Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

Pro zájemce vyčerpávající srovnání jaderných havárií

Černobyl a Fukušima

http://www.osel.cz/6247-ernobyl-a-fukusima.html

Velmi důležité je, že se daří zvyšovat důvěru zákazníků v nezávadnost produktů fukušimských farmářů a rybářů.

Fukušima I po osmi letech

http://www.osel.cz/10411-fukusima-i-po-osmi-letech.html

1 0
možnosti
Foto

Trochu pozdě ale reaguji prosbou: Proboha hlavně se nedejte od psaní odradit někým, kdo vám rozhledem nesahá ani po kotníky. Děkuji za zajímavé články.

3 0
možnosti
PV

P97a23v47e35l 74V58é14b33r

28. 4. 2019 9:16

Tak pod tohle se podepíšu všemi deseti.

1 0
možnosti
RP

Paradoxně ztráta, kterou tehdejší Sovětský Svaz utrpěl ve formě Černobylské havárie se dlouhodobě ukázala jako velmi výhodná investice do budoucnosti dnešního Ruska.

Totiž nebýt této havárie, zelení v Evropě a jiných rozvinutých kapitalistických státech či regionech by strach z atomu asi nevyužili jako svůj výtah k moci nebo aspoň ne v takové obrovské míře. Nepodařilo by se jim zařídit odklon těchto států od rozvoje využívání jaderné energie a tím by tyto státty neuvolnily Rusku a potom Číně přední místa v rozvoji jaderné energie.

Dnes je situace taková, že Rusko a Čína mezi sebou soutěží o jaderné zakázky v zemích třetího světa, jako třetí v pořadí se vynořuje Indie, zatímco ty rozvinuté kapitalistické země plus k tomu Evropa mají potíže vůbec podíl atomu na výrobě energie udržet a nezačít se díky tomu propadávat z předních míst na žebříčku světových ekonomik dolů.

5 0
možnosti
WW
VZ

Napadá mne jediné slovo. Proč? Proč sakra lidi mají tendenci psát o věcech, kde zjevně mají jisté mezery ve znalostech? Článek je čtivý, proti tomu nic, ale ty naprosto základní minely v pojmech, to přejít nelze. Jen namátkou. Reaktor RBMK byl varný typ, což ovšem znamená, že žádné parní generátory neměl. Pára vznikala přímo v aktivní zóně reaktoru. Parní generátory jsou základní a nedílnou součástí elektráren s tlakovodními reaktory, kde zajišťují předání tepla z primárního - reaktorového okruhu do okruhu sekundárního - turbínového.

Do reaktoru se samozřejmě nepřivádí studená voda, protože takové teplotní šoky by žádné materiály nevydržely a pokud ano, tak ne dlouho. Přivádí se tam takzvaná napájecí voda, jejíž teplota se zpravidla nachází mírně pod teplotou sytosti. Vždyť to napájení reaktoru vodou jde poznat i z toho jednoduchého schématu na obrázku.

Při tom testu šlo o to, zda je možné nějakou dobu napájet vlastní spotřebu bloku, cirkulační čerpadla, napaječky atd. z dobíhajícího posledního turbogenerátoru. Rotor turbíny a generátoru se totiž díky své značné váze vyznačuje vysokou setrvačností. Test sám o sobě by až takový problém nebyl, kdyby se obsluha a hlavně pan inženýr Djatlov, jehož heslem bývalo, že problémy nemají reaktory ale lidé, nechovali tak, jak se chovali.

2 0
možnosti
DT

Vaše ostatní znalosti tématu souhlasí - a já za kritiku proto děkuju. Když mi dáte přesnou terminologii, opravím to v blogu, zjevně víte, o čem mluvíte a nepřišel jste se jen vytahovat (i takové věci se mi v minulosti stávaly).

A proto, že víte o čem mluvíte - mohl byste to s Ďatlovem trošku rozvést? Zajímá mě to. Děkuju a přeju hezký den, Václave. R^ Jsem ráda, že tu mám někoho, kdo je z oboru a může dát k dispozici třeba nějaký další střípek do mozaiky.

2 0
možnosti

Dano, nikdy by mě nenapadlo spojovat havárii v Černobylu s rozpadem CCCP. Vážně. Jak jsem si to přečetla, došlo mi, že to tak muselo být. Díky za tu vzpomínku na událost, která ovlivnila - a bohužel zmařila - tolik lidských životů. Je dobře, že jste to rozebrala odborně, technicky. Mýtů už bylo vážně dost. Ono to samotné je dost strašné. Paradoxem bývá, že oni "bezejmenní hodnostáři", kterých se tehdy personál tolik bál, ti to asi přímo neodnesli. Platili ti nevinní - a stateční. A platí stále. Doufejme, že k podobnému případu už nikdy nedojde.

1 0
možnosti
DT

R^ Mýtů je strašně množství. Nikdo z nás, kdo o tom píšou tam nebyl, takže zbývá než se spolehnout na svůj úsudek a dostatečné množství správných informací.

Existují dva hlavní proudy.

Komunistům podobní se snažili hodit vinu na obsluhu. To považuju za extrémně odsouzeníhodné - asi si všichni pamatujeme, jaká to byla doba. Poroučet a vyhrožovat ... a když se pak něco stane, tak všechno hodit na oběti...

Pak tady jsou Antikomunisti, kteří si jsou zase schopní vymyslet jakoukoliv pohádku, aby co nejvíc očernili Gorbačova a ostatní papaláše.

A oba tábory jsou ochotní vymyslet jakoukoliv konspiraci, aby podpořili svůj názor. Jde to až k zemětřesením o síle 9, které prý vyřadily reaktor z chodu ještě před pokusem apod. Ty nejhorší hoaxy se dají odhalit prostým zdravým logickým myšlením (zemětřesení by museli detekovat i jinde, navíc by zbořilo i ty tři ostatní reaktory...) - nebezpečné jsou ale všechny ty deriváty a odvozeniny, které začínají vypadat možně a smysluplně.

A to ani nechci zmiňovat následky Černobylu pro zdraví lidí. Tam je množství mýtů ještě mnohonásobně vyšší, přidává se k tomu honba za senzací a sebezviditelňování, případně chamtivost. Přidávají se k tomu chyby a dobře míněné výzkumy, kdy například existuje (dnes už oficiálně negovaná a stažená) publikace z roku 2005, kde prý našli zářením zdevastované myši. Později se mělo ukázat, že ty odchylky ve výstavbě DNA nebyly způsobené zářením, ale byly to odchylky, způsobené křížením dvou různých druhů myší - potomci měli kombinaci DNA těch původních dvou druhů.

Jsem ráda, že se vám můj blog líbil, opravdu se snažím do toho tématu vniknout a nedat se unést tím nebo oním směrem. Děkuju za milá slova i za návštěvu! Mějte moc hezký den, Dano. :-)

1 0
možnosti
DG

Opět díky,jasně vím,proč jsem Vám dal hlas.

0 0
možnosti
DT

Jste na mě moc hodný, děkuju. :-) A přeju krásný den, ať se vám vydaří, Dušane. R^

0 0
možnosti
Foto

Moc zajímavý blog,DanoR^R^:-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Jsem ráda, že se vám líbilo - vlastně jsem hrozně ráda, že tohle téma lidi pořád ještě zajímá. Krásný den, Šárko! R^

0 1
možnosti

Tedy technická stránka havárie proběhla trochu jinak!

Především to neměl být hazardní test, ale standardní zátěžový test,který je povinný (a proběhl u našich JE, jinak by nesměly do provozu)

U tohoto testu se zkoumá zda je elektrárna (pardon ne zda, ale ŽE ;-) ) schopna se odstavit při úplném výpadku vnějších zdrojů energie. Vzdáleně podobné havarii Fukušima. Pokud si vzpomínám tak limitním výkonem, pod který se nesměli dostat bylo 700MW.

On tam vznikl 'drobný' detail. Nedlouho před zahájením experimentu, ale už ve fázi postupného snižování výkonu přišel, pochopitelně vysoký politický, příkaz zvýšit výkon. Blížil se první máj a všichni chtěli řády povýšení a plácat se po ramenou za splnění plánu i v náročných podmínkách. Takže se šturmovalo (tehdejší termín). Tím se narušil naplánovaný průběh a od toho se odvíjejí i ty námitky proti pokračování.

Další příčinou je mizerná konstrukce. Plutonium bylo potřeba, bojovalo se za mír do zničení Země. Tak se uvedla do chodu pochybná konstrukce varného reaktou. Jeho slabinou je, že je z principu málo stabilní. Jakmile se voda začne vařit, tak bubliny pohlcují neutronový tok méně a jejich produkce tak prudce vzrůstá. Bylo to opravdu hraní si s ohněm. Finální příčinou ovšem byla katastrofální chyba projektu nebo snad zlodějna při výstavbě? Možná je odpověď někde v archivech. V každém případě na zásobníku vody chyběl vodoznak. A jak obsluha bojovala ve velmi obtížných podmínkách s nestabilním reaktorem tak zásobu chladící vody musela dopočítávat z bilance přítok, odtok. To není zrovna nejpřesnější. A v kritické fázi narazili na suché dno.

V kterémsi rozboru jsem četl, že se pokusili v zoufalství zasunout tyče pyro patronami. Na rozdíl od jiných typů tyče do reaktoru nepadaly ale zasouvaly se zespodu. Další netradiční řešení! To nestihli o pár sekund. Už se nezeptáme.

Společenské souvislost jsou posány naprosto skvěle!

1 0
možnosti
DT

Díky za námitku, ale nechápu tu polemiku. V blogu to mám napsané, že se jednalo o test, který měl být udělán už před uvedením do provozu, udělán nebyl, zkoušeli to dohnat o dva roky před tím, ale následně usoudili, že to nebyly ty správné podmínky - a další zkouška byla právě v tom roce 86.

Nemůžu souhlasit. Klasický zátěžový test by to byl v podmínkách klasického průběhu. Díky otravě aktivní zóny už to byl velice nezodpovědný test. Už tehdy se dobře vědělo, že se tam tvoří xenon, už tehdy se vědělo, co to znamená, když najednou při zkoušce spadne výkon reaktoru. Na tom není nic komplikovaného, to zvládne pochopit i laik.

Myslím, že ta věc s překračování plánu je hoax. Z několika důvodů. Kdyby chtěli nějak ovlivnit celkovou produkci energie tak, aby to bylo opravdu znát (a mohli za to být vyznamenáni) - zvýšili by dlouhodobě trochu výkon reaktoru. Ne že na poslední chvíli o pár hodin odloží experiment.

Potom se taky ví, na čí pokyn byl ten experiment krátce po poledni přerušen. Byl to dispečer jižního okruhu, který rozhodoval o tom, kolik energie z jaké elektrárny postupuje do sítě. Nechtěli odstavit Kyjev od zásobování elektřinou, to byl ten pravý důvod, to mi připadá opravdu jako daleko pravděpodobnější.

Ty ručně ovládané tyče tam měli zasunout operátoři z velína, přikázal jim to Ďatlov krátce po výbuchu - a to proto, že viděl na přístrojích, že se jim zóna nechladí a nevyrábí se žádná pára. O tom, že mají reaktor roztroušený ve strojovně v tu chvíli nevěděl, to se zjistilo až po nějaké době poté. Informace pochází přímo od Ďatlova.

Díky za zájem o věc. A krásný den, Pavle, mějte se moc hezky. R^

3 0
možnosti
KT

V době černobylské havárie jsem byl na vojně na Slovensku. Protože jsem vystudoval fyziku, začal jsem se zajímat o úroveň radiace. Podle tehdejších vojenských předpisů musel být u dozorčího každého útvaru dozimetr, byl však vydán rozkaz všechny dozimetry uklidit do trezorů. Typická ukázka myšlení tehdejší vrchnosti.

2 0
možnosti
DT

R^ Přesně - tak to popisuje spousta lidí, nejen v bývalém Československu.

V jaderné energetice jsou myslím nejvíc potřeba nezávislé aktivní složky, co na všechno dohlížejí - a nejsou vázané na nějakou politickou příslušnost. Sovětům se šeredně vymstilo, že to neměli.

1 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.