Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pár technických poznámek, které Vám rozhodně pod nos nepůjdou.

- Tak zvané pojmy objektivita, nestrannost a vyváženost nemají nic společného s tím, jak si je jako laik vykládáte Vy. Váš přístup je přesně takový, jakého Vás chce mít Česká televize se svojí "veřejnoprávností" - či spíše názorovými trendy, do kterých Vás vmanipulovala a které jste přejal, aniž byste si zachoval kritické myšlení a odstup.

- Díky tomu jste se stal snadnou obětí hlavího triku: a sice tzv. vydávání názorových tendencí a možných situací, či skutků za fakta.

Vysvětleme si to na Andreji Babišovi. Jeho davoví odpůrci tvrdí, že je lhář, podvodník a zloděj. A tím, že to někdo někde vykřikuje nebo tvrdí, se z toho - i díky trikům v medializaci - vyrobí zpráva, která je ovšem podána stylem, jako že je to fakt, že takový A. B. je. Přitom toto vzniklo pouze šikovným lexikálním posunem faktu, že toto volají lidé na ulici... načež se díky tomu zorganizují protestní akce a tam už se s těmito výkřiky pracuje nikoli jako s názory davu, ale jako s "objektivním faktem".

--- Vy jste viděl nějaký rozsudek? Máme přeci nezávislé soudy, jak tvrdí všichni. To, že někoho vyšetřuje policie, nebo že přijde audit z EU nadto pouze rozkladového charakteru - to přeci ještě není důvod k učinění objektivního závěru. Nicméně se toto hodí významově upravit popsaným způsobem všem, kteří si přejí aby toto bylo faktem a za fakt to také vydávají.

A to je ta manipulace. Pokud je Vám to jasné.

- A Václav Moravec? Ze snaživého novinářského nadšence se vypracoval ve vyysokého profesionála. Ovšem svoji profesionalitu dal do služeb nikoli objektivity a veřejnoprávnosti (jejíž naplnění jako pojmu je zase především věcí názoru nikoli objektivně definovaného faktu), ale do služeb názorových proudů a tendencí subjektivních tak, jak je to utvářeno Českou televizí.

Myslím, že to co píši, je nejen přesné, ale i dostatečně srozumitelné, abyste to pochopil nejen Vy, ale i někteří zde níže diskutující.

20 1
možnosti
Foto

A na závěr již zcela objektivní poznámka: obtěžoval jste se najít si současnou definici pojmu "pražská kavárna"?

Wikipedie má toto heslo jednoznačně zpracované a už to samo vyvrací to, zač Vy jej vydáváte, tedy za pouhou nálepku, jak se tento pojem snažíte zlehčit.

Doporučuji pak se známit se s kritickou poznámkou sociologa Daniela Prokopa. Je velmi příznačná.

To je celé.

8 3
možnosti
JZ

"Novinář má kritizovat všechno, co je zlé a špatné..."

Ne, nemá. Novinář má nezávisle informovat (pokud se nejedná o komentář). Pokud se na této zcela esenciální skutečnosti váš a můj názorový proud neshodnou, tak se de facto nemáme o čem bavit.

7 0
možnosti
JK

O tom, že mají média, a tedy novináři přinášet zprávy (informovat), jsem psal snad v textu dostatečně jasně a opakovaně. Vedle zpravodajství má však každé médium názorovou či komentářovou část a do té patří kritika a k tomu se také vztahovala moje věta, kterou jste citoval. Kromě toho jste si to vysvětlil sám v závorce.

A ta nezávislost. Žádné médium ani novinář nejsou zcela nezávislí. Pokud mluvíte o nezávislém zpravodajství, musíte uvést současně, na čem je nezávislé.

A je úžasné, když mi napíšete, že se nemáme o čem bavit. Jestli chcete, tak se bavte, jestli ne, tak se nebavte, já vás k ničemu nenutím.

1 1
možnosti
Foto

:-)R^Myslím, že jste to, pane Kvapile, napsal nejen přesně, ale dostatečně srozumitelně, aby to mohli pochopit i různí Čermáci, pokud to ovšem budou chtít pochopit, což je asi ten kámen úrazu.

3 3
možnosti
JK

Děkuji a s tím chtěním pochopit máte pravdu. Vzpomněl jsem si, jak mi Kryl kdysi řekl - to nevíte, jak dokážou být lidi blbí, když chtějí být blbí. ;-)

0 1
možnosti
JL

Pan Moravec odvádí skvělou práci, právě díky tomu, že respektuje tyto základní hodnoty. :-)R^

Často bývá trnem v oku lidem, kteří tyto hodnoty nepovažují za samozřejmost.

3 0
možnosti
JK

Přesně tak. Měl jsem k němu dříve množství výhrad, ale vypracoval se.

2 1
možnosti
JN

Na pořad pana (soudruha) Moravce se nedívám už několik měsíců. Střet zájmů je zde zcela jasný, pan Moravec a pan Pospíšil jsou manželé (nebo jak to nazvat), a proto Moravec napadá vše, co je proti Topce. Pokud má někdo jiný názor Moravec to ihned utne. Vadí mě, že musím platit televizi poplatky, za takový neobjektivní pořad.

10 1
možnosti
JK

Já to nevidím tak, jak to líčíte vy. A je mi šumák, že Moravec žije s Pospíšilem. Moravec napadá vše, co je proti TOP 09? Můžete uvést příklad? A jak to vlastně víte, když je na Moravcův pořad několik měsíců nedíváte?

4 2
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik