Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

NO, jen bych od paní autorky rád viděl jeden článek skutečného ekologa, který doporučuje pěstování řepky, kukuřice jako biopalivo etc. Tedy pokud za ekology nebere ty, kdo šéf Agrofertu dosazuje jako ministry životního prostředí...

0 0
možnosti
JK

DOTACE JSOU ZLO!!! Zejména v zemědělství, jediné obhajitelné je dotování investic u nejmenších farem, kde finančně nedosáhnou na moderní vybavení. Ztratilo by smysl sdružování ve velkých družstvech a vyplatilo by se hospodařit v malém. Pak by vznikali remízky, rybníčky i mokřady, to je pro malé farmy typické. Nutné by bylo i rozbít monopol výkupu produktů, zase zastavením dotací to by také vedlo k výraznému snížení prosperity supermarketů a tedy větší konkurenceschopnosti menších obchodů.

Jak bylo správně řečeno bez celkové změny v EU je to v podstatě nemožné i když takové megaagropodniky jako u nás, jsou v EU spíše výjimkou (v poměru celkové zemědělské půdy daných zemí).

3 0
možnosti
RB

Když půjdeme ke kořenu všech těch příčin, tak nám stejně jako u řady jiných podobně populárních témat nakonec zůstanou dvě: restituce a privatizace.

0 0
možnosti
ZB

Další ukázka kontraproduktivních dotací je odvoz odpadu po lesní těžbě z lesa do spaloven. Biohmota (větve a odřezky) by měla zůstat na místě, aby vytvářela zakrytí půdy a snižovala odpar vody a redukovala plevel. Místo toho se se shrabe až na čistou zeminu a skončí ve spalovně. Na mýtině pak vznikne poušť, na které mají semenáčky malou šanci na přežití. Tak hospodaří lesní odborníci z Českých lesů.

6 0
možnosti
JF

Ekologové a ekonomové by si s klidným svědomím mohli podat ruce. Naštěstí příroda je mocná čarodějka a s nějakou "nákazou lidmi" si celkem snadno poradí. Viz např. experiment tohohle pána: https://cs.wikipedia.org/wiki/John_B._Calhoun

Pokud nechceme býti jen nákazou (vyrážkou na jinak pěkné planetě Zemi) je potřeba na svět okolo sebe hledět v co nejširších souvislostech. A ne jako ona dnes tak slavná Greta, která má ve svých šestnácti letech za sebou možná mnohem větší uhlíkovou stopu než stoletá stařenka žijící celý život na zaostalém venkově.

Venku konečně začalo doopravdy pršet, po čtyřech týdnech.

7 0
možnosti
VB

Nějak mi tam chybí, co pěstovat místo řepky, a jak zemědělcům vynahradit chybějící finanční výpadek. V Ralsku v bývalém vojenském prostoru vznikla lesostep a v bývalých vystěhovaných vesnicích zmizela ze studní voda. Takže nechat půdu ladem sucho neomezí. Obilí je podle mě mnohem horší. Takže tento článek je tak trochu "od nikud nikam".

0 2
možnosti

Voda zřejmě nedojde, jen má různá skupenství a různou kvalitu a po Zemi se ráda a dost často přemisťuje.

1 0
možnosti
Foto

M18i28l48a66n 88B49í10l84ý

28. 4. 2019 8:21

Ze začátku to vypadalo, že paní Šichtařová konečně začíná chápat jak jsou "ekonomové" (a jejich řízení světa) nebezpeční pro lidstvo a zemi. Pak už to začala pomalu přehazovat na jiné. Ale onen "viněný" stát, případně ekologové jsou zase nejvíce a především ovlivňováni "ekonomy", kteří jsou velmi užitečnými pohůnky "mozků zatemněných mamonem".

4 0
možnosti
JV

Drahá paní Šichtařová, Váš ekonomický pohled je velmi výstižný. Rozhodující je vždy motivace pro to, aby se člověk nějak choval. A tam hmotný přístup převažuje. Ovšem není radno podcenit i ideologii jako motiv chování.

Jen prosím rozlišujte ekology od ekologicky se tvářících amatérů. Ekologie je vědní disciplína stejně jako ekonomie a těch troubů, kteří se na obě disciplíny nabalují je víc, než těch, kteří k tomu mají vzdělání. :-)

2 1
možnosti
Foto

M80i35l68a76n 17B18í13l76ý

28. 4. 2019 8:24

Ekonomie je "pseudověda" často se snažící ignorovat základní přírodní a fyzikální zákony.:-)

0 3
možnosti
Foto

Nojo, jenže sucho je z nedostatku dešťových srážek (všimněte si, že dlouhodobě neprší), a deště k nám obvykle přicházejí odjinud, tedy z jiných částí kontinentu. No a když nezaprší, můžeme se třeba stavět na hlavu - stejně bude sucho. Co s tím?

5 2
možnosti

Třeba jít proti současným opatřením v krajině, která jsou na rychlý odvod vody a přejít na opatření pro zadržení?

8 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS