Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

Slovo Česko je česky. Měj hezký den už česky není, je to doslovný překlad (tzv. kalk) z angličtiny. K tomu vypsanému mi ještě trhá uši, když slyším ve zprávách, že zranění byli převezeni na emergnecy. A v e-mailech podpisy Zůstávám s pozdravem. To píše nějaký Indián? Kde zůstává? A kam ten pozdrav uložil?

6 1
možnosti
LB

"Zůstávám s úctou" znám ze staré korespondence, prvorepublikové a možná i starší, kdy se na dopisní obálky před jméno psalo P.T. (plným titulem).

3 0
možnosti
JA

S tím přechylováním bych byl hodně opatrný. Naši komentátoři jsou schopný přechylovat bez rozmyslu i Islanďanky ... A gól nám právě dává Maria Brynjarsdottirová (jejíž manžel či otec se na 100% nejmenuje Brynjarsdottir)

1 0
možnosti
AN

Zase, jsme v Čechách a pan Brynjarsdottir se nic nedovi :-)

1 0
možnosti
KS

Uf, málem mi to utrhlo oči. :-) U tohoto by mě zajímalo, kde to vzniklo. Říká to hodně lidí a je to hrůza. Občas zkusím říct Dobře já, ale nikomu to nepřijde vtipné. :-)

2 0
možnosti
Foto

J54o82s29e73f 13B96á37r35t93a

22. 3. 2019 11:17

Uvažuji o tom, že když se nějaká představí jako paní Novák, tak se představím jako Josef Bártová. Snad potom pochopí smysl přechylování. Čeština by se neměla prznit.

9 0
možnosti
JT

Čekám, který vrcholný politik se jako první prohlásí za ženu.;-D

3 0
možnosti
Foto

Pan Tichý, naprostý souhlas. S tím "mějte pěkný večer" mě včera (v reprízovaném seriálu Trapasy nemile překvapil i herec Táborský... Už ani naše herecké celebrity nemají cit k českému jazyku? A co když jej přestanou mít i naši literární překladatelé? A s tím přechylováním příjmení to někdy vypadá opravdu směšně. (Toleruji to snad u cizích jmen). Ale dejme tomu Emma Smetana (čerstvá?), nebo např. Andrea Klubíčko, anebo Karolina Vomáčka jsou opravdu komické. (Slováci také přechylují?) A také zbytečné používání cizích slov (v hovorové řeči) - tam, kde možné použít slova česká. Poslední dobou např. krkolomné slovo signifikantní (příznačné?) apod. Díky za Váš článek.R^;-)

7 0
možnosti
LB

Emma Smetana se narodila ve Francii, kde také prožila podstatnou část dětství, nepřechýlené příjmení má v rodném listě, v pase a ostatních dokumentech.

Moje kamarádky a spolužačky, které emigrovaly a žijí v zahraničí, používají všechny do jedné nepřechýlené příjmení. Nevidím žádný důvod, proč by mě to mělo pobuřovat.

5 2
možnosti
DS

Naprosto s Vámi souhlasím. Jako učitelka angličtiny (která současně často musí své žáky každého věku doučovat češtinu) šílím jak při nepřechylování českých výrazů, tak při používání "čingliš" výrazů. Učím své žáky, aby i překlady dělali skutečně českými. Jinak totiž przní oba mé milované jazyky naráz. Jenže co chtít po lidech, kteří neumí v vlastní řeč? Ono "já bysem" "my byjsme", atp... to by se člověk urozčiloval. Vám R^

12 0
možnosti
JT

U mateřštiny se jazykové schopnosti rozvíjejí čtením a mluvením, ale platí to i pro cizí jazyk. Čím víc jsem přemýšlel a bál se udělat chybu, tím hůř jsem mluvil. Rozmluvil jsem se, až když jsem přestal přemýšlet a důležité bylo, že té mé čingliš bylo z druhé strany rozuměno. Díky za četní a komentář:-)

4 0
možnosti

Je to určitý druh exhibicionismu, pozérství, nebo snaha o léčení nějakých vlastních mindráků.Všimněte si, že většina takových osob je, mírně řečeno, poněkud excentrická.

8 0
možnosti
MB

Už je problém v hovorovém - "Jak se máte"? Co chce tazatel slyšet? Opět kádruje, nebo vkládá hluchou vsuvku skutečného nezájmu - ve snaze začít hovor? Pořád se osvědčuje klasika - "Dobrý den" + případně - dovolte dotaz ... Ty "Hezké dny",mne iritují, jako výraz totálního formalismu a skutečnho nezájmu - Člověk o člověka. Riskantnější je - Čím vám mohu pomoci? To je již nebezpečné! Tazatel by seznal nějakou odpověď - Pak by asi skutečně musel cosi konkrétního konat! ... Já osobně - "Jak se máte"? odpovídám = Tak, jak jsem včera pracoval! ... Funguje mi to život celý a je to skutečně pravdivé ! ... :-)

5 1
možnosti
Foto

Já na dotaz "Jak se máte" odpovídám podle toho, o koho jde. Buď "Nápodobně", nebo "Ty mě taky!" ;-D

1 0
možnosti
MV

Mějte hezkej den - to se v naší židovské familii říkalo co pamatuju, a rozhodně to neznamená - Vy mně taky. Čeština je krasnej jazyk, se kterým se dá příjemně prohrávat. Takže : mějte krasnej den. Preju fakt upřímně.

1 1
možnosti
JT

díky:-), čeština je krásná hračka, ohebná a mrštná, a je dobré si hrát.

1 0
možnosti
Foto

Představuji si sebe i Vás na nějaké schůzi, kde městští zastupitelé řeší s občany přeměnu sídliště, vykácení starých a vysázení nových stromů, vybudování chodníků a tak podobně. Všichni mluví o revitalizaci, to slovo tam padne tisíckrát, ale jen my dva burani mluvíme o OBNOVĚ a koukáme, jak na nás ostatní civí a málem volají Chocholouška...

Tak jako kdysi dávno se v lepších kruzích mluvilo německy a ten, kdo se chtěl zavděčit nebo vypadat chytřeji, mluvil německy, tak je to i dnes v bleděmodrém.

7 0
možnosti
JT

Ani tak nevím, zda bych si na obnovu vzpomněl, ono už spoustu věcí je dost zažraných pod kůži a setkáváte-li se s nimi denně, začnete je používat jaksi nevědomky.

1 0
možnosti
  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik