Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mně nejvíc konvenuje názor Erika Taberyho, jenž napsal, že středoškoláci, kteří v pátek demonstrovali za boj s klimatickými změnami, se tak snažili apelovat na politiky, jež podle nich nevěnují tématu dostatečnou pozornost. Vyslechli si spoustu rad, že se mají raději učit držet ústa. "Bylo více než patrné, jak mnohým lezou na nervy."

Tabery dále zmínil, že je obecně nesmyslné vylučovat někoho z debaty, tím spíše, aby někoho ostrakizovaly generace, které se tváří, že všechno vědí a všemu rozumějí. "Studenti neříkají, že mají recept, nestaví se do role odborníků, je vyzývají politiky, aby expertům naslouchali a začali konečně jednat. Mladá energie je potřeba k tomu, aby zatřásla spící společností. Navíc to dělá milou a vtipnou formou. Co víc si vlastně přát?"

Tabery rovněž soudí, že námitky, že se mají spíše učit, jsou mimo. "K dobrému vzdělání přece patří i to, že studenti vědí, jak stát funguje. Jaká je role občanů, politiků, expertů... Starší generace se ale hlavně musí připravit na to, že předepsané ticho nebudou mladí lidé akceptovat tak pokorně, jako to dělaly ony."

0 0
možnosti
Foto

Tabery byl vždycky naivní.... ovšem o to více zaťatý;-)

0 0
možnosti
Foto

Přijde mi hloupé hodnotit stávky (spíše demonstrace; stávka je ve své podstatě něco jiného) podle toho, kdo demonstruje, místo toho za co nebo proti čemu se demonstruje. Nic jiného nepohne mocnými tohoto světa než protesty velkého množství lidí -voličů a na nikom jiném nebude záležet, co se s touto planetou stane, než na těch, kteří ji budou obývat po nás. A ti, se podle mého soudu prezentují nadějněji, než jak jsme se prezentovali my.

0 0
možnosti
Foto

Mýlíte se. Mocnými pohne jedině hrozící riziko ztráty jejich postavení a výhod z něj plynoucích. No a protože jsou mocní, mají nadstandardní možnosti jak se mu vyhnout, ev. ztráty minimalizovat.

V ekologii se budou angažovat tehdy, když na tom vydělají. Ostatně mnozí už se angažují, ovšem jinak, než by bylo záhodno. Ale hlavně, že jim to nese... ;-)

0 1
možnosti

Trohu odbočím, ale vždycky mi v hlavě při čtení o takových akcích proběhne vzpomínka na zasedání MMF v Praze. Tehdy se sjeli aktivisté proti globalizaci z půlky světa, kráčeli s transparenty po Praze a rozbíjeli výlohy jídelen s hamburgerama. Naprosto komické mi přišlo, že tito antiglobalisté se svolávali pomocí sociálních sítí po internetu, což jim přišlo naprosto přirizené. Přitom neznám větší symbol globalizace, než je internet a mobilní sítě. Proti tomu mi nějaká placka mletého masa s houskou přijde vyloženě groteskní a ty davy odhodlaných lidí vlastně ani netuší, co to globalizace je...

2 0
možnosti
Foto

Omlouvám se všem, které pobouřilo mé označení stávek jako dětských. Projevila se jistě moje profesní deformace, protože podle občanského zákoníku jsou v našem státě nezletilými dětmi osoby do 18 let věku. Jako pracující babička čtyř krásných vnoučat jsem chtěla především vyjádřit, že nutné změny chování lidí k planetě Zemi můžou ovlivnit osoby kompetentní, které měnit nic nechtějí a pokud taková situace (stejně jako mně) mladým lidem nevyhovuje, mohou usilovat o změnu vlastním přičiněním, především svou poctivou prací. Ujišťuju všechny diskutující, že jsem si nikdy nepřestala vážit ani práva na odpor a občanskou neposlušnost, ani svobodného práva volebního; nikdy nezapomenu, jak mi bývalo, když jsme chodívali tzv. svobodně volit my dávno před listopadem ̈89, a všichni jsme věděli, že volba je předem daná a ještě jsme při tom sledováni. Také jsem byla od dospělých patřičně školena, co a jak mám dělat a dodnes jsem vděčná kamsi nahoru, že jsem jejich doporučení nepodlehla, protože jsem sama cítila, že chci svět jiný, než ho oni udělali. To asi bývá přirozené. Jen si dovoluji trvat na tom, že stávky nejsou k takovým změnám ta správná cesta a to tím spíš, že ti skutečně kompetentní nic měnit nechtějí. Zušlechťujme k lidskosti tedy především sebe. Děkuji všem za aktivní diskusi:-).

5 0
možnosti

Studenti, kteří jsou schopni si uvědomit že nějaké téma je na tolik závažné, že má cenu se za ně postavit a stávkovat, by měli být schopní si uvědomit, že stávka v době vyučování není pro ně přínosem a je kontraproduktivní, neboť se zbavují možnosti se vzdělávat. Jedna výstražná je pochopitelná, ale ostatní by měly probíhat až po škole. To by se potom ukázalo, jak vážně to myslí.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji, pane Kamenský, za Váš rozumný názor s nímž mohu souhlasit.

2 0
možnosti

I72v14o 82B42o30u59š37e

17. 3. 2019 17:20

Jenomže nám celkem jde o to, aby nedošlo ke zničení člověka.

0 0
možnosti
Foto

To je krásná myšlenka, pane Bouše, také bych byla ráda, aby lidstvo mělo ještě šanci, abychom se mýlili, když uvěříme zkušeným přírodovědcům, neurologům, sociologů a dalším vědcům. Ti hovoří, žel, jasně.

1 0
možnosti
Foto

KarmaR^

Jo a máte geniální vnučku - už ve svých cca 6 letech dosáhla úrovně řady zdejších blogerů a diskutujících (včetně diskutujících pod redakčními články), kteří jsou zhusta až 10x starší než ona. :-)V

2 0
možnosti
Foto

Paní Martino, nomen omen :-). Sice bych byla raději, kdyby to všechno bylo jinak (asi jako ti stávkující studenti), ale stávkováním nenaděláme nic, každý se můžeme jen pokoušet vertikálně usebrat (jako prof. Anna Hogenová na DVTV).

0 0
možnosti

R92a64d71e71k 76J13a74r98o81š

17. 3. 2019 17:01

V Praze je cca 200 středních škol, které navštěvuje několik desítek tisíc studentů. Na té "slavné" páteční demonstraci se jich sešlo cca 2000 čili ani ne 5%. Šlo přitom povětšinou o vegany a jiné podobné "uvědomělé" existence.

Normálním študákům to bylo šumafuk - resp. páteční stávku pojali jako příjemnou ulejvku, kterou strávili na sportovištích, v hospůdkách či na vejletě mimo Prahu v rámci prodlouženého víkendu. V jejich věku jsem se nechoval jinak... :-)

2 0
možnosti
Foto

Souhlasím pane Jaroši a děkuji Vám za názor, přesně to jsem chtěla vyjádřit, že mladí lidé mají být především svobodně radostní a přiměřeně aktivní a proto také perspektivní. Všichni jsme to zažili, demostracemi se hodnoty netvoří.

1 0
možnosti

Tak si študenti udělali volno a stávkovali, no a co. Podstatné ale je, že se někteří chytí drápkem a po studiu se stanou opravdovými ochránci přírody a celé Země. Někdo začít musí, lhostejnost by byla horší. Jejich konání buď Boží požehnání, jak říkávali prarodiče.

2 1
možnosti
Foto

Ráda souhlasím, vážená paní Foltýnová, a těším se na to, dožiju-li se, že "to" vezmou za ten správný konec.

2 0
možnosti
Foto

že se s nimi svezou i ti, co po sobě neumějí zvednout papír a berou to jako hurá akci, je asi normální u všech akcí. Myslím si, že je to dost těžké i proto, že obraz mladých je někde daný zmateností. Já nebudu jmenovat, ale je tu jedna mladá blogerka, která se v jednom blogu tváří jako vnímavý klimatolog a ve druhém jsou ekoteroristi všichni, co by jí zakázali dopravit se všude autem. Tahle zmatenost, kdy za ten druhý blog je místními vychválená jako moudré mládí, to je hrobník jednoty myšlenky. Ale na druhou stranu, mi zrovna u těch moudřejších starších vadí, když tuto zmatenost vidí jako výstup věci u všech a jsou to pro ně všechno děti. Ze svých pozic říkám, že je mnoho těch, kteří dělají i studentskou vědeckou odbornou činnost na brilantní úrovni, vědí velmi dobře, o čem je řeč, dokážou si najít leccos a umějí přemýšlet. Vadí mi, že ti moudřejší spadnou do paušálu hodnocení těch jednodušších, kterým se momentálně docela nebezpečně a neprozřetelně jako bod dva v jejich programu usídlili studenti jako něco k politování a označení za zmetky. To neříkám o Vás, to ne...Ale jít jim lacino na ruku?

3 0
možnosti
Foto

Vzácná paní Kielbergerová, děkuji za Váš výjimečný koment. Bezezbytku a ráda souhlasím s Vaším postřehem o "hrobníkovi jednoty myšlenky". Znám také mnoho mladých chytrých a velmi schopných pracovitých lidí a svůj příspěvek (snad to z něj lze vyčíst) jsem rozhodně nenapsala jako vyznavač zobecňování. Děkuji Vám za doplnění, snad můžeme společně přát těm moudřejším, aby měli odvahu a sílu nebezpečí paušálního hodnocení využít k vlastnímu vntřnímu růstu. S úctou :-).

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS