Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vrah z Christchurch by byl nejspíš rád, kdyby byl prohlášen za nepříčetného a duševně nemocného, a tudíž neodpovědného za své činy. Mohl by strávit zbytek života (nebo aspoň nějaký čas) v pohodlné léčebně, případně spáchat další zločiny. Nepochybně jde o psychopata, ale to neznamená, že neodpovídá za to, co provedl. Zřejmě je velké štěstí, že nejste psychiatrem, a ještě větší štěstí, že nerozhodujete na Novém Zélandu ani jinde o tom, kdo je duševně nemocný a vůbec kdo je kdo.

0 0
možnosti
Foto

Ani nevíte, jak se mi ulevilo, že jste mi to tak pěkně vysvětlil.

0 0
možnosti

V25á55c86l42a36v 45M80a87c75h

23. 4. 2019 18:44

jedno velké uzavřené psychiatrické oddělení pro všechny máme zhruba od cesty jistého pana Kolumba, před tím jsme měli pár měnších

1 0
možnosti
Foto

souhlas pane Václave- je však zajímavé jak některá historická fakta se zamlčují a jiná opakují stále dokola-viz níže pan Kavka a jeho reakce na poznámku o náboženských válkách kdy se křesťané vraždili navzájem-katolíci protestanty a opačně:-/

0 0
možnosti
Foto

Na tom se shodne asi každý, ale mnoho lidí už má najednou problém dívat se na vražděni nevinných jako na sprostý terorismus, pokud to dělá armáda. Pak jde najednou o vedlejší ztráty.

2 1
možnosti
Foto

Ještě to trochu doplním, protože etatisté mají opravdu v hlavě přepínač, který jim ze zločinu udělá v hlavě nevýznamný doprovodný skutek.

Pokud chceme nazývat terorismem zabíjení nevinných lidí, potom nezáleží na tom, jestli má terorista plnovous, amatérskou detonační vestu nebo nažehlenou uniformu s logem nějakého státu a formální hierarchii velení. "Groupthink" je společným jmenovatelem většiny lidského utrpení, které lidé sami sobě způsobují. Je neuvěřitelné jakého obrovského pokroku lidská genialita dosahuje ve vědě, vynalézavosti, forem spolupráce, medicíny a kdekoliv jinde. Jak je možné, že něco na první pohled tak primitivního jako je "groupthink" pořád ne a ne lidskou civilizaci opustit?

0 0
možnosti

J87o21s93e37f 96P80o85t42r

23. 4. 2019 17:27

To, o čem se tady bavíme není (až tak moc) názor, ideologie, ale především lidská psychika. Člověk má vrozený smysl pro vnímání transcedenta - to co ho přesahuje. Je dokonce dokázáno, že v mozku je oblast, která se stává při myšlení o transcendentnu (víře, nevíře, ateismu) aktivní. Jsou si toho vědomí i evoluční biologové, kteří tuto oblast mozku považují za slepou uličku vývoje, která dále vymizí.

Ale jde o to, že názor člověka o světě je nedílnou součástí jeho charakteru, ale jde také o to, že každý člověk věří, že jen a jen jeho názor je pravý, ale hlavně každý člověk chce, aby jeho názor dominoval.

To konečně vidíte i na této diskuzi, každý si myslí, že jen jeho názor je pravdivý, ostatní jsou méněcenné.

A když dominuje osobní názor a je podpořen tvrdou ideologií, jak je to v islámu, pak nastupují teroristé.

Mezi lidmi nikdy nebude mír, každý se snaží o dominanci svého názoru. Civilizace lidí je boj ideí.

1 0
možnosti

Celý vesmír je potýkání protikladů, ani civilizace, jakákoli, se z toho nikdy nevysmekne. Žádnou utopií se to nedá obejít.

0 0
možnosti

J61a62k67u41b 19Š60o18l83c

23. 4. 2019 16:27

Klečí vám na prsou Abelovský s Turnerem a nutí vás psát blogy z poslední doby? Dejte nějaké znamení.

2 0
možnosti
Foto

Nebojte se, nikdo na mě neklečí. To jen nemám rád, když někdo vraždí nevinné lidi, ať jsou to tihle, nebo tamti.

0 0
možnosti

Často se objevuje srovnávání terorismu muslimského, a terorismu ostatního, páchaného naopak na muslimech, s tvrzením, že je to stejné, ale ono není. Nesmíme zapomínat na Korán a další literaturu Islámu. Ani křesťané, ani ateisté nemají žádnou návodnou příručku o tom, že by měli likvidovat "bezvěrce", takže v nemuslimském podání bývá terorismus skutečně jen věcí vyšinutých jedinců. Ale v Islámu je útok na nevěřící zakořeněn přímo v jejich náboženské nauce a to je velmi podstatné. A samozřejmě, většina muslimů to takto dogmaticky nebere, ale pár takových se najde, a to obvykle stačí. A to srovnávání s nacismem je zde zcela namístě. Ono pokud by se i zde uplatňoval zcela individuální pohled, tak by se také třeba zjistilo, že řada nacistů si příslušné věci o nadřazené rase pouze myslí, ale nikdy by kvůli tomu nikoho nezabíjeli, a "radikální" je jen nějaké skalní jádro. Přesto je nacismus včetně propagace komplet zakázán, ale Islám přitom jako celek zakázán není, místo toho je snaha přistupovat k pachatelům individuálně. Představme si, jak by bylo složité vypořádávat se s nacismem, pokud bychom měli uplatňovat stejný přístup - tedy že většina nacistů je hodných, zlo páchá jen úzká skupina, kterou ale neumíme identifikovat, dokud něco neprovede...

4 0
možnosti
Foto

Uvedené údaje o počtu úmrtí v důsledku terorismu je vhodné vložit do globálního kontextu. Každý rok je ve světě podle údajů OSN zavražděných 437 000 lidí, což je 13x více než počet obětí terorismu. Pro srovnání počet lidí, kteří ročně zemřou na malárii, je podle Světové zdravotní organizace 438 000. V počtu vražd, které se staly mezi obyvateli USA na 100 000 obyvatel, jsou Spojené státy (4,5/100 000) přibližně stejně špatné jako Demokratická republika Kongo (5,2/100 000) a jenom o málo horší jako válkou rozvrácený Irák (6,5/100 000). Dá se říct, že při návštěvě Blízkého východu a Afriky budete ohroženi teroristy a při návštěvě USA, nejvyspělejší ekonomiky světa, budete zase ohroženi obtloustlým burgerholikem, který má dle ústavy právo držet zbraň. Občané USA zabijí podle statistiky CDC kolem 15 000 lidí ročně, tedy více než teroristé z Boko Haram a ISIS dohromady.https://finlord.cz/2016/04/terorismus-v-cislech-boko-haram-nemilosrdne-vrazdi-z-ruska-prichazi-dzihadiste-usa-ohrozuji-burgerholici/

0 0
možnosti

Mýlíte se Vladimíre. Ti co plánují sebevražedné útoky nejsou žádní psychopati. Jsou to lidé, kteří přesně vědí co chtějí a proč to chtějí. Z hlediska islámských útočníků se jedná o pokračující boj zahájený Mohamedem. Boj za islám, jakožto dominantní a jediné správné náboženství. Tyto lidi nežene nenávist jak bychom si mohli myslet, ale jejich víra v to co jim bylo předáno. Když Vás zabijí tak ne proto, že by Vás neměli rádi. Vy jako Vladimír Kroupa jste jim ukradený. Oni jen plní vůli Alláha. Odkaz Mohameda. Kdysi byl rozhovor jednoho francouzského novináře s Usamou bin Ladinem, ten řekl. Nemám nic proti lidem na Západě, ale nejde o mě, nejde o to co cítím, jde o islám o poslání a odpovědnost, kterou mám vůči Alláhovi a jeho poslovi Mohamedovi. Život se pak stává něčím podružným. Je rozdíl jak chápou víru lidé na Západě a lidé na Východě, jak to chápou muslimové a jak to chápou křesťané, jak to chápou ateisté. Křesťan chápe víru jak je již ve slavné poučce svatého Augustina a později svatého Tomáše. To je pojednání o souladu rozumu a víry. Na Západě je od počátku rozum používán pro zdůvodňování víry, vychází to i ze slavné věty apoštola Pavla. Nezhášejte oheň víry (Ducha) vše zkoumejte a dobrého se držte. Islám vychází z jiné zásady. O všem rozhoduje Alláh, co Alláh řekl (napsáno v Koránu) , co Mohamed dělal (sepsáno v Sunně) je pro muslimy závazné, následováníhodné a na věčné časy dané. Existují výjimky, ale ty jsou také dané, závazné a jsou předepsány na určité etapy života muslimů, jako třeba když muslimů není dostatečné množství, tak se mohou chovat i mimo závazná islámská pravidla. Takže muslim může i pít alkohol a ano i jíst vepřové, jen aby nevzbudil pozornost. (podmínkou je, že se musí jednat o věc islámu), což mnozí , mezi nimi i "piloti" z 9/11 splňovali dokonale.

A mě už to nebaví se v té žumpě islámské nauky hrabat. Je to pořád stejné a nikdy to nebude jiné. Nikdy.

4 0
možnosti

To už je pak o tom, jak definujeme psychopata. Psychopat je také poněkud vágní pojem, který není jako takový ve vědecké komunitě všeobecně uznáván. Nechci zacházet do podrobností, ale psychopatie či sociopatie (což je někdy bráno jako užší pojem, někdy jako synonymum) se vyznačuje mimo jiné nízkou mírou empatie, apatičností a projevy násilí vůči ostatním, bezohledností vůči společenským normám či absencí pocitu viny.

Takovíto jedinci (teroristé) do takovéto skupiny klidně spadají - slovo psychopat, tedy jak ho vnímáme my tady, není pro ně tedy špatně zvolené označení.

Já jsem přesvědčen, že psychický zdravý jedinec, ať už vyznává víru jakoukoliv, se teroristického činu nedopustí.

2 1
možnosti
Foto

H62a67n79a 67V19l43k84o55v43á

23. 4. 2019 14:27

Ta událost v Christchurch byla jen otázkou času.

Naopak v poměru křesťané/muslimové jsem v tomto ohledu na křesťany hrdá.

Těch vraždících fanatiků je mezi křesťany pořád řádově méně.

(P.S. pro "historiky" - mluvím o současných útocích na civilní obyvatelstvo, takže "křížové výpravy" a další historie je irelevantní)

0 0
možnosti
Foto

Nejvíce je teroristická aktivita koncentrovaná v těchto zemích – Iráku, Nigérii, Afghánistánu, Pákistánu a Sýrii. Tyto země měly zásadní 78% podíl na celkovém počtu úmrtí v důsledku teroristických útoků. Od roku 2006 do 2014 bylo až 75 % teroristických činů v západních zemí (západní Evropa + USA) způsobeno teroristy – jednotlivci. Islámským fundamentalismus nebyl jejich hlavním podnětem. 80 % úmrtí vzniklých útoky těchto individuálních teroristů bylo v důsledku pravicového extremismu, nacionalismu a protivládních aktivit.https://finlord.cz/2016/04/terorismus-v-cislech-boko-haram-nemilosrdne-vrazdi-z-ruska-prichazi-dzihadiste-usa-ohrozuji-burgerholici/

0 0
možnosti
Foto

Karma.Co se to s vámi děje, nedávno jste zde podporoval sňatky homosexuálů,teď toto....za chvíli Vám tady budou nadávat do slunickaru.Jiste jste si také všiml změny Vašeho hodnocení, čím tolerantnější a rozumnější text,tím menší karma...

1 1
možnosti
Foto

Nemám pocit, že bych nějak vybočoval ze svého dosavadního myšlení. Nikdy jsem nepodporoval žádný terorismus, ať už ho páchá kdokoliv. Dokážu ještě tak pochopit válku mezi vojáky, ale jak jsou vtom namočení neuniformovaní a nezúčastnění lidé, tak jde vždycky o svinstvo.

0 0
možnosti

Muslimské autority odsoudily útoky na Srí Lance, jen se o tom v českých médiích nepíše, snad aby nebyla obviněna ze "sluníčkářství" a multikulti propagandy..

https://thearabweekly.com/arab-nations-al-azhar-condemn-sri-lanka-blasts

2 0
možnosti

Michale, nic jako muslimské autority v závazném slova smyslu neexistují. Muslim není povinen vyslechnout fatwu, nařízení Mullaha, pokud to podle něj bude v rozporu s islámem. Jedinou autoritou v Islámu je Korán a Sunna, život Mohameda.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS