Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Perfektní. Já jenom rozklíčím tu "teorii LNT". Jedná se o "linear no-threshold model", tedy o "model lineární bez prahové hodnoty".

Článek super napsaný! R^R^

0 0
možnosti

:-) Děkuju. S těmi českými názvy většinou bojuju - ještě že tu máme Wikipedii - ta ledaccos přeloží, protože stejný pojem je v ní popsaný většinou v několika jazycích. Přeju krásný den, Tomáši, mějte se moc hezky. R^

0 0
možnosti

Zatím se tam dají blogy vkládat v blogové aplikaci (do kolonky "věda"). Budu to dělat i nadále a doufám, že to jednoho dne zase vrátí. :-/

1 0
možnosti

P38e18t97r 76M98u48n55z72a33r

19. 6. 2019 15:12

Kurnik oni zrušili rubriku Věda? Jak sakra budu teď vyhledávat zajímavé blogy?

3 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

V tom novém kabátě Idnesu, existuje rubrika Věda? Musel jsem se prokousat kvantem nějakých politických, indiferentních, nediferencovaných, až k známému titulku. :-) Je to tak časově náročné, že už mě pak nebaví číst. ;-D Existuje nějaká přímější cesta? Do původního formátu už nelze přepnout a na PC nezkoušel. Díky.

0 0
možnosti

Netuším, co tím sledují - před nedávnem jsem se ptala, proč sebrali kolonku "věda" a místo toho tu máme třeba "videoblogy" i když je nikdo nedělá. Odpověď byla, že vědu vrátí, že to je jen předběžná verze.

Zjevně to byla lež. :-/

https://danatenzler.blog.idnes.cz/

dostanete se na můj blog přes tenhle link - jinak také lze "abonovat" jednotlivé blogery, ale občas to hapruje a navíc vám posílají zprávy na mail s jedno- až několikadenním zpožděním.

Jsem také naštvaná - ty nejlepší blogy byly od lidí, co publikovali ve "vědě". Ostatní ani nečtu. :-/

2 0
možnosti

poznámka ke grafu - kromě (MEDICAL) tam mohlo být i záření z klasické TV, které už dnes není aktuální.

0 0
možnosti

R^ To myslím nebylo tak pronikavé, takže když se člověk držel v určité vzdálenosti, nebyl by to problém. Byly to 3 mm nebo cm? Asi proto se to do toho grafu nedostalo. R^

Děkuju za zájem o věc a přeju vám krásný den, Pavle. :-)

0 0
možnosti
Foto

Dano, pokud ty nebudeš blogerkou století, je něco špatně. Otvíráš nám mozky k přemýšlení. Všechny politicky píšící bych odstěhoval daleko od jaderných elektráren. Svými články dokážeš převálcovat i ty nejhumornější blogy, které jsou také pro nás ozdravující. Děláš tady dobrou věc i tvými ostatními náměty. Navrhuji Tě na NOBELOVKU! Těší mě, že máme doma tebou namalovaný obraz našeho pejska, děkujeme!R^R^R^R^ Ať Tě život hýčká!!!:-)

2 0
možnosti

:-) Děkuju za milá slova jako vždy, Horste. Mějte všichni pospolu moc krásný den! :-)R^

0 0
možnosti

Myslím, že největší škody páchá lidská chamtivost a energetický byznys. Ono se ukázalo, že tzv. obnovitelné zdroje energií jsou cestou, jak se lze pořádně napakovat. Nejen určití jednotlivci, ale je to prima záminka pro stanovení vysokých poplatků za "duhovou" elektřinu pro giganty typu ČEZ a tím pro státy. Tohle sahá až do výšin mezinárodních politik. Proč by jinak Německo vyhlašovalo ekologicky přijatelnou budoucnost výhradně a jen v obnovitelných zdrojích, ale když chybí energie, neváhá ji kupovat od nás, kde ji produkují uhlí a jádro? Aby naše sítě dokázaly zpracovat bez výpadků a poté dále distribuovat pro jižní Evropu nárazy elektřiny od Baltu z větrných elektráren, musí se na hranicích vystavět obří transformátory - to vše z našich daní. Němce toto nezajímá, ale energii uskladnit prostě nemohou. Když z jaderné energie uděláme ovšem halasně zloducha, lidi budou platit a nebudou přemýšlet ani diskutovat. A ještě to dobře vypadá morálně že? Je smutné, že to "žerou" mladí, naše děti, ti mladí, nadšení ekologové. Oni budou jednou, v budoucnosti, soudit nás, z pohledu zamoření planety - a možná až pozdě přijdou na to, jak naivní bylo vše házet na jádro. Díky Dani a pozdravuji. R^

3 0
možnosti

R^ Nechce se pracovat. Absolventy s papírem humanitních a sociálních věd chrlí grandes écoles ročně po mnoha tisících a tito neodborníci automaticky míří do štědře dotovaných neziskových organizací, nebo jako noví kazatelé za peníz hlásají, co by se mělo, nebo sedí na místech, kde k rozhodování stačí roura s jakýmkoliv obsahem. Co na tom, že neumí počítat, že neví, jak se mají proporce makrostruktury ekonomiky k výrobním a nevýrobním sférám, na čem je závislá, co ji pohání a od toho, že se určuje typ dané ekonomiky, která je buď v momentálním stavu schopna či neschopna si vytvořit takové rezervy, aby přechod na změnu zvládla a přitom také zvládla debordelizaci planety. Že se to dělá opačně, je fakt dílo "génia" a ironií je, že jsou to právě ti mladí, kteří "potřebují" mít 2x do roka nový iPhone (v přeneseném slova smyslu). Z nudy vymysleli 71 pohlaví, hitparády vyhrávají fousaté ženy, ...ale že je třeba řešit důležitější věci a že to obnáší skutečnou práci... :-)

3 0
možnosti

:-) Děkuju a přeju krásný den. R^

0 0
možnosti

Nejvetsimi bojovniky proti jaderne energetice jsou vetsinou naprosto neinformovani lide, ovlivneni politickou a ideologickou medialni propagandou. Stalo by za to porovnat mnozstvi lidi zabitych v dusledku pouziti "cistych" energii, na pr. vody, pri havariich prehard. Ale to je polemika na obsaznou studii. Nemecko likviduje jaderne elektrarny a je nuceno uvadet do provozu uhelne atd., atd.

2 0
možnosti

Už jen když vezmete důlní neštěstí, tak má uhelná energetika daleko horší skóre než Černobyl. Každý rok ... :-/

Děkuju za návštěvu a zájem o věc a slova, která to vystihla. R^

4 0
možnosti

Díky za mimořádně zajímavý článek, který je v obecné rovině dalším příspěvkem do diskuze omylnosti tvrzení, která jsou založená na mylném či účelovém použití statistických metod.

K hormezi a radioaktivitě si dovolím doplnit, že tu máme i léčebné lázně, kde je radioaktivita vody podstatnou složkou příznivých účinků na pacienta - nejznámější jsou lázně Jáchymov.

3 0
možnosti

R^ Je to tak - a je to jen jeden z mnoha střípků, které skládají všeobecnou mozaiky. Ony totiž prý existují i studie, které dokazují, že likvidátoři z Černobylu (tedy těch půl milionu lidí, které tam protočili při stavbě sarkofágu a likvidaci následků havárie v následujících dvou letech) - má o dvacet nebo až třicet procent nižší výskyt rakoviny než srovnatelný vzorek obyvatelstva.

To je samozřejmě způsobené dávkou, která byla daleko vyšší než bývají dnes v okolí JE. V okolí JE se nedá čekat ani negativní následek ale ani ta hormeze, myslím.

Děkuju za milá slova - přeju moc hezký zbytek dne. :-)

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS