Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

Pan Hácha byl hrdina a skvělý člověk. Je škoda, že byl dehonestován a je vlastně mnohými nepochopen dodnes.

2 0
možnosti
MK

Som rád že vidím viac ľudí, ktorí Háchu hodnotia podobne ako ja. Neustále sme boli masírovaní komunistickou a Benešovskou propagandou. Údajne bol dávno pred kandidatúrou výnimočne morálny človek a preto je mi jasné, aké boli jeho pohnútky sa do funkcie nachať naviezť. A kalich si vypil až do trpkého dna.

Na rozdiel od zbabelca, egoistu a intrigána Beneša.

Bolo by fajn keby sa táto problematika prevetrávala častejšie a vo väčšom rozsahu.

2 2
možnosti
JS

14.brezna 1939, kdyz v Berline nutili Hachu aby podepsal bez schvaleni Parlamentu okupaci Cech, tak zkolaboval. Hitler mel strach aby jim tam nezemrel, protoze to by byla rana tvrzeni, ze nas Rise bere pod svou ochranu. Jinak je Emil Hacha pohrben se svou zenou a dcerou v hrobce na Vinohradskem hrbitove.

1 0
možnosti
Foto

Z hlediska reputace státu na mezinárodní úrovní to není až tak jedno, jaké vzdělání mí prezient našeho státu.

V budoucnosti bude na doktorský nebo profesorský titul jistě mnoho voličů reflektovat.

Ale jako v případě českého vědeckého funkcionáře je i zde opatrnost na místě. Vědci se dělí na produktivní, kteří opravdu něco bádaji a dodají a parazity, kteří si v systému vyhledávají výživné cecky.

0 0
možnosti
MK

Pán Steiner. Sice s Vami súhlasím že je to dôležitý atribút prezidenta, ale súčasný vývoj ( v ČR) Vám ani mne nedáva za pravdu. Voličom imponuje prezident ktorý je ako ich sused z hospody. Krivý jedovatý hulvát. Bohužial. Demokracia a vox populi.. Možno nás takých je viac, ale stále nie dosť...

0 0
možnosti
Foto

Díky všem za diskuzi a vzpomínku v tomto horkém dnu... ještě nikdy jsem nebyl za titulku tak rád jako dneska...

0 0
možnosti

Ta formulace je velmi nevhodná - "si nabral"... Je možno toto říci o člověku, jenž tuto funkci vůbec, ale vůbec nechtěl (a to mohl jen vzdáleně tušit, jak to bude nevděčné) a velmi se jí bránil? Spíš by se hodilo něco jako "po dlouhém zdráhání projevil velkou statečnost a zodpovědnost a přijal obrovské břemeno, jež na něj bylo uvaleno..."

3 0
možnosti
VV

Na rozdil od jisteho Gustava Husaka, ktery se na tuto funkci primo tras. A podle mne doktor Emil Hacha v teto funkci na rozdil od toho take doktora Gustava Husaka obstal.

4 1
možnosti
Foto

Filipe, díky za připomenutí, už jsem o dr Emilu Háchovi dvakrát psal blog. Mám na něj stejný názor jako Vy. Byl to statečný muž, který věděl, že jde v podstatě vstříc všeobecnému opovržení.

Je hanbou tohoto národa, že Edvard Beneš "se zasloužil o stát", zatímco Dr Háchovi nevěnuje tato společnost prakticky žádnou vzpomínku (vyjma desky na jeho domě v Trhových Svinech).

Karma

15 0
možnosti
JS

Na rodinne hrobce, na Vinohradskem hrbitove se pri ruznych prilezitostech objevuji vence, ci kvetiny s ceskoslovenskou vlajkou.

1 0
možnosti
JB

J36a74n 30B79u23r74i90a12n

26. 6. 2019 14:13

Prezidenta Háchy si vážím daleko víc než prezidenta Beneše - Hácha toho nemohl moc dokázat a přesto se o to snažil. Hrál hru, kdy měl jen samé špatné karty.

Beneš naopak měl v rukách i spoustu trumfů - a přesto se dobrovolně rozhodl, že národ v době nejtěžší opustí. Budiž - pracoval na obnově státu. Ale pracoval takovým stylem, že nás z hnědé totality vydal totalitě rudé - a to zcela vědomě a dobrovolně. Tak byl zaslepen svojí nenávistí vůči Němcům, že raději zvolil Stalina, ačkoli si musel být vědom toho, co je zač a čeho je schopen.

12 1
možnosti
JH

,,Opustil,, v době, kdy i samotna jeho pritomnost davala Hitlerovi municí k propagandistickemu revu vůči pomnichovske čsr.

V zahraničí pak intenzivně pracoval na obnově statu, byl uznáván domácím i zahraničním odbojem + veřejnosti. Kdyby zůstal, tak jde po 15.3 okamžitě do koncentráku, kdyby měl štěstí.

,,že nás vydal,, sorry, ale to je dost alibistický přístup hledající obětního beránka. Masové sympatie pro komunisty a sssr Beneš nevytvořil, ani nerozhodoval, kam až dojde fronta.

A těmi spousty triumfu v zari 1938 myslíte prakticky obklicenou CSR a lhostejnost skoro celeho zbytku světa k našemu osudu?

1 2
možnosti
KS

Podle mě Hácha dělal, co mohl. A mohl toho dělat stále méně. Svoji historickou úlohu sehrál když ne výborně, tak obstojně určitě.

9 0
možnosti

Obětoval se pro náš stát a my jsme se mu odvděčili počesku!

0 0
možnosti
JZ

J63a50n 58Z23e65n32k50l

26. 6. 2019 13:40

24.6. 1945 se sešli v bytě mého děda v Praze Gottwald, Fierlinger, Šrámek a můj strýc Petr. Radili se, jak nebohého nemocného starce nepostavit před soud. Nakonec se Fierlinger telefonicky spojil s primářem vězeňské nemocnice na Pankráci a po krátké konzultaci se dohodli, že mu přestanou být podávány léky a léčebná péče. Dr. Hách o tři dny později zemřel a dilema bylo vyřešeno....

3 0
možnosti
KS

Jestli to tak opravdu bylo, tak je to zajímavé, nikdy jsem o ničem takovém neslyšel. Ale možné to je, ti čtyři znali Háchu po celou dobu jeho veřejných funkcí a byli postaveni před složitý problém.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS