Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LM

Jako ekonomka musíte vědět, že celá naše ekonomika je postavena na dluhu.

Svým způsobem jsou všechny peníze dluhem, což způsobuje inflaci a ta znehodnocuje spoření.

Nejde to změnit chováním jednotlivců, musel by se změnit celý systém!!!

1 0
možnosti

To je vše dle plánu. Je nutno všechny občany zadlužit. Až jich bude dostatečné číslo, banky na ně skočí a začnou je muchlat a to ve velkém. Pak přijde náš miláček stát a tyto zoufalce zachrání a zase vznikne jedna veliká nespravedlnost vůči těm kdo půjčku nemají a na druhé straně si vytvoří další miliony poddaných, kteří budou štastni, že nebyli vyhozeni ze svého domu. Už jim nepatří ale můžou dál bydlet za nájem a sloužit svému zachránci.

0 0
možnosti
Foto

J36a70n 56C45i34b86u32l42k16a

29. 5. 2019 11:59

Dluh je produkt. Velmi hodnotný produkt. Nevolnický produkt. A jsme tam, kde jsme byli.

1 0
možnosti
PN

P80e88t51r 74N60e44d18o43m43a

28. 5. 2019 16:11

Dluhy, nejen vlad, jsou celosvetove nesplatitelne. Vsichni to vedi, ale nechteji byt temi prvnimi co to budou resit. Bude se porad dal posouvat a az budou uroky z dluhu uz moc vysoke, tak si volici odhlasuji, ze nic splacet nebdou, jako to udelali ti na Islandu.

0 0
možnosti
TK

U státních dluhů v zásadě nejde o jejich výši a úplné splacení, jde především o úroky a o ovládnutí státu. Proto jejich splacení není v zájmu věřitelů, v jejich zájmu je mít zadlužený stát (nejlépe všechny) pod kontrolou a v rámci splácení úroků z něj ždímat maximum toho, co vyprodukuje a co vlastní, ale ne víc, než unese, protože kdyby se zhroutil, neplatil by věřiteli nic. Věřitel je jako parazit, nechce se vzdát svého hostitele, ale ani ho zpravidla nechce zahubit (to jen v případě například zásadních společenských změn, kdy parazitovi hrozí ztráta profitu a spočítá si, že více vydělá na válce).

2 0
možnosti
PN

P71e15t57r 44N80e64d21v79ě13d

27. 5. 2019 12:32

Je to jak v začarovaném kruhu, zajisti se se na důchod, šetři si, peníze ti požírá inflace. Investuj do bydlení a když budeš, odměníme tě ještě 4 mi procenty. Investoval jsi? Chceš svůj byt pronajímat? Můžeš, ale nájemník bude mít větší práva než ty, jako majitel. Nechceš mít starosti, raději necháš byt, prázdný? Přijde větší daň? Co vše se ještě zdraží, abychom byli zadlužení úplně všichni?

4 0
možnosti
JM

Akorát hlavně nikde nevidím, KOMU to všechno dlužíme ...

3 0
možnosti
Foto

J59a85n 94C69i29b45u66l94k97a

29. 5. 2019 12:01

ONI nejsou vidět, ale existují a žádná demokracie na ně neplatí...

1 0
možnosti
Foto

O34t69o 10K33o53s69e19č49e64k

27. 5. 2019 10:52

Od roku 1989, ženou banky a politikové tohoto státu lidi do Amerického dluhového systému. Hlavně co se týká bydlení. Jsem zvědavý na další bankovní krizi. Zatím všichni zainteresovaní uměle drží ekonomiku v plusu.

2 0
možnosti
Foto

Není již pozdě bíti na poplach. Tato doba odnaučila lidi myslet do budoucnosti, zajímá je jen přítomnost a k tomu jsou nápomocny všechny ty reklamy, které se plíživě vtírají do domácností.Jsou to ty na nákup zboží a hned za nimi ty, které nám dovolí ho umožnit i když na něj nemáme, nabídky na půjčky, hypotéky se valí z obrazovek a všechny podle slov výhodné. V žádné z nich není dovětek, jako na cigaretách o škodlivosti kouření, dluhy vám ničí život.

Rozbité rodiny, spousta bezdomovců a stále nižší úroveň střední třídy, to je málo pro alarm, zastavte to bláznivé utrácení peněz, které vám nepatří a které později splácíte s velkým úrokem, to je cesta do pekel a nejen jedinců, ale celé naší společnosti.Rv

4 0
možnosti
IK

Ne že bych v zásadě nesouhlasila se zásadou "nejdřív vydělávat, pak utrácet", ale jak potom chcete řešit bydlení?

I kdyby byli rodiče lidí ve věku, kdy mají opouštět hnízdo a zakládat rodiny, ochotni jim poskytnout azyl, tj. nechat je bydlet ve své domácnosti do doby, než si "mladí" ušetří na vlastní bydlení, stejně by to nefungovalo. Ona totiž inflace a rostoucí ceny nemovitostí pohodlně stihnou polykat hodnotu úspor.

Ale i kdyby se "přepálená" cena nemovitostí měla v dohledné době dlouhodobě zastavit ve svém růstu - částku, za kterou se dá pořídit bydení, nelze prakticky v dohledné době ušetřit. Kdyby si například rodina chtěla ušetřit během 15 let na dům nebo byt k pohodlnému bydlení čtyřčlenné rodiny, musela by počítat s částkou zhruba 7,5 milionu, to jest ušetřit půl milionu ročně. Tu rodinu, která to dokáže, chci vidět. I kdyby se hypotetická rodina spokojila s bydlením na krajně neatraktivním místě, kde jsou nemovitosti levnější, řekněme za polovinu, potom by se od nich stále čekalo, že ušetří 250 000 Kč za rok, to je skoro 21 000 Kč za měsíc. Nemluvě o tom, že pokud se uchylíte k pořízení obydlí levného, znamená to obvykle také vzdáleného od místa změstnání a občanské vybavenosti - což sebou nese náklady (přinejmenším na dopravu), takže co ušetříte na pořizovací ceně, spolkne cestování a třeba nemožnost zaměstnávní obou partnerů po narození dětí (někdo musí děti dopravovat do školy, k lékaři, na kroužky ...). A pokud by hypotetická, na vlastní bydlení šetřící, rodina nechtěla nebo nemohla bydlet u rodičů, musela by si ještě v průběhu šetření platit nájemní bydlení, přičemž nájmy často dosahují výše splátek případné hypotéky. To už ta hypotéka roztažená až do důchodu vyjde skoro levněji, ne?

Tak, paní Šichtařová, teď raďte!

3 0
možnosti
PP

Ti, co si vykřičeli vyšší mzdy, tak samozřejmě tím vzrostly ceny O to vykřičené zvýšení mezd). Pokud máte vyšší mzdu, tak vás vyšší ceny tolik nebolí. Ale jak se projeví ekonomická recese naplno, tak vrátí nezaměstnanost a někdo na ty vysoké ceny mít nebude a bude křičet, že ceny jsou vysoké. Ano, budou, kvůli jeho zvýšené mzdě, o kterou právě přišel.

1 2
možnosti
JV

Pane, já vás úplně vidím, jak zodpovědně kategoricky protestuje, když vám chce zaměstnavatel zvýšit plat. Fakticky.

4 1
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,22
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články