Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I56v56o 54B26o45u27š50e

23. 3. 2019 22:29

Jak pořád přemýšlím, jak to, že naše černé uhlí vznikalo pod ledem.......

1 0
možnosti

Nějak jste záhadně "opomenul" v diskuzi u článku o zpracování dat UNAVCO upozornění na změřené přibližování Kokosového ostrova ke Kostarice rychlostí cca 70mm/rok, proto uvádím znovu: Na webu UNAVCO jsou k dispozici vypočtené rychlosti všech stanic, lze jednoduše převést např. do Excelu ftp://data-out.unavco.org/pub/products/velocity/pbo.final_nam08.vel

Nedávno jste uváděl stanici Garza GRZA u pobřeží Kostariky s velkým skokem horizontálních souřadnic i výšky. Všiml jsem si, že relativně nedaleko (500km) je stanice v Pacifiku na Kokosových ostrovech ISCO, která vykazuje snad nejvyšší rovnoměrný pohyb. https://www.unavco.org/instrumentation/networks/status/coconet/data/ISCO

Ve vnitrozemí Kostariky je pak stanice Vera Cruz VERA. Amplituda a úhel pohybu těchto stanic jsou

Stanice, V mm/r, Uhel °

ISCO 90 36

GRZA 40 40

VERA 23 60

GRZA a VERA vykazují skok při zemětřesení v roce 2012; GRZA podstatně větší. Stanice ISCO a VERA se vzájemně přibližují rychlostí téměř 70mm ročně. Jak to vysvětlíte v teorii EE? Desková tektonika to dobře vysvětluje včetně skokové změny při zemětřesení.

.

Postavíte se k těmto měřením čelem, nebo setrváte v pozici pštrosa s hlavou v písku?

2 0
možnosti
Foto

J66a21n 49M96e77s37t16a16n

23. 3. 2019 18:21

Podíval jsem se na to. Stanice VERA v Kostarice ve směru severním zhruba stagnuje, na východ se pohnula tak o 10 cm za 10 let, tj. 1 cm za rok. Stanice ISCO na západ od Kolumbie vykázala za necelých 10 let pohyb na východ o asi 40 cm (4 cm za rok). Pohyb na východ u obou stanic je způsoben (stejně jako u jiných dalších) hřbetem na západ od nich. Tento hřbet se rozšiřuje - rozpínání Země. Stanice vyhovují geometrii EE - stanice dál od hřbetu se pohybuje méně, než stanice blíže hřbetu.

0 0
možnosti

Pominu mimózní terminologii "ultrakondenzovaná hmota", kterou již dříve někdo kritizoval jako špatný překlad.

Mluvit o ledu je naprosto zavádějící, protože např. teplota blízko středu Jupitera se odhaduje na desítky tisíc Kelvinů a jsou pro to dobré důvody. Každý geolog ví, že horniny mají řádově větší pevnost v tlaku než v tahu. Hypotetická slupka bránící rozpínání nitra je namáhána na tah, a nemá sebemenší šanci vnitřním tlakům v řádu TPa odolat. Zde jsou Vaše představy o mechanismu zpožděné relaxace stlačeného jádra naprosto mimo mísu.

Byl navržen hypotetický mechanismus možné zpožděné relaxace jádra, že za vysokých tlaků může o mnoho řádů vzrůst viskozita horniny. Stlačování jádra rozsáhlou atmosférou plynného obra probíhá velmi pomalu, a po hypotetickém odfouknutím atmosféry v blízkosti hvězdy obdobnou rychlostí probíhá i návrat k "normální" hustotě. Tyto vlastnosti v extrémních stavech hmoty ale nedokážeme ověřit a tak zůstávají v hypotetické rovině.

I kdyby tento mechanismus byl reálný, je z mnoha důvodů vyloučeno, že jím prošla Země - nestačila by vychladnout, je prakticky vyloučena migrace těsně ke Slunci a zpět na současnou dráhu s ohledem na ostatní planety, zcela odporuje pozorovaným vlastnostem hornin aj.

2 0
možnosti
Foto

J98a18n 81M25e62s25t28a35n

23. 3. 2019 18:09

'condensed matter physics' = fyzika kondenzovaného stavu (hmoty), k poslednímu odstavci: Nemyslím si, že Země migrovala z oblasti, kde se dnes nachází planety typu plynný obr, významná část obálek byla odvržena v časných stadiích formace Sluneční soustavy. Když ještě krátce doplním, problém je, že ten sarkofág se brání nitru společně s gravitací (hydrostatický tlak hraje v jeho prospěch, v jeho neprospěch hrají odpudivé síly ultrakondenzátu), to v případě relaxačního míčku napodobit nejde.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS