Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TK

Už to tak prostě v té naší "demokracii" funguje, že politikům nejde o "blaho" občanů, ale o to se co nejdříve dostat ke korytům. Takže schéma je stále stejné, jak se po volbách nějaká strana či koalice ujme vlády, ten neúspěšný ambiciózní zbytek, místo aby této vládě pomáhal vést zemi, nebo alespoň trpělivě čekal na další příležitost a neškodil, okamžitě napne všechny síly, aby jakýmikoli prostředky stávající vládu znemožnil, zdiskreditoval a odstavil. Když je úspěšný dosáhne předčasných voleb, když je méně úspěšný, dosáhne alespoň toho, že v dalších volbách už vyhraje. Co je výsledkem? Jednak slabé vlády neschopné jakéhokoli směřování a jakýchkoli reforem, druhak absolutní degradace politiky a politiků v očích občanů.

Takže ano, jak jste si správně všiml, opozice a demonstrující mávající vlajkami EU v zásadě nekritizují vládnutí, jako takové (snad krom EET by prosazovali to samé), nebo se nesnaží zabránit přijetí nějakého problematického zákona či dohody (což by se dalo pochopit), ale účelově útočí téměř výhradně na osobu Babiše, což jak víme, není až tak těžké. Kdo nemá krátkou paměť, tak si pamatuje, že strany "demokratické opozice" už od voleb striktně a nekonstruktivně vylučovaly jakoukoli spolupráci s ANO, protože hodit mezi ně AB bylo tak trochu jako hodit mezi ně vidle. Najednou jim podnikatel typu AB nemusí nosit igelitky, nabízet členství v radách a podíly ve fotovoltaických elektrárnách, aby je uplatil. Prostě je jako zbytečně nákladný mezistupeň obešel a oni se z toho moho pominout, protože se stali nepotřebnými..Ostatně proto ho většina lidí volila, právě pro to znechucení z chování politické scény.

15 1
možnosti
TK

Ono je to totiž takové zvláštní, přiznám se, že vůbec nechápu, proč by to celé mělo fungovat, proč by politici měli "vládnout pro blaho občanů", chybí mi tam jakákoli přímá motivace politiků, aby místo tunelování rozpočtu, dohazování zakázek za obvyklou 10..20% provizi dělali něco užitečného. Co by z toho měli? Prd. Trošku mi to přijde, že k tomuto systému, tomuto stroji nám chybí jedna strana návodu, nebo nějaká součástka. Bohužel ta důležitá, bez které to celé nefunguje jak má. :-/

4 0
možnosti
Foto

V plném rozpuku Babišova finančního řízení státu, poklesly vládní investice na neslavných 84,7 miliard, respektive na 81,6 miliard korun. Obě částky (v dobách prudkého ekonomického růstu) byly podstatně nižší, než sumy, které předtím investovala Nečasova vláda v době ekonomické krize. Její předchůdkyni (Topolánkova vláda s finančním ministrem Kalouskem) se dokonce podařilo podíl vládních investic na celkových výdajích dostat nad úroveň 10 procent. Babiš jako hlavní vládní financiér „dokázal“ (při enormní konjunktuře ekonomiky) tento podíl srazit pod 7 procent... Bylo zprovozněno jen 3,8 km nových dálnic. Nečasova vláda, v době celoevropské krize, kde byl minstr financí Kalousek, prosadila dva úsporné státní rozpočty, snížila rychlost zadlužování a výdaje ve státní správě. Česko společně s Estonskem a v té době dostalo uznání Evropské unie a oběma zemím se zvýšil rating. Počet státních zaměstnanců klesl o 10 tisíc, za Babiše se zvýšil o 40 000. Za Nečase byly stabilizované rozpočty a Česká republika se stala 8. nejdůvěryhodnější ekonomikou světa. Díky tomu ušetřila ročně cca 40 mld. Kč na úrocích za státní dluh Měla nejnižší schodek od roku 2008 a to v době hospodářské krize. Nezaměstnanost byla v porovnání se zbytkem Evropy nízká. V současné době za Babiše se rozpadá sociální systém, na který chybí ve státním rozpočtu peníze a to v době ekonomického růstu v celé Evropě i u nás. Babišová vláda rozpustila z Fondu privatizace do státního rozpočtu 30 miliard. Na tuto rezervu, nesáhly vlády ani v roce 2009, tedy v době největší krize! Rezerva byla určena zejména na krytí schodku salda důchodového pojištění . Co bude, až nastane krize, kde vzít peníze na důchody nedala vláda Babiše odpověď.

12 4
možnosti
Foto

Tyhle vlády moc rády investovaly, protože s každou zakázkou byla spojená korupce a osobní či stranické obohacování. Podle toho vypadaly ceny zakázek. Třeba dálnice se stavěly dvakrát dráž, aby bylo z čeho brát.

5 4
možnosti
ZD

Zdravím po dlouhé době čtu Váš článek a souhlasím s každou větou. Vaše hodnocení je objektivní, má rozhled i nadhled.

Mým názorem je to, že strany na okraji propasti neumí nic jiného a pokoušejí se s najatými multimediálními ochotníky inscenovat jedno shromáždění za druhým, aby pana Babiše naštvali a on odstoupil sám. Místo stranických palácových převratů po volbách a návratu ke klasickým tématům zkoušejí osvědčení straničtí matadoři jiné způsoby jak se dostat do výtahu. Matadoři stran cítí, že to ve volbách bude drhnout - tak do toho zatahují ochotné občany.

Ve všech jiných případech se ke každé akci nějaká strana přihlásila. Teď si záměrně drží odstup, aby se demonstrace mohly prezentovat jako projev lidové nespokojenosti.

10 12
možnosti
Foto

Je to latentní problém všech tzv. demokratů - pokud není po jejich, osnovají puč Rv

9 7
možnosti
ZD

Máte pravdu i když na puč nemají. Tohle je profesionální otravování a hra na naštvání. Jak píši výše - na náměstí je veselo, ve volbách to bude drhnout.

5 3
možnosti
AL

Dle některých reakcí, je vaše psaní pro některé složité, nechutně objektivní nebo těžko stravitelné.

Zasloužená karma.

:) R^

7 10
možnosti
Foto

Bože to je blábol. RvRvRv

15 13
možnosti
ZD

Zkuste číst vícekrát. Třeba pochopíte.

12 5
možnosti
MK

Zřejmě máte problém s chápáním souvislostí a proto přípomínám posloupnost událostí:

1) Babiš byl obviněn a zareagoval na to okamžitou výměnou na postu ministra spravedlnosti. To je naprostá šílenost a nehoráznost, kterou si na světě ještě nikdy nikdo nedovolil.

2) Logicky následovala demonstrace s požadavkem na odstoupení takto podivně instalované ministryně.

3) Premiér nereagoval, posléze situaci zlehčoval a tvrdil, že se o žádné demonstrace nejedná a vůbec kličkoval jak jen to šlo.

4) Požadavek na odvolání premiéra je za těchto okolností rovněž logický.

5) Vůbec nechápu váš podiv nad tím, že nikdo nežádá předčasné volby. A proč by je měl proboha žádat? Demonstranti uznávají výsledky voleb. Volby vyhrálo ANO a je tedy samozřejmé, že Babiš bude nahrazen jiným členem strany ANO. Lidé tuto stranu volili zcela jistě hlavně pro její program a tak s tím určitě nebudou mít problém.

Ještě je vám něco nejasné?

23 10
možnosti

Babiš byl obviněn před rokem a půl. Plést si obvinění s uzavřením vyšetřování je na pováženou.

9 1
možnosti
VV

Ja za sebe mohu s vasim vlankem souhlasit.

2 6
možnosti
Foto

P.S.: dav, ač se skládá z jedinců, je vždy ,,bezmozkem", který individualitu jedinců potlačí. Onu individualitu nahrazuje až bezmezným pocitem sounáležitosti. Další ,,věcí" není jen to, kdo ,,představuje" ,,kočího", který ,,třímá otěže davu"", neb i onen/oni ,,kočí", jsou opět toliko převodovými pákami. Atd.;-)

9 3
možnosti

Tak trochu to připomíná návrat do středověku. Panovník má svého šaška a dav ovládá davová psychóza. Takže z hlediska historie nic nového.

3 3
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2408x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.