Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Potíž je v tom, že dnes už máme informace, které tehdy ještě nebyly. A Hácha se ve druhé polovině války opravdu zvenčí jevil jako poslušný kolaborant. Těžko bylo mozne ho hned po válce propustit a dělat jakoby nic.

0 1
možnosti
MB

M40i92l85a97n 79B66í13l15e97k

27. 6. 2019 19:11

To jistě. Ale třeba Edvard Beneš si mohl přinejmenším odpustit kopání do Háchy, jehož se dopustil ve svých Pamětech: "Hácha s Chvalkovským...obětovali v březnu 1939 ve své trestuhodné politické malodušnosti a nevzdělanosti mezinárodně i vnitřně stát, nemajíce k tomu ani práva, ani žádné legitimace a pověření...Jsou věci práva a principy politické morálky, které se nikdy - za žádnou cenu...ani pod nejkrutějšími hrozbami a nátlakem neobětují..." atd.

Pavel Tigrid k tomu trefně poznamenal, že autorem těchto zásad je "právě ten, kdo je v situaci po všech stránkách nepoměrně příznivější opustil...Muž, který...kapituloval a který tuto kapitulaci tisíckrát omlouval právě těmi nejkrutějšími hrozbami a nátlakem...Tentýž muž tedy o šest let později puncuje tentýž postup jako zradu."

4 0
možnosti
Foto

Ti, kdo by rádi Háchu soudili, si patrně neuvědomují, že někteří naši politici (v čele s Benešem) po Mnichovu 1938 zbaběle uprchli do exilu a ponechali zemi, za niž měli zodpovědnost, jejímu osudu. A také si asi "nevzpomenou" jakému brutálnímu jednání byl Hácha vystaven v Berlíně 14. března 1939, kdy tam zkolaboval.

https://www.ustrcr.cz/uvod/doba-nesvobody-1938-1945/tri-osudove-breznove-dny-14-16-brezen-1939/

2 1
možnosti
JH

Beneš za války vyvinul nezměrné úsilí, aby se obnovilo československo. Kdyby zůstal, tak hned po okupaci zbytku země putuje přinejlepším do koncentráku a neudělá nic.

Navíc, jeho přítomnost po Mnichovu dávala hitlerovi záminku k dalsim utokum.

0 0
možnosti
RJ

R96a37d72e74k 13J98a19r48o69š

27. 6. 2019 15:51

Pokud jde o MUDr Ratha sdílím s Vámi zcela totožný názor - nectné individuum non plus ultra...

Ovšem, uvádět presidenta Háchu coby opačný příklad ctnosti je tedy dle mého názoru hodně chucpe... Když už jste zamýšlel uvést nějaké protektorátní srovnání, tak jste mohl uvést v první řadě generála Eliáše, předsedu protektorátní vlády od r. 1939 až do r. 1941, kterýžto svou vládní pozici pojímal od samého začátku po čertech čestnějším a ctnostnějším způsobem než nebohý Hácha...

2 0
možnosti
MB

M38i93l47a78n 62B33í23l13e12k

27. 6. 2019 16:37

Eliáš Háchovi při nástupu do funkce otevřeně sdělil svoje postoje, přičemž Hácha je bez podmínek akceptoval, posléze blízce spolupracovali (kdy Hácha přinejmenším dobře věděl o Eliášově činnosti), Hácha protestoval proti uvěznění Havelky (úspěšně) i samotného Eliáše (tam to bohužel nebylo nic platné). Za Eliášova působení lze sotva dávat do protikladu pojetí pozic Hácha x Eliáš, zlom přišel až později.

0 0
možnosti
MB

Ne, ne, ne.. dělat z Háchy nějaký příklad ctnosti, to zase ne.

Že byl vzdělaný, pracovitý ..OK, to bude pravda.

Že to "myslel dobře", že chtěl "zachránit národ", že "nemohl nic jiného dělat" ..to už si může vykládat každý jak chce.. A takhle si to také všichni v podobné situaci zdůvodňují (I Husák po sovětské okupaci prohlásil: "Zachráním tento národ, i kdyby mi všichni měli naplivat do ksichtu.").

Jistě měl Hácha, jako ostatně každý, řadu předností ..ale i nedostatků. A on měl pro svoji historickou roli základní nedostatek, že to byl slaboch. Z pohledu okupantů ideální kombinace pro jeho úlohu. No, není to nic trestuhodného ..ale také nic proč by měl být vydáván za příklad nějakých ctností. Nic, proč by si ho měl národ brát za vzor.

Určitě měl smůlu na historické okolnosti, věřím, že to nebyl zlý člověk ..nejsem pro to, aby se na něj plivalo ..ale nejsem pro glorifikaci symbolů poddajnosti, opatrnosti a slabosti.

1 0
možnosti
VV

Rozpovidejte se prosim pane Busideo o tech nedostatcich Dr. Emila Hachy. ja osobne ho radim do svate trojice tech nejlepsich prezidentu ktere tato zemekdy mela.

Slaboch? Slaboch byl Gustav Husak ktery plnil sovetskym okupantum vse co jim na ocich videl. Ten si opravdu zasluzil naplut o oci. Vite o nekom, koho byon ochranil odzlovule sovetskych okupantu? Ja ne. Ale Dr. Emil Hacha mnoho.

1 0
možnosti
Foto

Tome výborně, jsem rád, že jsme se na tématu sešli.

4 0
možnosti
LA

Ano, tzv. druhý typ psychopata (úspěšný, neúplný). Aspoň podle definic. Je otázka kolik takových ještě ale v parlamentu zbývá...

0 0
možnosti
PB

P39e83t45r 43B13u41r45i80a53n

27. 6. 2019 12:24

Výborně napsáno.R^

6 0
možnosti
Foto

Dobře napsané, díky.

Malá poznámka k MUDr.Rathovi: definoval jste ho přesně. A přestože se všechno kolem něj zdá jasné, až průzračné, stále má své podporovatele. Pro mne naprosto nepochopitelně. Stejně jako to, že v naší republice existuje tolik lidí, kteří podporují pány Zemana a Babiše. Patrně se jedná o podobné myšlenkové pochody, které je k takové podpoře vedou.

Jak píši, pro mne nepochopitelné.

6 0
možnosti
Foto

Pane Kubíčku, zkuste si přečíst knihu Čas psychopatů od Radkina Honzáka. Tam byste se dočetl, že na jistou skupinu lidí mají tito psychopatů naprosto neskutečnou moc, pan doktor to přirovnává k fascinaci králíka před kobrou. Oni chudáci nevědí, že jejich citová investice do idolu nemůže být opětována. Že onen psychopat v okamžiku minimální výhody zapudí i svého nejlepšího přítele a ještě se diví, že se tento přítel diví. Pan Rath takhle zařízl několik svých blízkých spolupracovníků ještě v ČLK - co pamatuji.

Pěkný den.-

4 0
možnosti
LH

Když pan prezident Hacha viděl co se děje mohl abdikovat, neudělal to....

0 5
možnosti
Foto

Aby za něj byl dosazen někdo jiný, určitě více úslužný okupační moci...?

11 0
možnosti
Foto

Díky Vladimíre. A měj se fajn.

0 0
možnosti
  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,52
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám