Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Za prvé píši o Rusku do roku 1914, takže argumentace I. světovou válkou je hodně mimo mísu. Carské Rusko samozřejmě nebylo dokonalé, ale hospodářský růst mělo slušný ve 20. století rušný. Jednou z důležitých Stolypinových reforem bylo i umožnění soukromého vlastnictví půdy rolníků. Do té doby totiž bylo v Rusku běžné občinové vlastnictví půdy, čili půdu vlastnila občina (obec), která přidělovala půdu jednotlivým hospodářům. Ukázalo se, že soukromá rolnická hospodářství jsou výkonnější.

A já také nabídnu jedno srovnání. Jak je možné, že ta skvělá Rudá armáda dostala v roce 1941 od Němců několik pořádných nakládaček a během půl roku se Němci dostali až k Moskvě a obklíčili Petrohrad. A nechápu, jak ta neschopná carská Ruská armáda dokázal Němce za I. světové války držet po tři roky před Kyjevem, daleko od Moskvy a Petrohradu? :-)

0 0
možnosti

Rusko na konci carské éry vstoupilo konfliktu Rakouska Srbska a tím začala 1. světová válka a ta vedla k popravě cara a jeho rodiny na konci 1. světové války.

3 0
možnosti

Haha Lenin-dostal finance is zapadnich bankeru pak ho posadili na vlak do Petrohradu aby zacal revoluci.

4 0
možnosti

:-) ............. Dneska, po volbě nového presidenta na Ukrajině byly mimo jiné také zmiňovány mzdy a důchody! Napište na toto téma jeden článek! Prosím! !!!!!!

1 0
možnosti

R^ Máte pravdu. Hned počátkem minulého století nastal ekonomický rozvoj carského Ruska. I přes atentát na hospodářského ministra Stolypina r.1911 rozvoj pokračoval až do počátku války v létě 1914. I naše fabriky tehdy dostaly zakázky z Ruska na různé stavby a to nejen v tamní evropské části, ale i v Sibiři. Našinci si to tehdy pochvalovali!! Bohužel válka ten rozvoj zhatila.

2 0
možnosti
Foto

Zajímavé. Ta feudální carská hymna je dost nudná. Naopak současná ruská hymna, původně sovětská, je opravdu velmi hezká, patří k nejkrásnějším na světě. Je to bomba R^

2 2
možnosti
Foto

Lze snad říci, že vládní noviny "Izvestija" 28. září 1967 fantazírovaly, když připomenuly, že do roku 1966 ve srovnání s rokem 1913 reálné důchody průmyslových a stavebních dělníků vzrostly 6,6krát a v zemědělství to byl růst na jednoho pracovníka v téže době 8,5krát? To by nebyl dynamický rozvoj?

1 1
možnosti
Foto

Vylhané propagandistické pseudostatistiky, v tom byli sovětští soudruzi nepřekonatelní ;-D

3 1
možnosti

J52i24r44i 26T50i95c61h54y

21. 4. 2019 16:43

V tak rozsahle a ruznorode zemi jako bylo carske Rusko, byl urcite veliky rozdil v hospodarske a i zivotni urovni v ruznych oblastech, od nejvyspelejsich k nejzaostalejsim. Domnivam se, ze i v nejbohatsi zemi, USA, jsou pravdepodobne rozdily v urovni obyvatel vyssi, nez treba v Holandsku, ale mozna i Cesku.

4 0
možnosti

J13o55s82e39f 44N20i47k50l

21. 4. 2019 15:16

...v současné době se Rusko také dynamicky rozvíjí...

3 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Osobně považuji za největší důkaz Repinova mistrovství nikoli Burlaky na Volze, ale tento obraz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Hrozn%C3%BD_a_jeho_syn_Ivan_16._listopadu_1581#/media/File:Iv%C3%A1n_el_Terrible_y_su_hijo,_por_Ili%C3%A1_Repin.jpg

To mistrné zobrazení dvou párů očí:

Zraněný carevič - utrpení fyzické, znepokojený car - utrpení duševní, strach o synův život, výčitky svědomí, že syna těžce zranil (v tu dobu ještě nevěděl na sto procent, že ho zranil smrtelně, ale carevič po několika dnech zemřel, čímž car v podstatě zlikvidoval svou vlastní rodinu a vládnoucí dynastii, protože jiného syna neměl a ten dosud také syna neměl). Na obraze je navíc pohozené ono žezlo, jímž car svého syna v návalu zloisti udeřil.

Ale to mistrné vyobrazení dvou párů očí, to je tedy unikát!

3 0
možnosti
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz