejde o nic neznámého, dnes má každý informací dostatek a není jaksi nutně potřebný osobní kontakt. Taky vím, že když mě někdo střelí do hlavy, tak jsem po smrti a nepotřebuji to jaksi vyzkoušet, abych měl jistotu.;-)

0 0
možnosti
JP

Super, zasloužená karma

2 1
možnosti
Foto

Souhlas se vším R^

A toto si myslím také: "Tak mě napadá, že i mezi voliči současné hlavy státu je mnoho těch, kteří raději hospodu než kavárnu, kteří mají raději sounáležitost, než nekonečné vyostřování napětí mezi lidmi. Není to náhodou tak, že se nás někdo zcela vědomě a účelově snaží stavět proti sobě, aby tím naplnil své mocenské ambice a neuspokojené potřeby?"

Zdroj: https://provaznik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=720797

0 1
možnosti
Foto

Přestože jsem v kavárně byla naposledy asi před 60 lety se svým tatínkem, hrdě se hlásím k "pražským kavárníkům".

4 1
možnosti
JJ

J79a25n 18J13i54r43k46a

14. 7. 2019 14:04

Nutno ještě připodotknout, že zatímco "kavárník" se hospod (většinou) neštítí a poměrně s oblibou je navštěvuje, "hospodáře" v kavárně (většinou) nenajdete.

A domnívám se, že to platí jak v doslovném, tak i v přeneseném slova smyslu.

1 2
možnosti
JS

To jste velmi na omylu a je to jen váš ničím nepodložený dojem, já ač patřím jasně k proudu hospoda bývám hostem kavárny mnohem častěji, než hospody a setkávám se tam běžně s lidmi s podobným pohledem mému a tedy nikoli sluníčkovému a proto tyhle termíny v politické mluvě neberu doslovně, ale jen přeneseně.

0 0
možnosti
KS

U nás na Jižním Městě taky chodím do hospody. Je to taková ta klasika, tlačenka, utopenec, smradlavé záchody. Vypadá to v ní jako před třiceti lety, jen se dvěma rozdíly. Na tenis se díváme na velké televizi a neřeší se politika. Přitom jak jinak pochopit svět a myšlení opozičníka? V diskuzích na internetu se nevedou diskuze, ale jednovětné výkřiky a jednoslovné nadávky.

0 0
možnosti
JJ

J48a76n 89J47i55r75k64a

14. 7. 2019 14:08

Mám trochu pocit, že jste možná na chvilku opomenul momentální politické konstelace. V té čtyřce-plivce (a nejenom tam) jste tím opozičníkem vy. Už drahně let. Ale je dobře, že tam chodíte - kde jinde by se vládnoucí třída měla pokoušet pochopit svět a myšlení opozičníka.

0 0
možnosti
Foto

Pokud mě někdo nálepkuje jako "kavárníka","sluníčkáře" nebo "lepšočlověka", jsem na to hrdý. Ale hospody se přitom vůbec neštítím , je to velmi poetické a inspirativní prostředí, jak ukazuje například Bohumil Hrabal

...

O jednom známém českém básníkovi jsem slyšel, že většinu svých veršů napsal v kavárně. A různě ve světě existují legendární kavárny, v nichž vzpomínají dávnou tradici, že se tam scházeli malíři, spisovatelé a další, kteří pohnuli s kulturní historií naší civilizace.

Nenávist ke "kavárně" je typicky komunistickou nectností. Dle literárního historika Vladimíra Justa to byl Julius Fučík, kdo používal (a patrně i vymyslel) označení "pražská kavárna" k dehonestaci lidí duchem silných, na něž možná stačil vyřídilkou, ale určitě ne charakterem a hlubší podstatou vzdělanosti.

3 1
možnosti
Foto

Jenže Julda do kavárny chodil. Neb to bylo také oblíbené místo salonních revolucionářů.

1 0
možnosti
ZB

Autor má rád VH, je to jeho věc. Naše vě je zase to, že jej v lásce nemáme.

1 1
možnosti
MK

Takže pan Provazník se hlásí k "odkazu Václava Havla"... Tím pádem i ke kšeftování s estébáky, jako pan Junek. S tím Václav Havel kšeftoval, to ani Provazník nemůže popřít. Holt si nemůžete vybírat jen to hezké. Když se hlásíte k odkazu VH, legitimizujete agenta Stb :)

4 3
možnosti
JJ

J36a54n 80J71i56r98k69a

14. 7. 2019 12:59

A mě neuráží ani ta kavárna. Hrdě se k ní hlásím, a to jsem v nějaké skutečné pražské kavárně, počítám, neseděl už bratru několik let.

Je suis pražská kavárna!

(Chtěl-li bych založit politickou stranu, první název, který by mě napadl, by byl "Pražská kavárna".)

3 2
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 3,92
  • Průměrná čtenost 1502x
Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Seznam rubrik