Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V prvním kroku je potřebné razantně zredukovat zdanění. Pokud se zdanění pohybuje na úrovni dnešních 65%, nejsme v normální situaci.

Takže po snížení zdanění na úroveň středověkých desátků se můžeme bavit co dál. Ovšem EET, jako nástroj z Orwelova 1984, asi nebude to pravé v žádném případě.

2 0
možnosti
Foto

Nejprve mi dovolte, abych Vám poděkoval za Vaši reakci. Pokud jde o hlavní směr, to jest snížení daňové zátěže a zeštíhlení státu, v tom jsme zajedno. Obávám se však, že bychom se neshodli jak v míře, tak v prostředcích, jak tohoto cíle dosáhnout.

Nejprve jedna faktická připomínka: on ten desátek byl jen jednou, nikoliv jedinou povinností poddaného - více např. https://cs.wikipedia.org/wiki/Poddanstv%C3%AD Důvodem, proč ty odvody nebyly vyšší, byla hlavně chudoba, kdy zejména po válkách balancovala většina selského obyvatelstva na hraně přežití.

Vzhledem k původu mojí manželky znám zemi, kde minimálně obdoba naší daně z příjmu byla na 11% - dnes je prý snad na 18%. Tou zemí je Ukrajina a troufnu si tvrdit, že většině z nás by se tam nelíbilo. Můžete (asi právem) namítnout, že i kdyby byly daně na úrovni Švédska, na kvalitě služeb poskytovaných státem by se to stejně neprojevilo. Přesto je evidentní, že výpadek 20-30% příjmů rozpočtu by se projevil i u nás.

Proto by paralelně muselo dojít buď ke zlevnění, či zrušení některých agend, které stát v současnosti provozuje. O které agendy by šlo, je politické rozhodnutí, o jehož podobu by se mělo soutěžit ve volbách. Základem by pro ně mohl být návrh "Dohledatelnost vynaložených prostředků ze státního rozpočtu" (jakási Google map veřejných výdajů) prezentovaný v tomto článku: https://machotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=616138

Problémem ovšem je, že upřímně řečeno, voliči o takovýto program nestojí - k tomuto tématu více např. zde http://dfens-cz.com/%EF%BB%BF%EF%BB%BFzastavit-stat%EF%BB%BF%EF%BB%BF%EF%BB%BF%EF%BB%BF/

Sledování salda občan - stát by mohlo vést ke zvýšení zájmu o pochopení, co se s mými daněmi děje a následně třeba i ke tlaku zeštíhlení některých kapitol. Využití infrastruktury zavedené díky EET by byla jen třešnička na dortu; nikoliv nutnost. Troufnu si, nicméně, odhadnout, že pokusí-li se někdo EET zrušit, narazí na řadu problémů.

Mým cílem by bylo z Vašich 65% dostat se na 33%, ale byl bych rád i za 50%.

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 440x
IT Architekt, manžel, otec 4 dětí, t.č. pracující na projektech v zahraničí. Občas se snažím přispět svojí troškou do mlýna v diskuzích na politická, či jiná témata.

Seznam rubrik