Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji za článek, je užitečný. Je nutno uvádět lži soudobé propagandy na pravou míru. Karma R^

2 2
možnosti

Soudobé?! Jste, jako obvykle, úplně mimo, ovšem politicky je Vám jasno. (A tak to má byť, Jasánek.)

6 1
možnosti
Foto

Fotografie je podvrh. "Když vojín Michail Minin a tři jeho spolubojovníci vyvěšovali poprvé sovětskou vlajku nad Reichstagem v rozbombardovaném Berlíně, nikdo je při tom nefotografoval. Bylo 30. dubna 1945 a od Mininovy skupiny to byl skoro šílený kousek. Navíc bylo půl jedenácté večer a úplná tma, kterou problikávaly jen záblesky explozí a požárů. S tehdejší technikou bylo fotografování naprosto vyloučeno."

Zdroj: https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/podvod-smutny-zivot-autora-snimku-o-sovetskem-vitezstvi_424003.html

Jevgenij Chalděj zinscenoval "náhradní" fotografii na rozkaz nadřízených později. Podařilo se mu to až 2. května 1945, zatímco skutečné datum dobytí Reichstagu bylo 30. dubna 1945. Součástí inscenace byla stafáž tří vojáků, které si fotograf pro scénu vybral a vystoupil s nimi na střechu. Tak vznikla fotka, na níž figuruje Ukrajinec Alexej Kovaljev spolu s Bělorusem Leonidem Gorjačevem a Abdulhakimem Ismajlovem z Dagestánu.

Autor fotografie také provedl celou řadu retuší, aby vytvořil v pozadí dramatickou kulisu s kouřem a plameny, jakoby se v Berlíně ještě bojovalo a vznikl tak dojem, jakoby se jednalo o údajně autentický snímek ze dne dobytí Reichstagu.

Nicméně faktem zůstává, že neautentická fotografie se stala se stala symbolem porážky nacizmu.

Osudy autora slavné fotografie však nebyly veselé. Vděku se od totalitního režimu nedočkal.

Dále už jenom poznámky: Pokud ty druhé hodinky byly naprosto čisté a čestné, pak byl nesmysl je retušovat. :-)

Od pamětníků existuje celá řada vyprávění o tom, že ruští vojáci mívali ruce hodinkami "vyzdobené" od zápěstí až po loket. Skutečnost byla taková, že rychlokurz ruštiny pro domácí obyvatelstvo začínal rozkazující větou "Davaj časy!". Ale to je dávná minulost, nemá cenu ji pořád přikrašlovat... Věci se prostě staly a už se neodstanou.

11 0
možnosti

Děkuji, tento příběh fotografie jsem už nechtěl psát, mám totiž dojem, že je to obecně známý fakt a čtenář si to může lehce najít na netu.

5 0
možnosti

J76i61r37i 73B68o40r

19. 5. 2019 11:04

Nic proti vítězům ale hodinky měli na rukou již při osvobozování Moravy. Známe "davaj časy" .

2 0
možnosti
Foto

Taky známe, že ti si vzali nějaké časy, byli zastřeleni.

1 1
možnosti

Dobře popsáno. Polemizovat by se snad dalo jedině ohledně toho obejití. Obejít a izolovat se dá ve válečných operacích cokoli.

1 1
možnosti

:-)........Pěkně napsáno a hlavně......doloženo fakty, ne, přibarveno fantazií autora, jak se dnes u některých zhusta děje! R^R^R^!!

6 0
možnosti

Hodnotím to stejně.

5 1
možnosti
  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,06
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik