Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já jsem v mládí miloval děvčata, takže už je mě jasné, proč OTR a STR mě ani dnes neberou. Ale není každý stejný, někdo má rád holky, někdo zase vdolky. ;-D

0 0
možnosti
Foto

No, Ty hlavně nerozumíš ani OTR ani STR, tak je jasné, že Tě nemůžou brát. :-) Já ty holky stihnul vedle toho.

0 0
možnosti
Foto

Jak jsem z Vašeho blogu pochopil vyznáte se v OTR velmi dobře. Chtěl bych Vás požádat o vysvětlení jednoho z aspektů teorie, který se mi nedaří pochopit (a že jsem se snažil). Jde o následující situaci.

Při vzniku černé díry se vytvoří oblast časoprostoru ohraničená horizontem událostí. To je vcelku jednoduché. Ovšem poté z OTR plyne, že tělesa či jakékoli částice padající na horizont událostí jsou z mého pohledu pozorovatele neustále zpomalována až se těsně nad horizontem "zastaví". A tady je to čemu nerozumím.

Jak se tedy může oblast pod horizontem událostí (černá díra) z mého pohledu a v mém čase reálně zvětšovat? Podle různých měření toto zvětšování v našem vesmíru a v našem čase probíhá.

Díky jestli si uděláte čas na vysvětlení.

0 0
možnosti
Foto

To je dobrá otázka! Právě kvůli takovým dělám tyhle blogy, kromě jiného. Fyzik by se asi takhle zajímavě nezeptal.

Jde tu o to, že čas se na horizontu černé díry zastaví jen pro nás, kteří jsme mimo černou díru. Pro někoho, kdo padá do černé díry a je zrovna na horizontu událostí, se jeho vlastní čas nezastaví, ale běží normálně. V tom je právě čas relativní. Člověk se musí odpoutat od představy, že jeden čas, třeba z pohledu Země, je ten správný.

Asi by se ta situace dala přirovnat ke zvětšující se bublině. Představme si, že čas je rozpínání té bubliny/našeho vesmíru a my jsme na jejím povrchu, takže čas pro nás běží "normálně". Proti této bublině ale někdo nastaví prst. Bublina je z divného materiálu, takže nepraskne, jen se její rozpínání u toho prstu zastaví (horizont černé díry). Čas tam tedy stojí a jak se bublina zvětšuje, zvětšuje se i ona prohlubenina, kterou dělá prst v bublině (černá díra).

0 0
možnosti
Foto

Třeba Vás to baví i proto, že z teorie relativity plynou tak neuvěřitelné možnosti, až se to vzpírá lidskému rozumu. Alespoň já to mám nějak takhle.

0 0
možnosti
Foto

Ne, ne. Beru to jako hru: rozlouskněte tenhle hlavolam. Ty neuvěřitelné možnosti jsou už dávno známé, takže nuda. :-(

0 0
možnosti

J61o23s93e21f 59P37o45t75r

26. 6. 2019 17:42

.......".přesto má uvažování o hodinách a délkách vpravdě matematickou přesnost a současně filosofickou a fyzikální hloubku."

O tom, že má matematickou přesnost a fyzikální hloubku asi nikdo nepochybuje. Já osobně nechápu filozofickou hloubku - chtělo by to trochu povysvětlit.

0 0
možnosti
Foto

Už si to zas tak přesně nepamatuju, ale jednu věc přece. Tu by si měli uvědomit mnozí. Einstein tam vysvětluje, že měření času, je jen měření polohy ručiček na hodinách. To mě přišlo hodně technicky materialistické, oproti dnešní zmatenému idealistickému zbožňování nemateriálního času a prostoru. Třeba.

Ale musel bych to znovu číst, abych to více rozvinul.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS