Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DR

O tom, že by došli až k Atlantiku, není absolutně sporu. Otázkou je pouze to kdy by se tak stalo a tudíž jak dlouho by válka byla delší.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji diskutujícím za připomínku, že druhou frontou bylo také bombardování Německa britským a americkým letectvem.

0 0
možnosti
VH

Jen malou poznámku: Že SSSR západní frontu naléhavě potřeboval jsme se učili již ve škole. Pozor - v "komunistické" škole, já konkrétně počínaje cca 5. třídou (1951) a 11. třídou (1957) konče. Jen jsem se učil, jak ji oškliví kapitalisté odkládali, aby SSSR vykrvácel.

Přesto důležitost druhé fronty si ani tehdejší propaganda nedovolila zpochybnit.

On obecně boj na dvou frontách oslabuje. Sověti mohly také své mohutné ofenzivy provést až poté, co (po diplomatických jednáních a na základě špionážních ověření) mohli stáhnout na německou frontu dálněvýchodní armády.

1 0
možnosti
Foto

Druhá fronta byla otevřena už v momentě, kdy byl napaden SSSR, Německo válku s V. Británii neukončilo a jeho území bylo soustavně pombardováno RAF. Takže část armády nacistického Německa byla soustředěna podél pobřeží a další část obsluhovala protiledalové baterie, tahnoucí se od USEDOMU až k pobřeží Francie. Další část armády mělo Německo vázanou v Africe a to vše zoufale potřeboval v SSSR. Bez pomocí spojenců byl sovětská armáda nedojela ani do Prahy. Neměl by na čem. Pamětnící vzpomínají na to, jak v Praze parkovali velbloudi, kteří sloužili jako tažná zvířata děl.

1 0
možnosti

J96a86k78u85b 88Š67o37l71c

25. 6. 2019 10:03

Jsou určité zavedené pojmy, které napadat není chytré.

0 0
možnosti

J15a81k34u88b 19Š98o55l72c

25. 6. 2019 9:31

Stalin nikomu nevěřil, takže určitě nevěřil Rooseveltovi, tím spíš Churchillovi, že se nejsou schopni dohodnout s Němci proti Rusům. Myslím, že proto chtěl, aby se co nejvíc rozšířili boje spojenců proti Němcům.

0 1
možnosti
JK

Ti imperialisté měli také jako SSSR smlouvu s Německem plus tajný dodatek? Jestli ano, tak to jim věřit nesměl.

0 0
možnosti
PV

Zajímavá úvaha...

Nejsem znalec, ale:

Němci na tom byli v poměru ztrát daleko lépe než RA (obráceně to bylo na západní frontě)

RA by se začaly značně prodlužovat logistické trasy, Němcům zkracovat

Terén pro obranný boj je ve střední a západní Evropě daleko výhodnější než v rovinách východu

V případě, že by Německo nebojovalo v Africe, Itálii (neexistovalo by Italské dobrodružství v jižní Evropě) a nebyly by letecké nálety z VB (válečná výroba by jela na „plné obrátky“), tak by to asi skončilo patem na původních hranicích SSSR, nebo by se 2 zrůdné levicové systémy dokonale vyhladily

0 0
možnosti
SB

RA by se začaly značně prodlužovat logistické trasy, Němcům zkracovat

.................................

Ale kde by Němci vyráběli vše potřebné k vedení války?

0 0
možnosti
JM

Můj názor : Ano, Rudá armáda mohla dojít až k Atlantiku, za předpokladu pokračující pomoci západu v rámci L&L a pokračující činnosti RAF a USAAF nad západní Evropou.

Ano - i Sovětům už v letech 1944-1945 docházely lidské zdroje, přesto měli kolem 6 mil. mužů jen v pozemních silách v Evropě, dále již dost silné letectvo ( a námořnictvo nic moc ). Navíc měli téměř 1 milión mužů na Dálném východě - pro sichr, přesto, že část sil přesunuli již v roce 1941 k Moskvě. Německo na tom bylo mnohem hůře, i v případě neúspěchu invaze již nebylo možné zabránit zničení skupiny armád Střed a sovětské invazi do Rumunska ( s ropnými zdroji )

Jenže - v případě neúspěchu invaze se dá těžko čekat, že by západní spojenci masivně podporovali Sověty a sami jen tak seděli v Anglii. Nejspíš by mohutně posílili svá vojska v Itálii s cílem probít se do jižní Francie - kde by rovněž proběhla nová invaze ( tak jak se i stalo v srpnu 1944 ). Také by se asi pokusili získat důležité přístavy na Jugoslávském pobřeží Jadranu, a tak by se Jugoslávie ( třeba i s Titem v čele ), mohla stát ještě více prozápadní. Na druhou stranu by asi Sověti získali velkou část Německa, země Beneluxu či jejich část, Dánsko... Francii podle mě nikoli.

Co se týká Stalinova přání ohledně otevření druhé fronty. V době, kdy Sovětům teklo do bot, tak zájem byl. Ještě před vstupem USA do války se Stalin dotazoval Churchilla, zda by Britové mohli podniknout alespoň odlehčovací invazi do Francie či Arktidy. V té době vůbec Sověti jednali se spojenci ( včetně naší exilové vlády ), velmi slušně, jen s Poláky byly třecí plochy. A mnoho i schopných západních politiků uvěřilo, že v důsledku šoku a obrovských ztrát a utrpení se SSSR mění k lepšímu....

Od roku 1943, jakmile se vše otočilo, začalo opět typické sovětské arogantní jednání a dále se stupňovalo. Také přišli Sověti s prvními požadavky a tím jak postupovali na západ, bylo požadavků čím dám tím více. Je možné, že k neúspěšné invazi západu by Stalin poslal dopis s politován

0 0
možnosti
Foto

Sověty nepodceňujte, nezapomínejte, že do tří měsíců po skončení bojů v Evropě byli schopni pěkně zatápět Japonsku.

1 0
možnosti
SB

Můj laický názor. Zdůrazňuji ještě jednou, že doopravdy laický:

Rudá armáda mohla dojít ještě podstatně dále, kdyby nebyla otevřená druhá fronta v Normandii. Avšak domnívám se, že by na dobytých územích už nedokázala vytvořit satelity, jako bylo Českolosvensko a několik dalších zemí v naší části Evropy.

V nedávné době jsme se na neuspěchu USA v Iráku přesvědčili, že jedna věc je nějaké území obsadit a druhá věc je dostat ho pod kontrolu. Já vím, že je to tak trochu srovnávání hrušek s jablky, protože mentalita Evropanů je odlišná od mentality Arabů, leč přesto se domnívám, že Sovětská armáda měla větší bojový než poválečně okupační potenciál. Neumím si představit, že by byla schopna ovládat celé Německo, Benelux a Francii.

Už na příkladu nepoměrně menší Jugoslávie, která navíc byla do značné míry pravoslavná, byla slovanská a byl tam komunistický režim, jsme viděli, že se jí to nepodařilo.

1 0
možnosti

J98a13k71u29b 68Š91o14l86c

25. 6. 2019 10:06

To si možná lidé nedovedli ani představit, že SSSR bude ovládat celou východní Evropu. Ono i v Beneluxu nebo Francii by se našel Slánský či Kléma. Francie měla nakročeno k sovětizaci jednoznačně - viz paměti Charlese De Gaulla.

1 0
možnosti
Foto

Velmi zajímavé téma...

0 0
možnosti
Foto

Podle současného převažujícího pohledu na Rusko se samozřejmě RA před branami Berlína již takřka zhroutila vysílením. Mimo to údajně disponovala naprosto nemožnou technikou s výjimkou zbraní dodávaných Spojenci. No a vpřed jistojistě postupovala taktikou lidských vln osvědčenou v Írácko-Íránském konfliktu. Za Berlín už dojít nemohla, protože podle současné rozšířené interpretace se v Evropě zabývala především krádežmi hodinek a zrychleným flirtováním s německými ženami...:-)

0 1
možnosti
JM

Toto je nesmysl. RA se nehroutila, už docházely zdroje, ale nehroutila. Technika, kterou vyráběli sami Sověti, i ta, kterou dostávali Sověti od západních spojenců, na nácky bohatě stačila. Náckové měli prd - sice těžké tanky, ale neměli benzín, takže jim to bylo na dvě věci. Navíc ta monstra měly slabý motor. Letadla neměli skopčáci špatná, ale už chyběli piloti, těch pár experten to nemohli zvrátit. Měli výboj raket, tryskových letadel, ale pozdě.....

Jinak pane Mužíku vidím, že toho o té druhé světové víte asi jako můj 3-letý pes.

Lidské vlny Sověti sice praktikovali, ale jen do jara 1943. Co se týká krádeží hodinek - pořád lepší, než tisíce vypálených vesnic v SSSR.

Německé ženy - dnes chtějí obohatit genofond s islamisty ( kteří mimochodem bojovali na straně nácků ). Tak nevím, proč jim vadil sličný Ivan. Já spíš nechápu ty Sověty - na ty německé hnusné baby bych nevlezl - snad jen kdyby dal Stalin rozkaz.

Také Vám mohu sdělit, že Amíci, Britové a především Francouzi nebyli za Sověty zas tak pozadu.

A asi Vám uniklo, že náckové znásilňovali, vraždili - ženy a děti na východě také.

Však když se sovětským ženám dostal nácek do rukou, skončil s koulema ve svěřáku - a to je naprosto správně, protože kulturní národ házel děti do studen.

Írán-Irák / po revoluci v Íránu Irák dosáhl určitých úspěchů. Brzy byl konec.

Kdyby nebyl Irák podporován SSSR, ČSSR ( vlastně celou Varšavskou smlouvou ), USA, Francií, Saudskou Arábií, Pákistánem, dokonce u Kuvaitem( tedy všemi Araby ), tedy celým světem - tak byl kariéra Husaina skončila již v roce 1982.

Jinými slovy - věnujte se jiným tématům, v případě historie jste na úrovni malého děcka.

Jo - a jinak jste vůl...

0 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
novinář (politika, ekonomika, kultura) a překladatel (literatury faktu z angličtiny) na volné noze

Seznam rubrik