Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

takže když umím mizerně česky, jsem na tom dobře :-)

0 0
možnosti
Foto

R^ Pěkné, Libuško! Já fakt obdivuji Tvoji jazykovou výbavu i příhody, které se od této znalosti odvíjejí. Pobavila jsi mě!!!

0 0
možnosti
Foto

dík Zdeni jsem ráda že jsi přemohla tu chřípajznu a jsi zpětR^

0 0
možnosti
RP

KarmaR^. Jednou jsme se na pláži dali do řeči s Rusama, kteří emigrovali do USA a pochopitelně tím, že jsem měla ruštinu od 4 třídy tak jsme jim dobře rozuměla, ale když jsem chtěla odpovídat, tak jsem zjistia, že nejsem schopna si na žádné slovíčko vzpomenout..tak jsem přešla automaticky do své angličtiny samouka ..nakonec jsme se dobře pobavili:-) .

0 0
možnosti
RK

No vidíte, a já když v centru Prahy potkal Rusy, kteří se mě dost zoufalou angličtinou ptali co a jak, jsem zaexceloval oním Na uglu svěrnitě napravo i patom... a hodinu mě nechtěli pustit a povídali by klidně i déle. ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
MB

Pobavilo a karma.

Taky se podělím o jazykový zážitek. Recepce jednoho hotelu u nás ve městě a takhle v 5 ráno zvoní telefon. Volá Švedsko. Domluvili jsme spolu pobyt skupiny 30 důchodců na 4 noci s polopenzí atd., však to znáte. A poslední dotaz Švéda: Martino, proč odpovídáte anglicky, když já se ptám německy? Ups, věřte nebo ne, já si do té chvíle nevšimla, že každý mluvíme jinak! Vybruslila jsem ze situace tak, že jsem konstatovala, že je moc brzy ráno a moje němčina ještě spí... Když skupina dorazila, tak jsem jim jako pozornost udělala večerní besedu s promítáním diáků s pamětihodnostma a zajímavostma města. V anglickém jazyce. Byl večer, má němčina už zase spala. ;-D

0 0
možnosti
Foto

to je zajímavá příhoda Martino, dík za ni, a docela to chápu, já když někdo mluví pomalu německy tak mu docela rozumím, nebo když se dívám na německé televizní kanály ale když mám sama pak pomluvit tak je to katastrofa.dík za přečtení a pěkný večer:-)

0 0
možnosti
Foto

Znám, znám. A to umím pořádně jen anglicky a samozřejmě tak trochu česky. Ve škole se mi občas nedaří přepnout do českého módu, učím ČJ teprve krátce avětšinu hodin mám v Aj, takže se mi občas stane, že tam hodím nějaké jiné slůvko.;-DR^

0 0
možnosti
Foto

dík Pavlo za nákuk-docela rozumím tomu co říkáš, já mám to provázení po Praze také tak zaběhaný v jiných jazycích že česky pokud bych musela, bych se asi zadrhávala-pěkný večer:-)

0 0
možnosti
RK

Příkladů může být mnoho, třeba klasické Cimrmanovské, kdy se vysmívali prof. Fiedlerovi, že název encyklopedie Who Is Who (foneticky Hů Is Hů) přeložil jako Vlak je vlak... ale vážněji. Náš profesor ruštiny se bavil tím, jak v tehdejším Sovětském svazu místní děžurné chtěly vypadat, že čeština jim nedělá problémy, proto se jednoho rána dozvěděl: A vy trenki nezabyli? Poté, co rozdýchal možnou vraždu spodního prádla odmítl a vypakoval se z hotelu, až pak ho kolegyně upozornila, že nejspíš v pokoji nechala trepky.

A klasická ukázka - jednou jsem položil známému klasickou otázku: Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem. Odpověděl desetkrát. Na můj nechápavý pohled vysvětlil: Čeština, ruština, angličtina, slovenština, pascal, fortran, cobol, basic, java script a assembler.

2 0
možnosti
Foto

R^;-Dtak to je fakt dobrý;-Dněkteré z těch posledně jmenovaných slyším poprvéR^dík Ríšo a pěkný večer:-)

0 0
možnosti
Foto

H20a87n24a 49V72l40k81o82v13á

20. 2. 2019 17:08

:-) Co máte z toho, já občas nemohu z paměti vytáhnout odpovídající slovo a to mluvím celý den česky...

Navíc se občas přistihnu že opakuji dvakrát, protože celé dopoledne mluvím s dětmi od 4 do 8 let a tam mnohdy dvakrát nestačí....

(ale úrovně pana Soukupa z TV Barrandov ještě pořád nedosahuji, to mne utěšuje;-))

0 0
možnosti
RK

Vidíte, to mi evokovalo vtip, jak se cizinec ptá policejní hlídky: Do you speak english? Neumíme! Parlez vous français? Neumíme! Sprechen Sie deutsch? Neumíme! Parli italiano? Neumíme! Cizinec odejde a jeden z členů hlídky říká: Je mi tak nějak stydno, neměli bychom se učit cizí jazyky? Druhý říká: Proč? Podívej, kolik jich tenhle uměl a k čemu mu to bylo?

(Omlouvám se za případnou chybu v italském přepisu, tenhle jazyk opravdu ještě tak dokonale neovládám).

1 0
možnosti
EH

Ani nemusím žít v zahraničí a často mě místo českého slovíčka napadne dříve anglické.

Jinak o expatech si nemyslím, že jsou nafoukaní, ale že už zapomněli jazyk, který nepoužívají. Posmívat se může maximálně génius přes jazyky. Určitě ne ten, který měl na škole 8 let angličtinu a stejně se v cizině nedomluví.

0 0
možnosti
Foto

je to tak paní Evo přesně jak uvádíte, já napsala my, ale v podstatě tomu rozumím když někdo po letech jazyk už tak nezvládá, jen jsem si z poznámek lidí všimla, že někteří to tak vnímají dík za nákuk a pohodový zbytek večera

0 0
možnosti
DP

Jsem jeden z těch, kteří by se mohli pociťovat článkem "potrefení", neboť u cizáků už dlím skoro 54 roků (z čehož přes 24 let jsem nesměl rodnout vlast navštívit, což se na mé češtině samozřejmě podepsalo) denně mluvím dvěma různými nečeskými jazyky a tak k mé nelibosti, moje myslivna často myslí v jazyce cizáckém, následkem toho v mluvě mé české mnohé české výrazy na poskoku (J A Komenský) nemám. Ba co je horší, do řeči české se mi vkrádá sice malý a nechtěný, ale přesto cizí přízvuk. Takže první den či dva při návštěvě ČR se sem tam pořádně zadrhnu, kvůli tomu přízvuku mě někteří v ČR považují za cizince, který umí slušně česky, i když mluví trošku mechem porostlou češtinou, že by potomek rakouských Čechů? (takovou otázku mi po příjezdu do Prahy v nádražní restauraci opravdu dali:-/) ale pak během dvou tří dní se to "rozjede" a jde to slušně, ba i přízvuku se údajně? dokáži zbavit.

2 0
možnosti
Foto

mohu potvrdit že mluvíš perfektně, když jsme se viděli tehdy v té hospůdce mluvil jsi skvěle Dane:-)R^

0 0
možnosti
Foto

Není o mě neznámé, že mám rád Zakarpatskou a Západní Ukrajinu vůbec, jednou se mi ale stalo, že jsem na jednu paní v roztržitosti promluvil rusky a dostal jsem hroznej kartáč....

0 0
možnosti
Foto

tak to věřím a té paní se nedivím-dík za přečtení a pěkný den;-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS