Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Snad by mohl autor aspoň připustit, že svět nebyl a ani není černobílý. On ho ovšem tak podává. Jak dlouho ještě bude jako výmluva pořád stačil " komunisti"? Už je to skoro trapné.

0 0
možnosti
Foto

Karma, ten systém dokázal zašlapat i ty schopné, kteří neutekli...

5 1
možnosti

A tak to zase ne kolik našich schopných spoluobčanů jelo v 80 letech do ciziny pro své schopnosti.... Zapomínate :-))))

1 1
možnosti

Své postoje k bývalému režimu - volně vepisuji do svých plků. Zničeny 2 generace umných lidí. Když nad tím přemýšlím - zcela bezdůvodně. Rodič žádný Disident nebyl - Nic neorganizoval, letáky nelepil. Proslul pouze svými veřejnými slogany - "Takto se přece výroba organizovat nedá - Chceš-li cokoliv funkčního zničit a rozrušit - Nasaď tam Komunistu. On, to spolehlivě zabezpečí" = Klasika doby, kariérní pády a znovu zoufalé hledání odborníků. Tedy ubral a kontrarevoluce organizoval už doma v kuchyni, zejména u šípkového vína. Každodenní rituál :

Ráno zjistil, že prší. IHNED se ozvalo - Zatrolení Komunisté! Jemu se to dostalo tak silně do huby, že to bylo pořád ! - Sucho, vlhko, tma, vedra, špatné pivo, chleba ... Já už jsem to kdesi psal a ozvala se podobná dcerka! = Jo, jo u nás doma taky! Tuhle jsme jeli autem na výlet. Na křižovatce padla červená. Od volantu se ozval hlas nasupeného tatíka - To není možné! Oni vědí,m že jedeme a ještě nám tady budou své barvy házet do cesty! Zatrolení Komunisté !! Jsem opravdu rád, že můj stěžovatel, se 17.11.1989 dožil ! Měl pravdu ... :-)

6 0
možnosti
Foto

Mnozí stěžovatelé se dožili. Až dodnes. A dále si stěžují. Na totéž, ba i na tytéž. A to hamtyhamtyhamty, atˇ mám víc než tamty, tak to taky přetrvává. Jen oni tamty už tu jaksi nejsou. Ale nevadí, bdělí, ti také zůstávaj, a také kráčí dál. Jen se zapomínají dívat se také dopředu. A jiní je v tom jaksi až podporují s tím, že oni za ně dopředu vidí;-D

0 3
možnosti
Foto

Komunistická propaganda na kapitalismu nenechala nit suchou, podobně jako autor blogu na socialismu. Z toho důvodu působila nepřesvědčivě, protože nic není jen černé nebo bílé. Socialismus likvidací drobných živností a násilnou kolektivizací spáchal nenapravitelný zločin, protože zastavil kontinuitu vývoje. Z lidí udělal apatické králíky zavřené v králíkárně, ve které měli sice vše potřebné pro zachování existence, ale málo navíc. Byla to cesta, která nevedla nikam, ale neškodilo by zapátrat v paměti a najít nějaké přednosti. Třeba všichni museli pracovat, včetně i těch, kteří se dnes záměrně vyhýbají práci. Soudy si se zloději nepáraly jako dnes, ale šli rovnou za katr. Nenapravitelní vrazi dostali trest smrti a neznám jediný příklad soudního omylu. Stát téměř neměl dluhy. Politici nerozkrádali stání majetek ve velkém jako tomu bylo po Listopadu, ale pomohli si maximálně k pár malicherným výhodám. Žít v té době nebyl žádný med, ale zvykli jsme si.

2 10
možnosti

Nechápu, proč mají někteří potřebu vyšťourávat nějaké místy pochybné výhody socialismu. Snad aby zakryli, že to jako celek nemělo šanci na přežití. S poslední větou souhlas. I ten dobytek si zvykne být celý den uvázaný u žlabu. Hlavně když je ve chlévě a dostane před rypák něco podhodit.

8 1
možnosti
Foto

Dluhy za válku 8-10 národních důchodů v r. 1946. Inflace v r. 1948 cca 100%. Nejsou to dostatečně silné příčiny pro měnovou reformu v r. 1953?

Ostatně doporučuji všem k četbě tento dokument: Prameny k dějinám III. odboje. Přehledy a dokumenty k československé politice v letech 1948-1949. Olomouc: Univerzita Palackého 1995, podle něhož Cenová hladina není trojnásobkem, ale (dle vlastních výpočtů) pěti- až šestinásobkem cenové hladiny předválečné.

Tu přebytečnou kupní sílu bylo nutné nějak alespoň uvést na přijatelnou míru.

1 4
možnosti

Pane Rezniku. Dotykate se prvni vetou oblasti, o ktere nevite asi nic. Specialne s tou druhou vetou prvniho odstavce.

Menova reforma 1953 byla ucinena na vymazani prebytku penez na vazanem konte. Ty penize na tomto konte byli uspory obcanu z prvni republiky, ale take z prebytku penez z Protektoratu. Speciialne z roku 1942, kdy Reich zvysil v protektoratu mzdy 2krat.

Smenou komuniste OKRADLI obcany vymerou 1:50 do vyse 5000 korun a dalsi 1:500 za zbytek penez. Vyssi vedeni komunistu vedelo o skuline, kdy vklad rozdelen na mnoho dilu po 5000 korunach, pomohl zachranit cely vazany vklad. (ceny po vymene byli 5krat nizsi a vse bylo jiz bez listkoveho pridelu)

Neprijmuti "Marshalova planu" v 1947, vytvoril podminky pro penezni problem. Dvouletka (1946-1948) potrebovala ty penize. I prechod znarodneneho (klicoveho) prumyslu na novou obchodni cestu, byli duvodem inflace.

Snad nejvetsi tajemstvi menove reformy byla zakulisni bitka o ceste komunistu po roce 1948. Skupina Slansky postupne prohravala az nakonec byla znicena. Jejich cesta nechtela menovou reformu. Vazany vklad mel slouzit se svymi podminkami, jako iniciativa pro obcany v hospodarstvi. Ale to je jina otazka.

4 0
možnosti

J32a13n 27P44a15l39l95a80s

30. 6. 2019 16:39

Dobrý večer, coby pamětník karmuji, dokud si něco pamatuji.

K těm směnným kursům: Oficiální kurs dolaru byl 7,20 Kčs. Ovšem myšleny byly tzv. devizové koruny, v tištěné podobě známé jako bony, které se běžně šmelily po pětikačce. Takža dolar se dal sehnat za 35,- Kčs (načerno). Mé první rifle stály 35 bonů, přičemž jako brigádník jsem měl v Plastimatu za noční směnu 72,- Kčs, pokud jsem splnil normu (počátkem 70. let). Ovšem dala se běžně koupit socialistická napodobenina, tzv. texasky. Ty si ovšem průměrný puberťák vnutit nenechal.

9 0
možnosti
Foto

No jo, ale tehdy jste si mohl místo těch riflí koupit metr čtvereční zahrady maximálně také 5 korun. A dnes jste ten metr mohl prodat na tomtéž místě za 530 korun.

2 3
možnosti

Není co dodat, zasloužená karma R^:-)

7 0
možnosti
Foto

R^ Skvěle napsáno. Karma

Mílové kroky vpřed při hospodaření na venkově vypadaly tak, že to, co komunisté lidem ukradli - hospodářské budovy, domy, atd. - pouze používali bez údržby a když jim to začalo padat na hlavu, tak vše jednoduše opustili a nechali napospas zkáze. V jedné z nejúrodnějších oblastí naší republiky, na Hané, kde by se normálně z výtěžku hospodaření dalo průběžně investovat do oprav a údržby, dodnes zejí ve vesnicích díry mezi zástavbou po zřícení baráků po "vzorně hospodařících" komárech. Když někdo něco ukradne, neváží si toho.

S mojí paní jsme zdědili takto zdevastovaný statek po prarodičích. Humna byla rozpadlá a s propadlými krovy. V podstatě to už bylo jen na odvoz rumiska, Na domě se propadala střecha, zatékalo do stropů, které už byly v několika místech zřícené. "Jézédáci" to prostě používali jen do doby, dokud to jakž-takž šlo, pak se odstěhovali. Typická ukázka socialistického hospodaření. Jediné štěstí bylo, že JZD se cítilo natolik bohorovně, že se ani neobtěžovalo přepsat ukradený majetek na sebe, takže rodina si ho nakonec mohla převzít (ale až v době, kdy už byl těžce poničený). A to nebyl zdaleka jediný případ v naší vesnici ani v okolí, byla jich celá řada.

My jsme si dali obrovskou fušku, deset let jsme opravovali dům. Jsem rád, že jsme ho zachránili, zejména pro památku prarodičů mojí ženy, kteří oba přišli o život v přímém důsledku rudého teroru. Děda zemřel ve vězení v Leopoldově, babička zemřela nedlouho po návratu z pracovního lágru na následky podlomeného zdraví a hrubě zanedbané zdravotní péče v "humanistickém ráji" toho koncentráku zřízeného na otrockou práci a týrání lidí. Tamní peklo je velice dobře popsané, nikomu bych ho nepřál zažít.

14 0
možnosti

P35e64t48r 89B97u89r27i78a60n

30. 6. 2019 16:13

Děkuji za smutný a oduševnělý příspěvek. Bylo tomu opravdu tak.

9 0
možnosti
Foto

;-) Jsem rád, že zase někdo pochopil, co přivedlo zhovadilý systém central. plánování k jeho konci. A to až zákonitě. Neb to bylo skutečným ,,hybatelem dějin". Nakonec, tak se projevila i až ,,proroc. vize" souha Husáka ,,čo je shnilé, to něch odpadně";-D

3 0
možnosti

P24e19t26r 28B94u68r17i50a59n

30. 6. 2019 15:55

Taky jsem rád.

1 0
možnosti

J30a59r59d34a 65F11i45š87e28r

30. 6. 2019 14:57

Jistě vám bude nějaký rudoch kontrovat pamfletem, který si mezi sebou sdílejí na FB, jak "dokonalou" zemí, která vyráběla kde co, jsme za komoušů byli a teď jsme jen montovnou pro zákeřného imperialistu:-)

5 0
možnosti

Nevím co se sdílí na FB ale nejsou daleko od pravdy.

Pouze ty klasické politické šaškárny a tj. ťukání kladívky při zahájení stavby každé nové montovny a pak následné stříhání pásek zůstalo úplně stejné. ;-D

2 5
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik