Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Je zábavné, když tady někteří zavilí stoupenci slabocha Edvarda Beneše tvrdí, že po bitvě je každý generálem. Ano v případě Benešových selhání je třeba přistupovat k problémům v tomto duchu. V případě selhání druhých však nikoliv. I Mnichov 1938 je třeba posuzovat v duchu tehdejší doby, nikoliv v době osmdesát let od něj. :-)

1 2
možnosti
AR

Za první republiky byla smůla, že Praha přehlížela Varšavu. Poláci měli zájem o naše sblížení, jenže Masaryk a Beneš neměli k tomu chuť. Polsko bylo pro ně klerikální dědina, nic pokrokového, bohužel. To se nám pak vymstilo!!

1 1
možnosti
PL

P43e89t84r 42L91a13n24g78e39r

19. 3. 2019 21:24

Špatný článek. Vytrhl jste z kontextu dějin pár skutečností, děláte z toho naprosto nesmyslné závěry a ze sebe generála po bitvě. Rv

2 0
možnosti
Foto

i historik amatér by měl ctít fakta. opravte si to, máte tam nějaké chyby

2 0
možnosti
RJ

R67a55d37e79k 22J17a24r77o82š

19. 3. 2019 19:02

Naprostý souhlas a karma R^

President Beneš, skutečně zkazil, nedomyslel či vzdal co mohl - ve vnitřní i zahraniční politice.

Ignorování Polska, coby možného spojence byla zásadní a osudová chyba...

2 2
možnosti
LK

Vztahy Polska a ČSR i celé Malé dohody se od Sedmidenní války i přes problémy pomalu zlepšovaly, v roce 1932 dokonce byla před podpisem spojenecká dohoda. Zlom nastal z nástupem J. Becka jako ministra zahraničí .....

4 1
možnosti
PV

P10a48v67e70l 19V72é74b44r

19. 3. 2019 18:43

Nebyl on ten Hitler přece jenom gentleman?

2 0
možnosti
Foto

Ale proč potom všichni zemanofobové popírají, že by pan Peroutka mohl něco takového byť jenom naznačit?

1 3
možnosti
Foto

R^ Karma R^ Ale myslím, že politika ve třicátých letech byla velice složitá. Směs chytračení, přízemního egoizmu, cynicky bezohledné vypočítavosti, podcenění nacistů nebo i sympatií s nimi, hlouposti i nerozhodnosti a zbabělosti na různých stranách. Málokdo z politiků v Evropě se nezachoval hanebně. Mimochodem Stalin si představoval, že hitlerovské Německo bude útočit na západoevropské země a on že si počká, aby pak mohl zaútočit na státy vysílené válčením. Světský svaz výrazně pomáhal nacistickému Německu dodávkami surovin a fakticky mu tím pomohl vyzbrojit se. Cože se obrátilo proti SSSR a jeho obyvatelé to krvavě zaplatili. Útočící nacistické jednotky ve dnech na počátku tažení ještě potkávaly vlaky se železnou rudou mířící ze SSSR do Německa...

5 2
možnosti
Foto

Co se týče obchodování s SSSR, tak zapomínáte, že stroje a zařízení se kupují na úvěr, kdežto suroviny za hotové. Takže pokud měl SSSR otevřen úvěr u Říšské banky, tak dovezl stroje a zbraně (viz ty německé pistole v Katyni), nezaplatil nic, ale dostal zaplaceno za suroviny. Lukrativnější kšeft jsem neviděl. V nejhorším případě do počátku války splácel dodávkami surovin poskytnutý úvěr.

1 3
možnosti
JT

J67i60r87i 18T17i55c16h15y

19. 3. 2019 15:59

Zase jeden, ktery nenavidi Benese. Benese jednou historie vyhodnoti jako tvurce odvraceni nemeckeho tisicileteho pronikani do ceskeho prostoru a zachrance ceskeho naroda.

1 4
možnosti
LK

Zase alternativní historie?

cit. jediným představitelem evropského státu, který okamžitě rozpoznal nebezpečí v nástupu Adolfa Hitlera v lednu 1933 k moci v Německu ... maršál Józef Piłsudski

...a proto s ním podepsal 26. ledna 1934 (to byl ještě prezidentem Paul von Hindenburg) Pakt Piłsudski-Hitler. „Polsko o své vůli prohlašuje, že od nynějška spojuje svůj osud s osudem Německa... Polská vláda se prohlašuje od nynějška za osvobozenou od jakýchkoliv závazků vůči Československu a připomíná svoje přání stanovit společnou hranici s Maďarskem.“ ministr zahraničí Polska Beck, v reakci na podepsání smlouvy.

A dál podobné zvratky .....:-/

5 0
možnosti
JZ

Víte Kratochvíle , oni by si měli přečíst kvalitní historickou literaturu. To s Pilsudskim je známou skutečností. Já jasně píši, že smlouva o neútočení mezi Polskem a Německem byla reakcí na neochotu Francie vojensky proti Hitlerovi zasáhnout. Nejdříve se doučí historii a pak může diskutovat.

0 1
možnosti
Foto

Hledal jsem v obšírné publikaci "Velké dějiny zemí Koruny české" díl XIV potvrzení vašeho tvrzení, že se Beneš chtěl spojit s Hitlerem, ale nenašel jsem to. Třebaže období 1929 - 1938 je tu popisováno na téměř 700 stránkách.

5 0
možnosti
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,26
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz