Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mezi blogery se vyskytuje p. Petřík, který má určité výhrady k demonstraci na Letné, ale někdy neumožňuje u svých příspěvků demokratickou diskusi. Na Letnou přišli lidé, kteří postrádají mj. vyšší laťku morálky ve společnosti; nebyli nikým manipulovaní, každý se choval podle vlastního naturelu. Myslím, že mnozí občané potřebovali, aby konečně někdo zčásti navázal na V. Havla, který se uměl inteligentně pousmát nad nepořádky ve státu a přesně definovat problém. Bylo hrozné vedro, přišli spíše mladší, ale k Milionu chvilek pro demokracii se písemně hlásí i starší ročníky - napříč všemi profesemi. Hlavně aby lidé přišli více k příštím volbám, aby nedrolili své hlasy na neznámá či "malá" uskupení a aby strany, známější z delší působnosti, jejich naději nezklamaly.

0 0
možnosti

Na okraj Eurovoleb: ukázaly jistou nesoudnost části Čechů, např. nelze volit "výzkumné pracovníky", kteří se pokouší sestavit vlastní stranu, to by pouze přihrávali veřejné peníze sami sobě, výzkum vyžaduje kvalifikovanou nezávislejší oponenturu. Nejradši bych se držela tradičnějších evropských stran, které dlouhodobě ukázaly, že přece jen něco dovedou, hlavně dodržují zákony apod. V západní Evropě jsou solidní socdemáci, Zelení, lidovci a obdobné čitelné subjekty (občas některý jejich jedinec selže, ale strana ho zpravidla "upozadí". Část Čechů by se měla obětovat, vstoupit do jakž takž rozumnějších subjektů a kultivovat je zevnitř, tlačit je k jejich západním kolegům (pak to u nás nebude horší než např. ve Švédsku, Německu apod.). Normální strana taky vyžaduje lidi všech věkových kategorií, nejrůznějších profesí, vč. univerzitních profesorů (spíše v důchodu, aby moc nelobovali, aby byla schopna vyvažovat různé úhly pohledu. My voliči chtějme po politických subjektech, ať před rozhodováním mají nezávislejší odborné analýzy, o nichž by se mělo veřejně diskutovat ještě před hlasováním. Úkolem médií by mělo být včas rozkrýt věcné vady, nikoli referovat jen o tom, kdo se s kým zrovna pohádal - to lidem neslouží.

0 0
možnosti

Některé západní státy znám docela dobře, člověk může sledovat dění v nich trvale, i když tam pobývá jen třeba jednou za rok. Myslím, že v každé zemi by mě osobně něco rozčilovalo, např. švýcarské zdravotní pojištění by se dalo lépe ovládat přes veřejnoprávní pojišťovny, dnes tam mají až zbytečně dražší systém s obtížnější regulací soukromých pojišťoven atd. Ale stejně jsou na daleko vyšší úrovni politické i jiné kultury, např. ve Švýcarsku mě fascinuje, že pro určité pozice vyžadují nejen čistý trestní rejstřík, ale i celkovou mravnost - dobrou pověst v okolí apod. Když člověk ztratí dobrou pověst, nemusí být ani odsouzen, pak na určité posty nedosáhne. To nastavuje vyšší laťku morálky.

1 1
možnosti
Foto

Tak tak, dokonce solidnější banky ani neotevřou úvěr člověku, o němž je známo, že obchází noční podniky a kasína. R^

0 0
možnosti

VH u mne jako nositel mravních hodnot skončil, když přijal peníze za Lucernu od pana Junka a jeho Chemapolu.

Jinak vše, jak to "funguje" na Západě, jste popsala krásně. Skoro čtení jako Kája Mařik. Jen se zeptám. Žila jste na tom Západě aspoň rok dva? Pokud ne a já si myslím že ne, tak ten zidealizovaný popis chápu.

3 1
možnosti
Foto

A Vy jste ráčil pobývat kde a jak dlouho? Podle Vašich příspěvků to na Západ moc nevypadá. ;-D

0 0
možnosti

Vyjímečně mile jste mne překvapila svým věcným pohledem na občanskou společnost.

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS