Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R85o78m27a39n 42K10o11z54e74l

23. 5. 2019 20:17

Není sprosté. vzpomínám si na Miloše Zemana v TV debatě (jmenovalo se to Kotel). Jeden pán se do něho navezl, že neví, zda ho má oslovovat soudruhu. Zeman ho bezvadně setřel, že mu tak klidně říkat může, že soudruh je krásné slovo, které komunisti zprofanovali.

2 0
možnosti
ZS

kdysi jsem četla jakousi knihu lehce erotickou, kde padlo sousloví soudruh v rozkoši ... tak nevím ;-D

1 0
možnosti
JS

Hezký článekR^R^R^. Oni nám komunisti pomrvili ještě taky třeba rudou barvu, pěticípou hvězdu nebo třeba pionýry. Jejich pohrobci k tomu přidali třešně. Holt na ně sedí to přísloví, že kam šlápnou, tam tráva neporoste.

6 0
možnosti
ZS

prosím, prosím, taky karafiáty!

3 0
možnosti
Foto

Záleží na tom, kdo ho použije. Pokud to bude NEkominusta, bude neprodleně smazán. Dokonce i zdejší admini chápou, že komunista toto oslovení z historických důvodů používat musí, proto mu bývá tolerováno (přece nebudou utlačovat minoritu, že)

1 1
možnosti
VV

Dekuji za moudre vysvetleni. pochopil jsem, ze jako nekomunista takto komunisty oslovovat nesmim. I, kdyz v mem pripade slo p prevypraveni 60 let stare udalosti a zadne osloveni. :-)

4 0
možnosti
Foto

Nejen soudruzi páchali a páchají zlo. Komunizmus je možná černý, ale zbytek světa není černobílý.

4 0
možnosti
Foto

Souhlasím, nekomunistický, svobodný svět určitě není černobílý. Je mnohabarevný kulturně, názorově, geograficky, atd. Vím, že otevřený, mnohabarevný svět má svá rizika, ale je krásný, miluji ho, jsem rád, že mohu žít v něm. Vždy se najdou lidé, kteří svobodu zneužijí a nikdo není imunní vůči náchylnosti ke zlému. Ale i přesto, ta neuvěřitelná životaschopnost otevřeného svobodného světa je fascinující. Z pozemského pohledu viděno, nic lepšího neexistuje.

V kontrastu proti tomu mohu potvrdit, že jsem velkou část života opravdu strávil v komunistickém režimu, vím dobře, že právě on protlačoval svoji velice zúženou, černobílou vizi světa. Činil tak za jakoukoliv cenu, zcela pravidelně i násilím.

Děkuji za zastavení a přeji Vám vše dobré. :-)

5 0
možnosti
MS

R^ Podobný osud potkalo více slov a nejen z důvodu politické diskreditace, viz věta z klasiky Babička šukala po kuchyni. Poláci to mají stále jako normální slovo.

Mimořádnou odolnost ukázali skauti, kteří i po Hitlerovi stále používají slovo vůdce.

3 0
možnosti
VV

Jiste, i to slovo zacinajici na M, ktere zdejsi automat vubec nepovoli napsat, melo v dobe napsani babicky uplne jiny vyznam.

2 0
možnosti
Foto

Bratr vlastní "mayovku" z r. 1941 - Old Surehand a tam se trapeři označují jako "soudruzi" zcela běžně.

To jen tak jako perlička na okraj; jazyk a reálie se samozřejmě vyvíjejí podle dějinných událostí a souvislostí.R^

5 0
možnosti
Foto

Taky jsem měl krásné staré mayovky zděděné po rodičích. Pocházely ještě snad z první republiky a byly v nich ilustrace od Zdeňka Buriana. Měly ošoupaný hřbet, jak byly snad stokrát čtené a šly z ruky do ruky. Slovo soudruh se tam vyskytovalo.

Jasně, vím, že je to starý a docela hezký výraz. O to větší je vina komunistů, kteří to původně pozitivní slovo tak strašně znectili.

4 0
možnosti
JH

J11a98n 55H13a33r49v54a85n

23. 5. 2019 17:26

Tak takhle by to souzi nešlo, demográcije áno, ale vocaď až pocaď! 8-o

3 0
možnosti
Foto

No jo, ale mnozí, nejenom komunisté obviňovali stejně tak kapitalismus z Vámi uváděných hříchů. A nelze říci, že by neměli pravdu.

Fakt bych si chtěl přečíst jednou knihu, kterou měl Lenin ve své osobní knihovně: Zločiny kapitalismu (ve francouzštině).

A hlavně, kdyby nenechal car popravit bratra Iljiče, mohl být klid.

0 1
možnosti
MM

Kapitalismus je ekonomický systém, komunismus zvrácená a zločinná ideologie!

5 0
možnosti
  • Počet článků 1005
  • Celková karma 22,41
  • Průměrná čtenost 1189x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy