Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Také nevím, co lze měnit na tom, že státního zástupce jmenuje ministr spravedlnosti na návrh nejvyššího státního zástupce no a nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministra spravedlnosti.

1 0
možnosti
Foto

Do budoucna by mohly o jmenování nejvyššího státního zástupce spolurozhodovat dva ústavní orgány. Současné návrhy novely zákona o státním zastupitelství však tento bod neobsahují. Přesto obsahují opatření, která mohou významně zvýšit nezávislost státního zastupitelství na vládě: a) stanovení pevného funkčního období vrchních státních zástupců b) možnosti odvolávat v rámci tohoto funkčního období státní zástupce pouze na základě kárného řízení vykonaného kárným soudem c) přechodná ustanovení, která zajistí, aby současní vrchní státní zástupci neodešli v den, kdy novela vejde v platnost a d) stanovení pravidla, že někteří státní zástupci (nejvyšší a vrchní) nemohou své funkce opakovat. Tento soubor opatření má bránit tomu, aby vládní politici nemohli vytvářet na státní zastupitelství politické tlaky...a je obsažený v současné poslanecké novele zákona o státním zastupitelství.

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 549x
Právník a vedoucí týmu protikorupční platformy Rekonstrukce státu, největší občanské lobby v Česku. Prosadili jsme pět z devíti zákonů pro větší otevřenost státní správy a zodpovědné vládnutí. Teď hlídáme politiky, aby nepřekračovali Mantinely demokracie. Víc o tomhle všem se dozvíte buďto na www.rekonstrukcestatu.cz anebo mantinelydemokracie.cz.

Seznam rubrik