Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Vliv řepky na sucho u nás je marginální.Je celá řada jiných zásahů způsobených člověkem, které jsou zcela prioritní, nemá význam je tady vypočítávat, které působí sucho a globální oteplování.Kdyby si ekonomové a mnozí politici nehráli na Bohy a nestrkali nos do toho čemu nerozumějí, / u nás především Klaus, Zeman/, a nechali jednat zemědělce, lesníky, biology, i tolik v článku zatracované ekology, byla by celková situace, a to celosvětově a samozřejmě u i u nás docela jiná.

3 3
možnosti
VD

Nic proti začátku, ale pak to nějak skřípe. Lesníci (lesáci) se ukázali jako odborníci co se týče brouka (lýkožrouta, kůrovce), kdy ho nechali přemnožit a teď zase začnou vymýšlet jak zabránit erozím, vysychání a budou masivně zalesňovat (mortalita výsadby v těchto podmínkách až 80%), biologové mají své oblasti, které si hýčkají, zemědělci pořád brečí, že je sucho, mokro, zima, horko a zelení ekologové jdou jen tam, kam jim někdo určí. Pravdou je, že by jsme měli přírodu chránit a pomáhat jí, ale nesnažit se jí předělat k obrazu svému.

5 0
možnosti
KJ

Příčiny sucha (předkládám k diskuzi):

- Podíl lesů se zmenšil pod kritickou úroveň. Les je schopen zadržovat velké množství vody a ochlazovat krajinu, zvlhčovat vzduch. Na takových místech jsou častější srážky. Může za to: člověk, kůrovec.

- Meliorační zásahy do krajiny - voda rychleji odtéká. Může za to: člověk.

Na polích nehospodaří vlastníci. Ti by si neničili vlastní půdu. Velká část půdy je pronajatá. Stát nastavuje systém tak, že není výhodné zachovávat kvalitní ornou půdu.

- Řepka - pole pro pěstování nepotřebuje hlubokou orbu - je to levnější, ale půda ztrácí dobré vlastnosti. Nejvýhodnější je pěstovat řepku pořád dokola. Dříve: střídání plodin, meziplodiny ...

- Kukuřice - půda ztrácí schopnost zadržovat vláhu, voda buď odplavuje půdu nebo prosakuje do spodních vod i s rezidui herbicidů a pesticidů.

- Globální dočasné jevy (např. El Niño).

- Globální dlouhodobé jevy (množství CO2 v atmosféře, Golfský proud..)

+ další příčiny,

Nyní stačí ke každé příčině doplnit:

- jako měrou se podílí na zhoršování situace - jak je možné a nákladné něco proti tomu dělat. Výsledkem by mělo být, co dělat a jestli to pomůže, nebo tady bude poušť. Zajímavě pojednal o klimatických změnách Petr Kubáč: http://petr-kubac.blog.cz/1903/rostliny-nas-jednou-zabiji

4 0
možnosti
JB

J55a34n 55B67u77r76i42a40n

27. 4. 2019 0:41

Podíl lesů paradoxně stoupá - máme jich nejvíc za posledních několik století. Viz třeba:

https://images.app.goo.gl/KS7BLk6cZyqSs8yh7

Melioarace - souhlas. Krajinu jsme ve vlhkých dobách odvodnili.

Řepka - pod řepku se normálně oře. Ale ona ta orba má i svá negativa - tím, že půdu provzdušníte, tak umožníte bakteriím, aby rozložili organickou hmotu až na CO2. A půda bez organiky vodu zadržuje špatně.

A ty poslední připomínky souvisí s globální změnou klimatu.

3 0
možnosti
RP

Jinak problém sucha podle mne není v tom, co je na poli, ale v tom, co dříve bylo mimo pole. Neboli za komoušů, aby se získaly co největší rozlohy polí, se zasypávaly a odvodňovaly bažiny a prameniště, ničily meandry vodních toků, zatrubňovaly otevřené potoky a vlhké příkopy nebo se sváděly do úzkých betonových koryt, meliorovaly a odvodňovaly vlhké louky....

Prostě všude, kde to šlo, se rozšířilo pole, aby se mohlo produkovat potraviny a kde byla vlhká na pole nevhodná půda, ta se zase odvodňovala a různě upravila, zase aby tam mohlo být pole.

Z hlediska vlhkosti se biotopy od průměrně suchých typických polních biotopů až po všelijaké menší místní úplně mokré biotopy sjednotily tak, že všechna tato plocha byla nakonec průměrně suchá, typicky "polní" a taky pole na nich vznikla. Podle mně takhle na každém katastrálním území přibylo minimálně 5 % rozlohy polí, na úkor všelijakých vlhkých či úplně vodnatých biotopů. Po sametu se to nenapravovalo, ale ještě "dokončilo".

Výsledek je ten, že pokud je srážek průměrně, tak to nevadí a o těch 5 - 10 % zvýšení ploch polí je vyprodukováno víc potravin a majitelé těchto pozemků tak mají větší zisk. Pokud ale je nedostatek srážek jako nyní, tak se celá tato plocha jako celek posune z oblasti optimální vlhkosti do oblasti sucha, kdy pole nemá výnosy.

Zatímco když byla dříve těmi menšími vlhkými a mokrými biotopy krajina prostoupena, byla odolnost těch polí proti suchu výrazně vyšší, protože vlhké a mokré biotopy ty pole do podstatné míry zásobovaly vlhkostí, ať už průsakem v půdě nebo přenosem přes odpařenou vodu a zkondenzovanou rosu.

8 0
možnosti
RP

Mě by zajímalo, proč si Šichtařová myslí, že řepka kořeny před nezpracovanou půdou v hloubce uhne a koření pak mělce, zatímco jiné plodiny, například obilí asi podle Šichtařové jdou kořeny do hloubky, jedno jestli zpracovaná nezpracovaná a udusaná půda, jako hornická sbíječka.;-D

Možná na vině není řepka, ale (u některých lidí) povinný antibabišismus.;-D

Jinak, když se pomine produkce biponafty a tak spalování řepkového oleje v motorech, každých asi 5 hektarů řepky zachraňuje jeden hektar tropického pralesa. Protože právě cca 5 hktarů řepkového pole ( nebo 10 hektarů slunečnicového pole) vyprodukuje stejné množství oleje jako jeden hektar tropické plantáže palmy olejové.:-)

6 2
možnosti
RP

teda já jsem tam nasekal překlepů. :-( Nějak nemám dnes den.:-(

1 0
možnosti
PD

P60e11t47r 16D42y34n90t13a44r

26. 4. 2019 18:55

že by mi to nějak zničilo všechny ty motory jsem si nevšiml a každá koruna co vyrostla na našich polích, je koruna kterou jsem neposlal do Ruska nebo Arábie za ropu

1 2
možnosti

Kdo sleduje média, ví minimálně od 2013, že máme vážné vodohospodarske problémy. A ona řepka je hodně vidět, protože je žlutá a protože Babiš, ale ty nosné problémy jsou nakonec jinde a jsou mnohem komplexnější. Aspoň, že zmínila ty velké lány.

6 0
možnosti
RP

Oby ale ty velké lány jsou důležitou podmínkou k tomu, aby se mohly použít velké specialiszované stroje. A kde se mohou na pěstování zemědělských plodin použít velké specializované zemědělské stroje, tam se ty plodiny priodukují výrazně levněji než kdo vůbec může dosáhnout někdo na malých polích.

řešení není v rozkouskování velkých lánů, ale v ekologických úpravách těch velkých lánů tak, aby zůstaly velké, ale aby se nepříznivé jevy minimalizovaly.

0 0
možnosti

Neměla byste nějaké upřesnění ohledně "krutého hladomoru vyvolaného suchem " v 18.století? Nejhorší hladomor tohoto století byl počátkem sedmdesátých let vyvolán právě přemírou vody.

V roce 1947 sice sucho bylo, ale nedostatek obilí způsobilo především vysídlené pohraničí. Celá fraška s dodáváním obilí ze SSSR byla jen politická hra. a jak dlouho to znalci papouškují po komančech!

2 0
možnosti
PS

P74a35v67e51l 81S81i84t86a88ř

26. 4. 2019 15:18

Všem spravedlivě rozhořčeným a vyčítajícím autorce, že řepka nemá vůbec mělké kořeny, ale naopak ty nejhlubší atd... dočetli jste až na konec??? je tam pozn. hvězdička+závorka... vypadá to asi takhle... *)... zkuste to, možná si ušetříte čas i nervy.

0 0
možnosti
JD

Poznámka byla zřejmě přidána dodatečně. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Mně se líbí, jak na jednu stranu EU Babiše vyšetřuje a dělá na něj ty ty ty, a na druhou stranu si ho doslova - pěstuje...

3 1
možnosti
JH

Souhlasím s paní Šichtařovou, že největší nepřítelem přírody jsou" ochránci životního prostředí"-např.biopaliva, bioplynové stanice, blokace dopravních staveb, atd.

Jinak ale článek si dost odporuje. Zemědělci jsou podnikatelé a proto pěstují to co nejlépe a nejvýhodněji prodají. Tak proč se jim to vyčítá. Proč se nevyčítá průmyslu, že vyrábějí hlavně auta? Dotace byly původně také výhodné pro obě strany, ale jako všechno se začali zneužívat a protože je v nich moc peněz, tak je vzájmu těch nejmocnějších je udržet- netýká se jen pana Babiše. A řepka na českých polích je také jenom zveličená- je to samozřejmě plodina zlepšující strukturu půdy a po sobě se pěstovat nedá.Bohužel její cena umožňuje maximální využití chemie!

4 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články