Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

M86a25r44t37i39n53a 85B23u84ň68k63o69v21á 9276160440400

Jako dvacetiletá jsem navštívila Itálii a právě buranství a vlezlost italských mužů mě odradila od další návštěvy této země. Kdyby to byl jen nahodilý incident, ale Italové se u mě zapsali jako banda nevychovaných nadrženců. Stačilo, abychom se sestrou stály na přechodu, a už nějací projíždějící mamlasové troubili a pokřikovali. Obtěžovali na pláži, na tržišti a některé neodradila ani přítomnost našich rodičů.... Podle toho, co píšete, se v jejich neandrlálské mentalitě za těch 25 let nic nezměnilo ...

+24/0
doporučit
20.6.2019 13:39

O64n96d95ř17e32j 82L13o63h93n31i51c90k90i98j 3837160864170

No velký gastronomický znalec to asi nebude, když haní řepkový olej. Řepkový je na smažení naprosto nejlepší..

A vůbec tohle kydání špíny na to jak jsme hrozní mi nedává smysl. Ano... Itálie a její gastronomie je velký pojem a ať přijede téměř kamkoliv jinam, tak neseženete Italské suroviny s takovou kvalitou. Myslím, že mistr Ital by toto mohl vědět a odpustit si poznámky. Jsou jiné věci, kterým bychom se mohli v Itálii vysmívat my a neustále komentovat. Já taky nenádávám Italům za to, že nejsou schopni udělat pořádně pečenou kachnu s knedlíky a že všude cpou olivový olej.

+19/0
doporučit
20.6.2019 13:35
Foto

V10l11a90d71i17m38í57r 91K57r72o78u12p48a 8647208901962

Vždycky, když si čtu, nebo slyším ódy na italskou kuchyni, na italské služby a produkty, tak si vždycky vzpomenu na své pobyty v Římě, v Palermu, v Syrakusách, na Capri, v Benátkách atd, na ty suché malé croissanty k snídani, co by nenakrmily ani nemluvně, na ty hrůzy, co nám tam dávali v množství menším, než malém k večeřím, na ty banky, kde nám vždy odmítali dát vyúčtování při směně peněz (bylo to v dobách lir...), nebo na ty supermarkety, kde mělo na sobě zboží nálepky s úplně jinou cenou, než jakou pak pokladní namlátila do kasy... Takže mě může nějaký Ital houpat, ale ne hlavou dolů...:-)

+19/−1
doporučit
20.6.2019 15:19

I46r19e65n63a 41K41r72o45u31p44o31v93á 4690783637332

Troubit na hezké holky je zcela určitě zakázáno! I jako chodec byste měla vědět, že použít klakson (zvukové výstražné znamení) smí řidič pouze proto, aby odvrátil hrozící nebezpečí a mímo město ještě v případě nutnosti jako upozornění při předjíždění. Jestli máte řidičák, tak ho vraťte.

Vnucování se ženám je v naší kultuře považováno za nevychovanost. Jestliže jsou ženy ve skupině, patrně nestojí o žádné vyrušování (dámská jízda se tomu také říká). Italové jsou patrně přesvědčeni, že z hlediska ženy je jakýkoli muž taková výhra, že každý projev zájmu, i nevyžádáný nebo nevhodně načasovaný je uvede do extáze.

Mínění o stravovacích návycích nekomentuji - je to věc zvyku. Chápu, že Italovi prostě chutná italská kuchyně, tak jako mně zase česká. Já bych si ovšem kritizovat a pomlouvat stravovací návyky ostatních národů netroufla.

+15/0
doporučit
20.6.2019 13:16

P19a15v43e49l 92K89o66l58a39c35e39k 7841904818859

Jestli chutná uzené úplně stejně, tak buď ten Ital nemá chuťové buňky nebo mu kupujete "Moravské uzené", což je povařený kus masa ve směsi tzv. udících solí, a když je štěstí, tak to stráví i 5 minut někde v elektrické udírně.

Kdysi jsem vezl tradičně dělané uzené do Švýcarska (krkovice, plec, kýta, kotleta, žebra) a mezinárodní osazenstvo firmy toho sežralo několik kilo. Chutnalo to i jižanům a byli překvapeni rozdílností chutí, jinak na pohled stejných plátků. Samozřejmě jsem k tomu vezl i dobrý chleba.

Pečivo s máslem nebo dokonce se sádlem je obdoba pokapání bagety olivovým olejem.

Když považuje za náhražku parmezánu gran moravii, tak italské gran padano je co?

Pokud se bavíme o šunkách, tak je třeba rozlišit, jestli je crudo (sušená) nebo cotto (dušená). Crudo se u nás nikdy tradičně nevyráběla. Dobrá dušená (cotto) se sehnat dá, ale je třeba hledat.

Běžná produkce bývá v zahraničí obvykle předražená. Většina cizinců bude onanovat nad budvarem nebo plzní a pro nás je to běžné konzumní pivo. Už neví v které zemi to bylo, ale v restauraci nabízeli lahváče Březňáka bezmála za 200 Kč. A machrovali, že mají czech beer. To jsem musel zakročit a všem říct, ať si to neobjednávají, protože u nás je to supermarketovka za 8 Kč.

Nevím, jestli Italové jezdí do Bibione, ale v sousedním Lignanu je jich hodně.

Češi jsou víc než česnekožrouti spíše cibuložrouti.

Každopádně jeden z největších hnusů, co jsem kdy požil byla bábovka prolitá slivovicí. Italská specialita... To jsem měl co dělat, abych i po jednom soustu nehodil ty skvělé chody zpátky na slavnostní tabuli.

Problém bych neviděl ani tak v české kuchyni, jako spíše ve našem/Vašem přístupu. Hlavně, aby toho bylo hodně a levně :(

+14/0
doporučit
20.6.2019 19:47

H80a98n12a 47M95á30r52o68v68á 2281366844937

Jídlo nekomentuji, každému chutná něco jiného, ale považovat troubení (případně pískání nebo pokřikování) na ženy za komplimenty může opravdu jen primitiv.

+13/0
doporučit
20.6.2019 12:35

P36e97t87r 93A25g78u39l59á75r 4517148560514

Jestlipak takhle jezdí Španělé do Itálie a uplivují si nad jejich šunkou, sýry a olivovým olejem?

+11/0
doporučit
20.6.2019 20:35

K17r34y16š12t86o53f 49L57a49n93í66k 1419660125655

podle me byste ho sem nemela vozit, aby vam neutekl. jinak je mi jedno co si nejaky nevychovany jizan o nas mysli a zaroven nemam potrebu presentovat, co si myslim ja o nich. i kdyz, jedno si neodpustim, pivo tam maji strasny a drahy.

+8/0
doporučit
20.6.2019 16:34
Foto

J45a73n30a 65M14a72j31o40v47á 4445692226523

Hm... Jestlipak se dají v Itálii běžně koupit výborné, nadýchané kynuté knedlíky a svíčková na smetaně?

Že ne??

Inu.. Jiný kraj, jiný mrav.

+8/0
doporučit
20.6.2019 12:57

P35a14v56e97l 89K54o23l28a62c66e40k 7811454458859

Ten Váš Ital mi trochu připomíná jednu italskou rodinku bydlící u Říma, kdy konverzace u každé večeře začínala nářkem, jak tam všechno špatně roste, a že od babičky ze Sicílie je to lepší. Citrony byly skvělé. Červené víno bylo už za hranicí pitelnosti pro naše chutě, připomínalo jakýsi sladký alkoholický lektvar. Sluníčka přebralo.

Po 4 dnech jsem začal akceptovat, že u Říma se ovoci ani zelenině nedaří a když jsem tam viděl na přelomu června a července na zahrádce jahody, tak jsem se udiveně zeptal: Vy máte letos teprve teď jahody? A oni smutně odpověděli, teprve teď máme druhé.

+7/0
doporučit
20.6.2019 19:58

D14a30v62i57d 75S72a23m11e31c 3477519778

Tak chleba s marmeládou bez másla by mě teda nenapadlo. Z toho nebudu dneska spát, protože to mi přijde jako absolutní barbarství. ;-D

+7/0
doporučit
20.6.2019 9:16
Foto

V84í92ť68a 66M27u40ž95í32k 8457476689500

Tak zase aby to nevypadalo, že všichni Italové jsou neomalení omezenci jako ten autorčin. Má známá žije léta v Itálii a když přijedou s manželem sem, tak oba se těší především na naše jídla. Zdejší prostředí i lidé se manželovi líbí, respektují i zdejší zvyklosti a v tom bude jádro pudla. Ano, vyhýbají se našim napodobeninám italské kuchyně protože každá kopie je vždy horší než originál.

+6/0
doporučit
21.6.2019 6:08

P22e88t47r 82D17r89a83p68a36l 4444361263

Zkusil bych test...dát italovi doma uvařit švestkový knedlíky, upéct český chleba...a pak mu to s patřičným komentářem hodit na hlavu. O tom, že se u nás (a nejen u nás) pískání a troubení na holky považuje za buranství, ani nemluvě. A pokud se tomu snad diví, tak to opravdu buran je

+6/0
doporučit
20.6.2019 9:24

J81i21ř46í 78A22l12e35x60a 5476756385348

Nesouhlasím sjkoro s níčím. Snad jen s tím, že někdo tu prodává šunt a vydává to za super italskou špičku. Jinak to vypadá, že ten pán vílépe, než všichni Češi, co se má jíst a co je dobré. A Čech je pouze kleštěný býk, který neví nic. Asi pěkně arogantní týpek.

+8/−2
doporučit
20.6.2019 21:41

P93e10t23r 51B48u23r50i65a61n 4211456854358

Onen Ital je poněkud pomatený. Tak předně máslo na pečivo rozhodně patří, protože právě kvůli tomu bylo vymyšleno. Do vaření se začalo přidávat až později.

Česnek se nepřidává do jídla při vaření, protože tím ztrácí veškerou chuť a je bezcenný, ale až na konci kvůli esenci. Neměl by přejít varem.

Pokapat si chleba olejem může jen zoufalec za války.

Ve městech je zakázáno troubit, je to v zákoně o silničním provozu.

Jak jsem to tak četl, tak od něho bych si nenechal uvařit ani poopiční vývar. To musí bejt teda hnus.

+5/0
doporučit
20.6.2019 12:26

P39e93t40r 63P82a50l49e66č51e83k 3150925264192

Souhlasil bych s tím česnekem. Naprosto.

Pak s tím oliváčem - na smažení například je řepkový olej podstatně vhodnější - to je neokecatelný fakt.

Ostatní jsou spíš subjektivní věci.

Ale to s tím přisednutím ke stolu žen, aniž by dotyčný byl pozván, to jsem dal přečíst jisté osobě. ;-D Pan Ital by se asi hodně divil, až by na tuto vlezlost a buranství bylo zareagováno striktním vykázáním do patřičným mezí a pokud by promptně neuposlechl, tak podtrhnutím jeho židle. ;-D

+5/−1
doporučit
20.6.2019 17:08

A42r21n17o12š45t 59V22o88c16i76l41k29a 9230935694649

Ja tu vidím Tvoju neskúsenosť ba až naivitu a frajírka Itala..

Čo keby si sa pokúsila ho umravniť ?

Vraj najlepšie funguje jedna rana litinovou panvici.

+4/0
doporučit
20.6.2019 14:58

M69i75c59h53a81l 18T93e96s63a34ř 4878672510251

:-)

Chtěl bych toho borce vidět se zavázanýma očima, jak rozpoznává řepkové a slunečnicové oleje:)

Koneckonců, možná by byl zábavný i podobný výstup s parmezány. Jestli je ta "nejmenovaná sýrárna" Gran Moravia, tak tam se nemají za co stydět.

Dokonce myslím že bych pro něj našel dost slušný oliváč za velmi přátelskou cenu, který by schválil, pokud by mu nikdo neřekl že je ze Španělska:)

Ale jinak se o citu a úctě k surovinám můžem od Italů učit ještě dlouho a dlouho, na trochu toho machrování má právo:-)

+4/0
doporučit
20.6.2019 14:39

D17a57n32a 13T18e54n53z18l98e35r 5220502865633

R^

Myslím, že na smažení používáte dva nejméně vhodné oleje. Ten řepkový je skutečně nejlepší. Má to co dělat s teplotou, při které se v něm tvoří rakovinotvorné látky.

Ale jinak... :-)R^

A taky mám ráda jejich vztah k dětem.

+4/0
doporučit
20.6.2019 9:00

P31e63t37r 55D95a86m 8235396429719

Milá Michaelo - nezlobte se na mě, ale z vyjádření (a z pohrdání vším, co je české) Vašeho italského kámoše bohužel usuzuju, to musí být neskutečný kretén...

Proboha - proč tu tedy žije, když mu tady všechno tak smrdí??? 8-o

+5/−2
doporučit
20.6.2019 22:13

J37o34s27e20f 47Š21l71o54u46f 1899687838951

Vážená dámo! Až Vám spadnou růžové brýle, tak se prosím nevracejte do Česka. Můžete si najít jinou jižanskou zemi ve které budete tak nanejvýš posluhovačkou v kuchyni. A to platí především o vysněné Itálii.

+5/−2
doporučit
20.6.2019 18:28

I20v84e25t20a 60N75e34s41t41l30e40r74o10v96á 3428701641120

Každý to má jinak, ale určitě, když jsem v jiné zemi, tak nevyžaduji knedlíky, ale respektuji jejich kuchyni a ráda ji ochutnám. Jinak u nás doma musí být vždy domácí sádlo, máslo, řepkový olej a olivový olej. Majolka z oliváče letěla do koše  Těstoviny prakticky nejím, jsem bramborová a proto bych v Itálii asi nezapadla  Italská šunka dobrá, ale pro mě je dost výrazná a tak spíš jen výjimečně. Něco jako zmrzlinu si dělám domácí a mám ji za 2 minutky hotovou, ale jinak ta, co jsem měla v Římě a ty, co si kupuji zde, no nějak necítím rozdíl, ale já preferuji jen určité výrobky a jiné nekupuji, chce to vybírat, ale to je všude stejné 

+3/0
doporučit
20.6.2019 13:16

F76r24a59n74t83i37š42e69k 87P63a67š13t95i93k46a 3667275698806

Garlic Republik :-) To mě na konci pracovního dne rozesmálo :D

+2/0
doporučit
20.6.2019 17:20

I75v62o 63B18o40u95š14e 5852447478

Tak zrovna na smazeni je daleko lepsi ten repkovy. Prepaluje se az pri 200 C kdezto slunecnicovy uz pri 120 C.

+2/0
doporučit
20.6.2019 9:38

L24u38m83í81r 87V91i69t46h44a 2117877776892

Autorka jde s dobou - Co je české, to je špatně. A teď jí to potvrdil sám živý Ital! Ale i v té Itálii je možné koupit vařenou šunku zabalenou v igelitu, plnou rychlosoli a éček, i tam se dá koupit prosciutto, které se nedá jíst. A ani to není tak těžké. Naopak i u nás se dají koupit skvělé suroviny - do české i italské kuchyně - a ani nejsou tak drahé. Kilo zadního hovězího za 180 Kč,a ještě si můžu vybrat, zda z jalovice (jemnější a malinko tučnější) na vaření, nebo z býka - sušší, méně tuku - vhodné na sušení. A ještě ho odblaní, abych s tím neměl starosti.

+3/−3
doporučit
20.6.2019 9:36

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz