Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Žasnu, co všechno se v minulosti dalo, a dosud snad i dá, provádět s obyčejnými sirkami. Mně jako holku docela bavily nálepky na krabičkách. Fascinoval mě do detailů provedený klíč a barvy bývaly vždy výrazné. Byl to jistý druh výtvarného umění na pidi ploše. Škoda, že přišly tak rychle na trh zapalovače. I když ony sirky zas tak moc neminuly. Můj děda si přivezl zapalovač z legií - krásně cizelovaný stříbrný, kde se škrtalo prstem z boku přímo kolečkem z kamínkem nad knotem - a hasilo se to zaklapávací páčkou. Ještě ho mám schovaný. :-) Jo a mimochodem, taky jsem měla víc ráda Hucka Finna - asi proto že to byl větší lauzr a bohém. ;-D Pozdravuji - a děkuji za prima povídání. R^

0 0
možnosti
Foto

A já pořád proč mi ty sirky nechtěj škrtat o futro, jak to občas vidím ve Westernech R^

1 0
možnosti
Foto

a je to jasný, máš futra z blbýho materijálu

0 0
možnosti
Foto

Vida...děkuji. mám pocit, že často jsou sirky tak bezpečné, že neškrtají vůbec.

0 0
možnosti
TT

Mimochodem, ony se i dnes vyrábějí sirky, které nepotřebují škrtací plochu, ale jde je zapálit prakticky o vše - třeba i o tabulku skla. Musí kromě těch účinných složek samozřejmě obsahovat i inhibitory, protože ono to zase tak snadné není, je potřeba vyvinout při škrtnutí značný tlak. No a tak se palcem většinou tlačí přímo na hlavičku - sirky jsou kvůli zvětšení plochy ploché - a člověk má dost času při zahájení vznícení přehmátnout na stopku, která bývá papírová, aby zajistila ohebnost nutnou k zázračnému zapálení.

Ale jako první jsem si při čtení vzpomněl, jak šel Tom Sawyer s Betty do jeskyně a jak si s sebou vzali novodobý výmysl - škrkavky-luciferky. Tak to bylo přeloženo do češtiny. Toma Sawyera v originále myslím staženého mám, tak když čas dá, podívám se, jak se sirky nazývaly v Americe, než se ustálil dnešní výraz.

0 0
možnosti
DT

R^ Děkuju a přeju moc hezký zbytek dne, Tomáši. Mějte se moc prima. :-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ještě za mého dětství se říkalo, že jen trapná holka potřebuje to škrtátko, protože správnému drsňákovi poslouží místo něj džíny.8-o Zato existují i sirky, které jsou tak bezpečnostní, nejdou rozškrtnout vůbec.;-D

5 0
možnosti
DT

:-) Také mám takový pocit, že jsou ty sirky nějak pořád bezpečnostnější... :-) Nakonec bude na krabičkách napsáno, že to škodí zdraví a obrázek hořícího lesa a vevnitř sirky nebudou, ale bude tam papírek, ve kterém nám EU vzkazuje, že když se nám to nelíbí, máme se přestěhovat jinam. :-)

Krásný večer Kláro, vám i vašim zvířátkům. R^

5 0
možnosti
LJ

Říká se, že jedno z dětí Antonína Dvořáka zemřelo tak, že do mléka spadly sirky - a dítě ho vypilo.

0 0
možnosti
DT

R^ Tomu bych i věřila, protože to byla jestli dobře počítám doba, kdy byly ještě jedovaté.

0 0
možnosti
LJ

Jako kluci jsme taky stříleli pomocí hlaviček sírek nasypaných do dutého klíče. Kamarád chtěl větší ránu, dal do klíče více hlaviček, klíč se rozrhnul a měl v ruce zabodané střepiny.

3 0
možnosti
WW

R^ Kdysi se propisky dělaly s tenkou kovovou trubičkou na náplň, narozdíl od dnešní průhledné plastikové a když se jich sešlo více...skvělá imitace stalinových varhan, včetně zvukového projevu. Nebylo to nebezpečné, protože shodou okolností průměr dovoloval pouze hoření (to je jistá zákonitost, o které jsme v té době samozřejmě neměli ani páru), ale že se kvůli klidu odpalovalo ve stodole, už asi moc dobré nebylo. :-)

4 0
možnosti
MS

R^ Zápalky, které by se daly zapálit o podrážku bot, byly naším klukovským snem. Ale zapálit je jako kovbojům se nám nikdy nepodařilo.:-)

0 0
možnosti
WW

R^ Kouzelnickým trikem - sirka zabalená do trubičky ze škrtátka nebo mezi dvěma a stažena gumičkou (původní škrtátka se lámala) a toto pak vhodně rozmístit a přilepit, aby se sirka pouhým vytažením zapálila. Šlo to nalepit mezi podpatek a podrážku, ale kdo z dětí tenkrát venku lítal s motorkářskými botami nebo pohorkami. :-)

1 0
možnosti
WW

R^ Opět velmi zajímavý článek a to by člověk nevěřil, kolik je v tom zase chemie.R^;-) Sirka jde zapálit i o skleněnou tabulku, ovšem chce to delší dráhu a rychlost, aby se třením dosáhlo zápalné teploty (slabé prskání bylo známkou té správné okenní tabulky). Stejně tak o vyzkoušenou obkladovou kachličku na školních záchodcích - ne každá chtěla "škrtat" dobře a bylo nutné ji k frajeřině vytipovat. V dobách, kdy se ženské z nešťastné lásky trávily rozdrcenými hlavičkami sirek, tak právě tyto šly kvůli podílu jedovatého bílého fosforu zapalovat o ušlapanou gumu na podrážce, kůži, stěnu...

3 0
možnosti
DT

:-) Děkuju, jsem ráda, že se líbilo i s chemií.

Nestačím se divit, co všechno lze dělat se sirkami (viz diskuze) - a zjišťuju, že jsem v mládí hodně propásla. :-)

Krásný den, Waldo, mějte se moc prima. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 969
  • Celková karma 19,01
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.