Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Vedle citace z Einsteinova dopisu v závěru života je vhodné zmínit i jeho výroky v 50 letech:

Na otázku, zda ho ovlivnilo křesťanství, odpověděl: "Jak dítě jsem byl vychovávaný na Bibli i na Talmudu. Jsem Žid, ale zářivá postava z Nazareta mě fascinuje". Následovala otázka, zda si myslí, že Ježíš byl historickou postavou. Einstein odpověděl: "Nepochybně ano. Nikdo přece nemůže číst evangelia bez toho, aby cítil přítomnost Ježíše. Jeho osobností přece pulzuje každé slovo. Žádný mýtus není takhle naplněn životem".

Další otázka tedy zněla, zda věří v Boha. Einstein odpověděl: "Nejsem ateista. A myslím, že se nemůžu označit za panteistu.. Je to otázka, jež je příliš široká pro naši omezenou mysl. Jsme jako malé dítě, vcházející do obrovské knihovny, přeplněné knihami v nejrůznějších řečech. Dítě ví, že někdo musel ty knihy napsat, ale neví, jak je napsal. Nerozumí řečem, ve kterých jsou knihy napsané. Matně tuší jakýsi nadpřirozený pořádek v tom, jak jsou knihy uspořádané, ale nic o něm neví. Takové je podle mě postavení i toho nejinteligentnějšího člověka vůči Bohu".

http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/zpravy/_zprava/einstein-a-jeho-vira--344483

.

S pozdějším dopisem, který citujete, to lze těžko dát beze zbytku do souladu; v jeho názorech nastal nějaký vývoj. Možná hledal nějakou patrnou odezvu v současnosti a později na to rezignoval. Pak by šlo vidět jistou podobnost s Mahátmou Gándhím, který po přečtení Nového zákona prohlásil: „Stal bych se křesťanem, kdybych nepoznal křesťany.“

3 0
možnosti
Foto

Super. Ale nijak zvlášť to neodporuje blogu, spíš to s ním ladí. Až na to, že explicitně řekl, že není panteista. Četl jsem stovky jeho výroků o bohu, ale tenhle ne. A je mi to trochu divný, když obdivovatel v tomto směru Spinozu, což byl panteista jak vyšitý. Ale to bych pan nechal na nějakém historikovi, ať to prozkoumá. :-)

0 0
možnosti
VK

Takže Bůh neexistuje, protože nedokáže stvořit kulatou krychli?

1 0
možnosti
Foto

To by bylo na podrobný vědecký článek. Bůh neexistuje, protože si činí nárok na absolutnost a to je logický i praktický nesmysl. To s tím šutrem byl jen pokleslý příklad. :-) A není-li bůh absolutní, není to bůh, ale mimozemšťan. A toho má cenu hledat a ne v něj slepě věřit. :-)

1 0
možnosti
Foto

Musel věřit, protože mu jinak by mu nemohl být připisován výrok "Bůh nehraje v kostky".

0 0
možnosti
Foto

Taky používám slovo bůh, když chci barvitě něco vyjádřit, přestože jsem ateistický pes. :-)

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

ZS

Pro Einsteina byly dost podstatne (aspon) dve zkusenosti s interakcemi s oficialnimi misty. Prvne, kdyz se mel stat profesorem v Praze, tak vznikl maler, ze do dotazniku napsal, ze je bez vyznani:

https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=644687

A pak se proti nemu jako verejnemu nebepeci pozdeji vymezila americka Zenska vlastenecka korporace - tehdy jezto byl pacifista:

https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=649051

Vzhledem k dobovym realiim musel Einstein nahlednout, ze sve mimo-fyzikalni nazory by nemel prilis zverejnovat. A to chudak netusil, ze ho sledovala i FBI, a KGB mu dokonce prihrala milenku (kryci jmeno Lukas):

https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=651578

1 0
možnosti
Foto

Ale zřejmě to moc neovlivnilo jeho názor na boha, ne? :-)

0 0
možnosti
Foto

R^jedna z definic Boha říká: Bůh je slovo pro já nevím

a je smutné že z lidské nevědomosti a strachu si někteří učinili dobrý byznis

4 1
možnosti
MS

Myslím si, že téměř každý smrtelník má problém pochopit pojmy jako vznik, zánik, nekonečnost, či samotná existence vesmíru. Věřící v Boha z toho hlava nebolí, protože to mají jednou provždy všechno vyřešeno existencí Nejvyššího. Zatímco já jako ateista se budu až do smrti trápit otázkou, kdo (nebo co) dalo do vínku všemu živému na Zemi ten mocný imperativ bojovat o své místo na Slunci, věřící mají jasno. Jak pohodlné.:-)

3 0
možnosti
Foto

No, vznik a zánik chápe většina lidí bez problému. Proč vzniuklů vesmír "brzy" poznáme. :-) (Aktuální) nekonečno je nesmysl, nic takového není, proto nedává smysl snaha jej pochopit. Má třeba smysl "pochopit", jak je babička Červené karkulky dostala zdravá a živá z vlkova břicha. :-)

Ale jinak ano. Kdo se nespokojí s primitivními lživými odpověďmi na některé otázky, bude celý život trpěl nedostatkem znalostí. :-( Ale to je také motivace dalšího poznání.

1 0
možnosti
Foto

Nevim proc rikate ze je logicky spravne hledat absolutni pocatek vseho. Vzdyt kdybychom jej nalezli tak se zase muzem ptat kde se vzal.

2 1
možnosti
Foto

No, každý počátek, na který se můžeme zeptat, co bylo předtím, není absolutní počátek. Problém je tady naše logika, která platí jen pro konečný a relativní svět, tedy neplatí tam, kde je absolutní počátek. Ono slovo počátek je totiž slovo relativní, z našeho světa, tedy už spojení "absolutní počátek" je nesmysl.

Uznávám ale, že jsem to v tomto bodě zjednodušil, aby tomu všichni rozuměli. Kdybych byl zcela logicky korektní už od počátku blogu, bylo by to asi jen pro pár lidí. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.