Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Docela pěkně rozebráno. Mám dvě výhrady. Teď už je to tak rozehráno, že pokud nebude Hamáček trvat na Šmardovi, bude považován za slabocha. Je zde totiž ještě jedna možnost, kterou jste nezmínil. Babiš může na Zemana podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, aby bylo zřejmé, co znamená “bez zbytečné prodlevy”. Hamáček to po něm chce, Babiš to odmítá. Druhá věc pak je, že panu prezidentovi přisuzujete až příliš konstruktivní roli. Tu ale on nemá. Je o něm známo, že je to poměrně mstivý člověk. Šmardovi se také jenom mstí kvůli jeho podpoře “strýci Bradymu”. Vy z pana prezidenta opakovaně děláte státníka, kterým však není a očividně se jím ani nikdy nestane.

1 1
možnosti

Babiš spoléhající na potenciální amnestii NEMŮŽE podat kompetenční žalobu! :-)

0 0
možnosti

:-).............Také souhlas! R^R^R^

2 1
možnosti

ČSSD holt asi došli lidi, když nemá kromě toho jejich Šmardy koho nabídnout.

1 1
možnosti

Omlouvám se, ale nedočetl jsem to, protože ve Vašem příspěvku je příliš mnoho nevnímání skutečností, jak jsou. Na stole je koaliční smlouva, která rozhodla o tom, že Babiš i Hamáček si budou určovat sami členy vlády za svoji stranu. Nejsem si jist, že víte, že dle Ústavy je prezident povinnován bezodkladně odvolat i jmenovat jednotlivé ministry dle přání premiéra. Ingerence prezidenta do vládnutí vlády normálně možná není, ale protože premiér je slabý, tak si to prezident dovoluje.

Všechna řešení pro ČSSD jsou jen špatná a likvidační:

1. ČSSD může mít dost toho ponižování a vystoupí z vlády. Nejspíše budou-li trvat na Šmardovi, dojde k dalšímu hlubokému ponížení, které se stane neúnosné. To jí voliči neodpustí.

2. ČSSD bude chtít setrvat ve vládě a skousne svoje hluboké ponížení a najde jiné jméno, které se bude hradnímu Pánovi líbit. Toto ponížení jí voliči určitě neodpustí.

3. ČSSD bude chtít setrvat ve vládě a hradní Pán jí to umožní ponecháním Šmardy ve vládě. To je velmi málo pravděpodobné. Hradní Pán si ČSSD s chutí otáčí na rožni! Ale i tak by to voliči nepřijali.

ČSSD nemá dobrou cestu ven z této patové situace. Spíše již jde o mat!

A o to právě jde hradnímu Pánovi. Po vystoupení ČSSD z vlády si hradní Pán najmenuje vládu podle svého za mlčenlivé asistence slabého premiéra.

:-)

2 2
možnosti

P25e75t67r 22Č12e50j13k95a

13. 7. 2019 22:58

1.) koaliční smlouva (jako neprávní dokument) ale není nad ústavou.... a pokud podle ústavy je hlavní postavou určující složení vlády premiér, tak koaliční smlouvou se nelze vzdát ústavní kompetence - premiér určuje jednotlivé ministry bez ohledu na koaliční smlouvu - respektive, může nastat případ, kdy koaliční partner navrhne ministra, který je nepřijatelný pro premiéra (a to je podle mě tento případ) - v takovém případě je třeba o věci jednat, prezident je v této situaci mediátor situace a já si opravdu v tuto chvíli myslím, že to jsou OBA, kdo Šmardu na kultuře nechtějí - Zeman i Babiš. Tzn. ministr musí vzejít z dohody.... rezorty fakt nejsou okupovány politickými stranami jako dobité území, kde někdo vyvěšuje stranickou vlajku.... ;-)

2.) přečtěte si můj předchozí článek - píšu v něm, že samozřejmě vím, že prezident je povinen jednat bez zbytečného odkladu na návrh premiéra - ale háček je to "zbytečného" a tady se domnívám, že politická jednání nejsou zbytečným odkladem.

4 0
možnosti
Foto

ČSSD by se neměla nechat vyštípat z vlády.

1 2
možnosti

Zajímavý rozbor - karma R^

5 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS