Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vzhledem k tomu, že několik čtenářů si do textu zjevně dosadilo vlastní význam, řekl jsem si, že bude lepší několik věcí upřesnit – v náhodném pořadí podle různých reakcí.

a) Článek rozhodně není o tom, jak máme Romy nazývat my, nýbrž naopak o tom, že oni sami se mohou nazývat, jak chtějí (někdo preferuje to, jiný ono), a nám (Neromům) do toho nic není.

b) Ve článku za nikoho nemluvím, vyjadřuju se pouze k absurdnímu nátlaku politické korektnosti, který vede až tak daleko, že se za svobodně zvolenou variantu omlouvá sám příslušník daného etnika. Komu a proč? Snad jen tak z plezíru?

c) Politická korektnost vs. chování se s náležitým respektem atd. jsou dost rozdílné věci; o tom druhém můj blog nepojednává.

d) Onen herec absolutně nemá povinnost si svůj postoj před kýmkoli obhajovat. Nebo pokud ano, opět – před kým a proč?

e) "Sám pro sebe" jsem se zamyslel. Problém je v tom, že se jedná o dvoustránkový text, nikoli šedesátistránkovou diplomovou práci plnou odkazů a citací ze sekundární literatury, takže určité zobecnění tam přece jenom je, ovšem nejedná se o nějakou účelovou generalizaci. Mluvím tam pouze o stávajícím mediálním prostoru, nikoli o americké společnosti jako takové, kde je to samozřejmě mnohem komplikovanější. Situaci sleduju celkem pravidelně a skutečně až takto vyhrocená a absurdní často bohužel je. (Mimochodem, není to žádný útok na USA, angloamerická kultura je mým celoživotním koníčkem, jak už jsem někde psal.)

f) Článek je ale v první řadě o něčem jiném – o principu cenzury. To, že je pro někoho "romské" téma, které jsem pro srovnání použil, příliš citlivé nebo že mu nějaký typ zaujatosti brání v objektivním posouzení věci, není něco, s čím bych mohl nebo měl cokoliv dělat.

Dalo by se pokračovat, ale asi bude lepší, když to nechám takto. Kdo chce, nechť si text opět libovolně přetočí ku obrazu svému.

Hezký den všem... :-)

1 1
možnosti
BH

Ten romskej cikán se "musel" omlouvat páč ho napadla ROMEA placená z našich daní!

1 0
možnosti
JK

Milý pane, píšete o tom, že politická korektnost je totalitní nástroj, který "má dva hlavní výstupy: pokrytectví a sociální inženýrství", ale zamyslete se (sám pro sebe), kolik pokrytectví a sociálních konstruktů je jen v tomto vašem textu. Píšete o tom, jak to vypadá, že "ve Spojených státech (ale i Velké Británii a dalších zemích) se ovšem prosazování politické korektnosti už absolutně vymyká z kloubů", ale zamyslete se (sám pro sebe), jak často jen v tomto svém textu přeháníte až do absurdit, když tedy pominu, že vaše líčení současné situace v USA je velmi povrchní a zjednodušující.

Ještě jedna otázka. Jste přesvědčen, že se ve svém textu nesnažíte být korektní?

3 1
možnosti
Foto

To je opravdu hruza ty "novoty" a ještě k tomu západní.Za chvilku přijde naše čtyřprocentní menšina a bude chtít aby se jim říkalo gayové a to i přesto,že v češtině máme tolik krásných výrazu jak se jim má správně říkat.To ovšem my "vlastenci a zachránci národa" nesmíme dopustit....;-)

2 0
možnosti
PB

To ovšem my "vlastenci a zachránci národa" nesmíme dopustit....

No vidíte. A jinde se gayů zuřivě zastáváte. A teď zase o sobě píšete tohle.

0 0
možnosti
LK

V Pyrenejích povstanou Baskové a budou žádat, ať se jim napříště v Evropě říká pouze Euskadi. Nebo Finové budou chtít být nazýváni pouze Suomalaiset. Já prostě nechápu, proč mám říkat Cikánovi Rom, když já jsem taky člověk

2 0
možnosti
LB

Budete se asi divit, ale v Dánsku bez problému akceptují národnostní menšinu, která majoritní společnost požádala, aby je nenazývala Eskymáky, ale Inuity.

Jinak "Romové" je u nás oficiální název jedné ze 14 státem uznaných národnostních menšin.

1 1
možnosti
JS

V USA ..."zvolen prezident rasista a xenofob prvni kategorie..." ? Tim myslite Obamu ? Presne tento typ a jemu podobni "African Amricans" neustale siri kulturu ublizenosti (grievance), nerovnosti, utlaku a placeni reparaci za otroctvi, coz ve skutecnosti rozdeluje spolecnost a vyvolava skutecny rasizmus.

10 0
možnosti
Foto

Ano, chytáte módu za ocas... to za a). Za b) první oběti jsou Romové...Vás je pro tuhle dobu škoda. Vidím Vás v hezké manipulativní rétorice tak zhruba před sedmdesáti pěti lety. Zadalší - ponechejme jednoduchému herci tedy tu možnost a ponechejme byť i jednomu jedinému Romovi ono dávno připsané právo se proti "cikán" ohradit, nesouhlasí-li, a ... dokažte dle Vašich slov, že nejste ignorant - srazte paty a nevměšujte se do toho, že se někdo ozval. I ten jeden nespokojený nutí všechny okolo k tomu akorát slušně mlčet. Jinými slovy, pan Godla se nemusel omlouvat - jeho byznys... ale obávám se , že nemá na to, aby to v dalších diskuzích, co by se na to nabalily, aby to dokázal obhájit nějak sofistikovaně. Ti poněkud složitější, čili vzdělaní Romové, co se jim věci nelíbí a oprávněně protestují, by Vám za to upozadění Vašich pracných manipulativních elaborátů měli stát.

6 5
možnosti
Foto

Ale no tak, vy nevidíte nic divného na situaci, kdy se Rom musí omlouvat gádžům za to, že použije (byť i jen o sobě) slovo cikán?

Přišla jste někdy do styku s lidmi s nějakým postižením? Třeba vozíčkáři, některé jejich vtipy a narážky, týkající se jejich situace, jsou fakt drsné a těžce nekorektní, černý humor jak z čítanky. Nebo nevidomé děti ve škole pro nevidomé při kolizi: "Jseš snad slepej!?"

Ale od nás by to bylo netaktní až urážlivé (podle kontextu a vztahu k těm lidem).

3 0
možnosti
VP

Celá ta "politická korektnost" spočívá v jediné věci. Chovat se k ostatním lidem s respektem. Jediné její "oběti" jsou lidé, kteří se odmítají chovat k ostatním s respektem.

4 3
možnosti
JM

Tedy nic neříkat a nic nedělat, protože prakticky cokoliv může někoho pobuřovat.

4 0
možnosti
LB

Tak ma napadlo, prečo sa slovo "cikán" začalo zakazovať a nahradzovať iným. Niekto kalkuluje, že ked vymaže slovo, vymaže aj naše stáročné skúsenosti aj naše osobné životné skúsenosti a príhody viažúce sa k tomuto etniku. Čo bolo - bolo, terazky sú to romovia. Ale vidíme, že spôsob ich života sa príliš nemení, aj naše príhody a skúsenosti sú stále rovnakého typu /u mňa napr. dve maródky cca 2-3 týždne a nerátane škodové udalosti - keby ma niekto chcel obviniť z predsudkov - to sú skúsenosti na vlastnej koži / takže ked aj slovo Rom pozbyde novosti a znovu sa bude stotožnovat s tým, s čím aj cikán - majú už novodobí lingvisti v zálohe nové slovo ?

6 0
možnosti
JK

Správně, to, čo bolo, bol koncentrák pro Romy postavený v Letech.

1 3
možnosti
ZH

Člověk musí neustále žasnout, kolik vlastenců dokáže perfektně vyjádřit, co chtějí všichni Romové, cikáni. Kolik obětí domnělé cenzury úpí v našich věznicích? Mluvit za kohokoliv bez jeho pověření svědčí o podivné osobnosti. Je totiž mnoho Romů, kteří se veřejně přihlásili k názvu Romové. Nechápu, nechápu prostě nechápu, proč to můžete nebo máme ignorovat? RvRvRvRvRv!!?

4 5
možnosti
TB

Koho zajímá, co chtějí? Ohlížejí se snad oni podobně na nás a nepoužívají slovo "gadžo"?

2 0
možnosti
Foto

P16e44t61r 51J13o82h75n

17. 2. 2019 22:20

R^ stačil by toliko potlačovaný selský rozum. Neb i v něm se skrývá jistá jednoduchost ;-D

2 0
možnosti
JK

Sedláci spolu často vedou a vedli nesmiřitelné, nekonečné spory.

1 1
možnosti
  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1107x
Nezávislý pozorovatel šumu světa

Seznam rubrik