Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Moc vám všem děkuju za komentáře, odepíšu hned, jak budu mít v práci chvilku čas ;-) Byla jsem od pátku na horách, tak jsem PC na tři dna odložila :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Přesně tak se chovám i já. Nablízku máme Lidl, ale o kousek dál supermarket Albert. Ale z druhé strany našich bloků máme malou samoobsluho ENAPO a vedle ní i soukromé řeznictví U S....a, kde pravidelně přivážejí maso z vlastního výseku v nedaleké obci. Samozřejmě chodíme tak jednou na větší nákup do Lidlu,

nebo do Albertu, kde si můžeme do vozíku nandat různé potřeby pro kuchyni - včetně koření apod. Výběr je tam velký, ale některé zboží tam nekupujeme... V týdnu pravidelně navštěvujeme (já nebo manžel) i to naše malé ENAPO a řeznictví U S....a. ;-) V ENAPU mají totiž několik druhů výborného chleba, a v řeznictví zase zaručeně čerstvé maso z vlastního výseku i udírny - a v zimě dobroty z čerstvých zabijaček. Jako my se chovají jiní lidé z naší čtvrti - a je to dobře. České obchody bychom měli všichni podporovat, aby obstály v konkurenci velkých obchodů... Díky za Váš článek. R^;-)

1 0
možnosti
Foto

Opr.: Samozřejmě chodíme tak jednou týdně na větší nákup do Lidlu. Díky.

1 0
možnosti
Foto

Milá Kájo, to je skvělý blog!!! Líbí se mi tak moc zřejmě i proto, že to sama cítím přesně tak. Jo, vtipné je, že mám připravený článek o jednom místě, kam jsem ráda chodila, ale už není. Ale protože je to hodně podobné téma tomu Tvému, chvilku s ním počkám, aby to nevypadalo, že se chci povozit na chvostíku Tvého článku;-D.

A tobě karma a R^R^R^!

2 0
možnosti
Foto

Zdeni moc děkuju :-) ... to si nikdo ani nevšimne, šup sem s ním ;-)R^

0 0
možnosti
Foto

Doba se změnila. Nové technologie, logistické možnosti a velkovýroba vytlačují mnohé malé podnikatele a namáhavost práce vyhání ze zemědělství i Němce a Rakušany. Snad se udrží alespoň v nových technologiích a ve středních podnicích. Nejde jen o nostalgii. Nezávislá střední třída podnikatelů je základem svobodné společnosti. Co nám bude platná demokracie, když budeme všichni Babišovi zaměstnanci?

2 0
možnosti

Malé a menší krámky - máme asi nejblíže k Německu a tam je trend jasný (neuvažuji restaurace, bistra). I pan Kukura uváděl, že musel podporovat v Hamburku návštěvami a tržbou pekárničku s kavárničkou v ulici kde bydlel, aby nepadla a místo ní se tam objevil třeba sexshop.

Podpora podnikatelů - něco by šlo udělat - paušály, omezení EET, asi by stačila "pasivní", jako v Itálii. Ale bez kontrol se asi neobejdeme, i když kvalitní podnikatelé jich zas tak moc nemají. Musíme počítat s tím, že ne všude můžeme podnikat úspěšně v malém. A že buzerace vzniká kvůli těm nezodpovědným a bohužel to dopadá i na ty poctivé. Nebo se mi v poslední době zdá, že může fungovat lékárna v každé větší vesnici.

1 0
možnosti

...což jest omyl.

0 0
možnosti
Foto

R^R^R^ malým.podnikatelům nepřejeme ani my, chodíme do supermaketů, ale kdo jim hlavně nepřeje je stát.

1 0
možnosti

Kájo, gratuluji.

My na venkově si toho užíváme už dlouho. Obchůdek Černocký, maso uzeniny, chleba z Lešné anebo z Hodslavic, tedy nejen chleba a komu se nechce vařit houskový knedlík, tak vynikající z Kelče. Vlastně do velkých obchodu chodíme koupit asi jen mouku, cukr a olej. Jo a Tatranky, Miňonky a moje oblíbená esíčka. ;-D

2 0
možnosti

Mila Karlo, to je fajn pocteni a uz se tesim, az si zase jednou po asi 30 letech projdu Moskevskou a okoli mého bývalého pracoviste, umite to tak pekne priblizit, ze bych se tam hned rozjela, kdybych mohla :-):-):-)

1 0
možnosti
Foto

Pavlo ještě vydržte, bude tam těch krámků více, ale ulice a domy jsou k nepoznání už teď. Když jsem v roce 2005 odjela do Itálie, bylo to tam takové ... no nepěkné. Teď je náměstí a okolí fakt čisté, nové a zelenější:-) Moc děkuju za krásný komentář:-):-)

0 0
možnosti
Foto

Tak jste nám to tak hezky popsala... až je to jako v té pohádce.R^

Já to znám z té druhé strany. Majitel si otevřel pekárnu s malým posezením - idylicky u té kávy či čaje a těch skvělých koláčů... Jak mi řekl známý,který hledal práci, majitele hlavně zajímalo, aby byl jeden pracovník ochoten dělat prodejce, servírku a myčku v jedné osobě - samozřejmě za minimální mzdu. Známý tam pochopitelně nenastoupil. Ceny za ten rozpeč sortimentem obdobný tomu, co prodává sousedící Penny, Tady to prodává za ceny pochopitelně vyšší - kvalita mne od pohledu nepřesvědčila, abych za to ty peníze dal. Je to prostě rozpeč. Upřímně bych té prodavčce přál mít čas v tom shonu na rozdávání úsměvu zákazníkům... Tedy ona ho má (ale náladu ne), protože do prodejny se lidi zrovna nehrnou. A to široko daleko nic podobného k posezení není (soukromá cukrárna o 50m výše zkrachovala; stejně tak se v tom uplácala lepší a větší cukrárna s obědovým bufetem na protější straně)... Takže zřejmě těch několik socializujících se důchodkyň s nadstandardními penzemi, tu zázračnou pekárnu udrží nad vodou. Taky pohádka. Česko podnikatelská.;-)

0 0
možnosti
Foto

To je ten smutnější příběh, který se určitě taky stává, ale naštěstí těch pohádkových je víc, já tomu věřím ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 35,43
  • Průměrná čtenost 3736x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!