Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Drobná poznámka - celibát byl především zákazem manželství.

Prosazoval se pomalu. Za porušení celibátu nebývaly velké tresty (vyobcování = smrt, jak píšete). Viníkovi byl většinou zakázán přístup na mši, nařízeno pokání, pouť, veřejná zpověď apod.

Církevní tatíci byli sexuálně aktivní. Většina mužů nemá panenskou blánou - tedy spolehlivou kontrolou naprosté sexuální zdrženlivosti. Církevní tatíci měli nemanželské děti - levobočky. Existují i případy papežů, kteří byli ovládáni svými milenkami.

Než se prosadila volba sborem kardinálů, existovala i rodová následnictví. Papež Jan IX. měl s milenkou Marcií Crescenti syna, který se stal také papežem - Jan XI.

Mladý Pierre de Rosieres (papež Clement VI.) a jeho kámoš Karel IV. tvořili chlastací komando a užívali si po všech stránkách. Později se provalil skandál - papež měl nemanželskou dceru.

Papež Alexander VI. měl harém - Vannozzu Catanei, Giuliu Farnese a další urozené slečny. Své děti dokonce legitimizoval (prohlásil za vlastní) a dosadil do vlivných úřadů. Papežův pravnuk se stal svatým(!) - patron jezuitů František Borgiáš.

Papež Pavel III. měl čtyři děti, své dva vnuky povýšil na kardinály ...

Po Tridentském koncilu je těchto skandálů méně - církevní tatíci se zřejmě přeorientovali na mladé chlapce.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS