Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VD

Komunismus nikde na světě nedokázal vybudovat prosperující společnost pro všecky. Všude to skončilo stejně, původně bohatá země se stala zaostalou.

3 0
možnosti
Foto

Také nikde ani ještě nezačal existovat komunismus

1 0
možnosti
PK

Paní myslí asi tzv. reálný socialismus. Asi jí chybí VUML:-)

3 0
možnosti
Foto

Celý problém spočívá v tom, že i ten tzv. reálný socialismus fungoval v podmínkách kapitalistického obklíčení. A bez svobodného mezinárodního obchodu není možné budovat prosperující společnost pro všechny.

1 0
možnosti
PB

A bez svobodného mezinárodního obchodu není možné budovat prosperující společnost pro všechny.

Takže RVHP vám nepřipadlo jako svobodný mezinárodní obchod? Opravdu? a kolik vydrancovaných států byste si jako mezinárodní obchod představoval? A víte o tom, že komunistická ideologie měla za cíl jiné hospodářské systémy zničit kým a ne si je hýčkat, že? Tak s kým byste chtěl obchodovat, filosofe?

0 0
možnosti
Foto

1) RVHP bylo toliko náhradní řešení. Máte to v názvu, bylo to pomoci.

2) Nic nevím o tom, že by komunistická ideologie si kladla za cíl, měla a mohla zničit jiné hospodářské systémy. Jak a čím? Hesly? Psaním traktátů?

2 0
možnosti
PB

P79e19t79r 87B56u91r52i35a78n

20. 5. 2019 10:43

Náhradní řešení místo čeho? RVHP bylo 11 států, z nichž jeden se skládal z dalších 15 republik, které mezi sebou obchodovaly za zvýhodněných podmínek. A ani tahle síla, včetně dalších spřátelených zemí jako je Čína, tedy třetina zeměkoule se nedokázala hospodářsky prosadit tak, aby dokázala, že socialismus je funkční model. Bída, zmar a zaostávání, které bylo markantně vidět právě v porovnání s kapitalistickými státy. Ty kdyby nebyly, tak by bylo komunistům hej. Mohli by tvrdit, že takhle to má být a díky jejich vedení se máme ještě moc dobře v porovnání se středověkem. Jenže ouha. A tak nezbylo než žalovat, že ten zlý kapitalismus jim pořád ubližuje.

A ano, komunistická ideologie měla opravdu za svůj hlavní cíl šíření rudé ideologie do celého světa, Dokonce tvrdila, že je to nevyhnutelný dějinný výsledek vývoje. Pokud si to nepamatujete, tak buď lžete, nebo o ní z nějakých důvodů vůbec nic nevíte a potom je divné, proč o ní chcete diskutovat.

0 0
možnosti
Foto

Čína a spřátelený stát?

Socialismus jako funkční model může fungovat, až bude zaveden ve všech státech světa, čili na celé zeměkouli. Teprve pak bude možné posoudit, zda se jedná o funkční systém, či nikoliv.

Mimochodem, naši kapitalisti doslova naříkali, že se sovětské Rusko odstřihlo od světového kapitalistického trhu, protože ztráty, které jim tímto vznikají, nelze unést a volali po vojenské intervenci.

Kdyby kapitalismus zůstal omezen na Lucembursko, co myslíte, jak by to s ním dopadlo?

Ad poslední odstavec. Nevím o tom, zcela určitě mě přesvědčíte citací z Programu KSSS. Já naopak si pamatuji tézi o možném mírovém soužití států s různým společenským zřízením.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1263
  • Celková karma 21,60
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik