Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PL

Čeština je kouzelná, ale mění , měnila se i v minulosti, ale je potřeba, aby to bylo v určitých mezích.

5 0
možnosti
JT

To je v pořádku, ale pořád (i furt) by to měla být čeština. A když už nic jiného, člověk se může ozvat. ;-)

3 0
možnosti
BV

Pane Tichý,

pár poznámek k zamyšlení

1) elementární slušnost je používat nezkomolená jména osob. Pokud někdo přechyluje cizí ženská jména tak je nekultivovaný barbar.

2) Sportovní komentátoři v ČT jsou super prznitelé. Ti dokáží přechýlit nadruhou již přechýlená jména Ivanova na Ivanovová. Přitom čínská jména nepřechylují a západoevropská většinou ano. Při přenosu jednou minuty vykládali jak komplikovaně zjištovali správnou výslovost a pak to jméno dokonale zmršili přechýlením

3) Jak vlastně využívat správně oslovovací 5. pád v případě nepřechýlených příjmení? Stejně jako si v češtině bez problému poradíme s typicky českýmí nepřechýlenými a neskloňovatelnýmí ženskými jmény jako je Kočí, Janů, Petrů, Krejčí. Prostě se jejich tvar vůbec nemění.

4) Vřele doporučuji abyste neoslovoval křestním jménem ženu, kterou naznáte, šéfovou nebo jen tu s kterou si netykáte. můžete být tvrdě usazen případně obviněn z harašení

I mně se silně nelíbí to z angličtiny otrocky přeložené " mějte hezký den" a další obdobné výrazy např jak v mezilidské vztahy ovládla chemie namísto sympatií.

Have a nice day.

4 2
možnosti
TH

Tak až si někde přečtete, že se Andrej Babiš setkal s DonaldEM TrumpEM, sedněte a napište jim, že jsou barbaři, protože przní cizí jména. Čeština je už prostě taková a je to dobře. Když si doslova přeložíte jakoukoli větu z angličtiny, tak zjistíte, že jsou to právě oni, kdo jsou na "barbarské" vyjadřovací úrovni.

"I do not want to do anything with you."

"Já dělat ne chtít k dělat jakákolivěc (v záporu "nic") s ty."

Ano, extrémně rozebráno, chápeme jak angličtina funguje a dokážeme si ji přetransformovat do našeho formátu, ale uznejte, že takhle primitivně u nás nemluví ani dvouleté děti., takže buďte rád za bohatost češtiny.

A proč nepřechylujeme čínská jména? Panebože, to je pro nás jazykově něco tak strašně odlišného, že už je to úplně zbytečné.

7 0
možnosti
AR

To zase dnes jsem na Lidovky.cz četl v článku - medián příjmu a materiální deprivace. Co to je? Pražský rozhlas ve zprávách v poledne toto také vyslovil. To je také jistě nějaká novočeština;-D;-D

4 0
možnosti
TH

A víte, co jsem zjistil? Čím více má někdo plnou hubu angličtiny, tím méně ji ovládá.

10 0
možnosti
JT

Hodně se používá nastavený korporátní žargon, a také jsou toho poměrně plné sociální sítě. A nebýt in a cool, to je pro mnohé naprosto nepředstavitelné. Díky za komentář.

1 0
možnosti
BK

R^, naprosto vás chápu. A vůbec nejlepší je - MTR. Vysvětlení jsem dostala od jednoho páááána, který - když jsem se ho zeptala, co že to bylo v smsce od něj za zkratku, tak ještě naštvaně sdělil, že nechápe, jak to, že nevím, že mi napsal - Mám Tě Rád. Jednoduše MTR:-). Bomba ne?! ;-D

4 0
možnosti
JT

To by mne taky nenapadlo, naopak na psaní se mi líbila tato zkratka: VVSNR. Tu bych zavedl oficiálně, protože na psaní SMS jsem líný. A co to je? Veselé Vánoce a šťastný nový rok.;-D

1 0
možnosti
SN

:-)...........Víte, že s Vámi moc souhlasím! Každý trumpeta chce vypadat světově, anglicky neumí, ale jako papoušek opakuje co se mu zdá, že je v kurzu.

Mně také vadí otomyči i jakobyči, ( o tom to je, jako by) jenom jalová výplň! R^R^R^

3 0
možnosti
JT

Už na gymplu (před 35 lety) nám profesor češtiny vykládal, že řečníky dělí na jakobíny, vlastňáky a prosťáky. Vycpávky jsou běžné a staré. Tak určitě;-D

4 0
možnosti
VV

Mne spis drazdi ty novodobe rusismy s temi roky zpatky.

2 1
možnosti
JT

V Karlových Varech nežiji a doma jsem si jich nevšiml, ikdyž setkání s Ukrajinci a Rusy jsou častá i na maloměstě, hlavně tam, kde se staví. Jinak si myslím, že Natašo bylo to charašo, už mladá generace nepochopí.;-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik