Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

:-) Těžko někdo bude ze symbolu srdce cosi chirurgicky odvozovat v rámci kardiologie, když jde tímto o naprosto jiný smysl, čehož se srdce stalo symbolikou, stejně jako smějící se sluníčko a mnoho dalšího. Mapy nejsou odrazem placatosti, ale kolmé projekce ze zenitu každého místa případného pozorovatele, což je praktičtější, než v případě starých map, zejména námořních, kde se určovala poloha nebo zakreslovalo pobřeží podle časomíry z nějakého astrolabu (viz třeba mechanismus z Antikythery) vztaženo k poloze Slunce, čímž docházelo k deformacím vzdálených pobřeží, což skutečně odráželo kulatost z úhlů postavení nebeských těles, kterou si ufověŕící vysvětlují snímkováním z orbity. Sextantem bez almanachu se dá dospět ke stejnému, ovšem taková mapa by byla nepraktická - nezobrazovala by z "místního" zenitu, ale pod úhlem. Podsouvání jakési placatosti do tektonických modelů tímto neobstojí, protože se nikdy o placatosti neuvažovalo a vše, co souvisí s pohybem, např. drift, je znázorněn projekcí 3D na 2D mapu, z které v rámci systému UNAVCO čerpáte data a nevychází Vám to - "přebytek" placatého povrchu jste nucen roubovat na zvětšující se kouli (bez subdukce) a přehlížíte další systémy, jejichž referenční body se nenacházejí na Zemi a z kterých se dá určit i taková věc, jako je nepatrný odklon zemské osy po zemětřesení (ICRS, IERS, ICRF,...). Referenční bod na povrchu v rámci systému UNAVCO je svázán s těmito systémy (sledují se transpozice) a pokud by ke globálnímu nafukování docházelo, okamžitě by se to promítne do všeho.

3 0
možnosti
Foto

J64a84n 15M59e39s79t53a39n

20. 4. 2019 18:56

Zemětřesení je specifická a náhlá událost, která může být i 'okamžitých' změn desítek centimetrů či jde o metry. Expanze je dlouhodobý proces mající specifickou celoplanetární signaturu. Rovněž sesouvání kuželu sopky po svahu není expanzí Země, resp. jistě je, ale to sesouvání probíhá u té sopky po nakloněné rovině proto, protože je zkrátka tvárná a vyrostla do určité výšky a její stabilitu rozhodne gravitace. Expanze má odraz hlavně ve vztahu k rozšiřování hřbetů.

0 0
možnosti

Nechápete základní pojmy jako je transformace souřadnic. Unavco má nehybný referenční bod v Severní Americe na rozdíl od WGS84, použitého na obrázcích v článku vlevo.

Existují podmořská geodetická měření také oblasti Juan de Fuca, které její přibližování k pevnině dokazují - viz obr. 5 v následující práci

https://earthweb.ess.washington.edu/gomberg/SZOSeminar/Papers/BurgmannChadwell2014.pdf

1 0
možnosti
Foto

J34a94n 10M67e85s21t96a70n

19. 4. 2019 20:56

Je to, jak pisi v textu. Vlevo jsou modely ci fantazie, vpravo je vystup GPS monitoringu UNAVCO. Obrazek vpravo je smerodatny. Je to vystup mereni.

0 0
možnosti

P45a40v11e44l 60V45é46b70r

19. 4. 2019 20:44

Píšete "Uvedeme si několik příkladů mýtů...". To uvede kdo? Vy a kdo další? Koho zastupujete? Píšete jménem nějaké organizace?

1 0
možnosti

L79u77k27a16s 32F36i41k49r

20. 4. 2019 4:37

Nabozenska sekta - Svedkove Mestanovy nafukujici se Zeme.;-D

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS